Capital Economics: România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 iulie 2012

Capital Economics: România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE

România ar supravieţui unei suspendări temporare a acordului cu FMI şi UE din cauza deteriorării crizei politice, însă cel mai probabil scenariu este calmarea scenei politice în viitorul apropiat, ceea ce va pune capăt tensiunilor suplimentare din piaţă, anticipează Capital Economics.

Firma londoneză de consultanţă descrie trei posibile scenarii privind deznodământul crizei politice din România.

Cel mai probabil dintre acestea este liniştirea apelor în viitorul apropiat, evoluţie care ar pune capăt şi tensiunilor suplimentare cauzate în piaţă de situaţia politică.

"Este bine de ţinut minte că România a mai trecut peste perioade de instabilitate politică", notează analiştii Capital Economics, făcând referire la suspendarea preşedintelui în 2007, potrivit Mediafax.

O a doua variantă ar fi deteriorarea situaţiei politice până în punc-tul în care aplicarea acordului cu FMI ar fi împiedicată sau guvernul ar încerca să-şi consolideze popularitatea deviind de la programul convenit cu instituţiile financiare internaţionale, spre exemplu prin relaxarea politicii fis-cale sau întârzierea privatizărilor. În acest caz, FMI şi UE ar suspenda misiunile de evaluare în Româ-nia, ceea ce ar întârzia deblocarea tranşelor din finanţarea externă.

FMI a mai suspendat acordul cu România în 2009, pe fondul instabilităţii politice dinaintea alegerilor prezidenţiale.

În pofida presiunilor pe leu, România ar rezista probabil sus-pendării temporare a programului, datorită rezervelor substanţiale de valută şi strategiei de finanţare pentru acest an, prin care guvernul şi-a acoperit deja deficitul bugetar şi plata datoriilor pentru anul 2012.

Cel de-al treilea scenariu prezentat de Capital Economics presupune încetarea programului de asis-tenţă internaţională de către Comisia Europeană, dacă Executivul UE ar iniţia procedurile de infringement.

"În cel de-al treilea, şi cel mai pesimist scenariu, Comisia Europeană ar considera că mişcările recente ale Guvernului încalcă legea UE. După cum au arătat evenimentele din Ungaria, dacă CE decide să lanseze procedurile de infringement, poate opri totodată şi pachetul de asistenţă financiară. Nu pare că România a ajuns încă acolo, dar lucrurile ar fi mult mai dificile în acest scenariu şi nu ar putea fi rezolvate decât cu o amplă reformă politică", apreciază analiştii.

Cel mai probabil însă, criza politică se va stinge în curând, iar tensiunile suplimentare din pieţe vor dispărea. Cu toate acestea, un deznodământ mai "păgubos" nu poate fi încă exclus, iar România este printre cele mai vulnerabile economii la criza din zona euro, astfel că instabilitatea politică este ultimul lucru de care are nevoie, conchide Capital Economics.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb