Capitalizarea "Petrom", amânată

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 3 mai 2010

Acţionarii au împuternicit Directoratul, pentru un an, să se ocupe de majorarea capitalului cu maxim 2,8 miliarde lei

Acţionarii "OMV-Petrom" (simbol SNP) au decis, în Adunarea Generală de săptămâna trecută, să amâne pentru o AGA viitoare decizia de majorare a capitalului social prin încorporarea valorii unor terenuri deţinute de stat şi prin aporturi în numerar ale deţinătorilor de drepturi de preferinţă, se arată într-un comunicat transmis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.

Decizia vine în contextul în care Ministerul Economiei, care controlează 20% din companie, a solicitat amânarea discutării unei operaţiuni de majorare a capitalui social al companiei cu până la 201,8 milioane lei, cu aproape două săptămâni înainte de Adunarea Generală.

Propunerea iniţială viza majorarea capitalului social cu maxim 201,8 milioane lei, prin încorporarea unor terenuri în favoarea statului , în valoare de 41,6 milioane lei, şi prin aporturi în numerar din partea celorlalţi acţionari.

Acţionarii companiei au decis, în schimb, să delege către Directoratul "Petrom", pentru o perioadă de un an, competenţele pentru realizarea unei majorări de capital cu până la 2,8 miliarde lei. Reprezentanţii companiei au menţionat că majorarea capitalului este necesară pentru ca societatea să facă rost de bani pentru investiţiile programate, de până la 1,5 miliarde euro pe an, pentru următorii cinci ani.

Numai pentru 2010, conducerea companiei a bugetat investiţii de 6,9 miliarde lei, cu 67% mai mari faţă de anul trecut, cea mai mare parte fiind destinată activităţilor de Explorare şi Producţie.

Un SRL ar urma să se ocupe de marketing

Acţionarii "Petrom" au mai aprobat, de principiu, şi desprinderea unor active şi pasive aferente a trei unităţi de afaceri în cadrul Diviziei de Marketing a companiei. Reprezentanţii Petrom au anunţat că va fi nevoie de o nouă Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor, ce urmează să fie convocată.

Conducerea companiei a anunţat că OMV Petrom intenţionează să transfere activităţile de marketing din România, derulate în prezent, prin OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL şi M.P. Petroleum Distribuţie SRL, către o singură unitate.

Şeful "Franklin Templeton" intră în CS-ul Petrom

Acţionarii "Petrom" au aprobat propunerea conducerii Fondului Proprietatea ca Mark Mobius, preşedintele "Franklin Templeton Investments Management", viitorul administrator al FP, să intre în Consiliul de Supraveghere al companiei. Mark Mobius îl va înlocui, astfel, pe Daniel Costea, fostul reprezentant al Fondului, în CS-ul Petrom şi unul dintre consilierii preşedintelui Eximbank. Potrivit conducerii Fondului, Mark Mobius însuşi a solicitat să fie propus pentru Consiliul de Supraveghere, anunţând cu ceva timp în urmă că intenţionează să aibă un cuvânt de spus în privinţa administrării companiilor din portofoliu.

Fondul Proprietatea are o participaţie de 20% din "Petrom", aceasta fiind şi cea mai importantă companie din portofoliul său.

Consiliul de Supraveghere al Petrom este format din nouă persoane numite în funcţie pentru patru ani de către Adunarea Generală.

Consiliul de Supraveghere numeşte Directoratul şi supervizează conduita în afaceri a conducerii, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Acţionarii companiei au mai aprobat, joia trecută, propunerea conducerii "Petrom" privind neacordarea de dividende, pentru al doilea an consecutiv.

Compania are o capitalizare bursieră de 18,4 miliarde lei, potrivit preţului de 0,325 lei/acţiune înregistrat în şedinţa din 28 aprilie. Anul trecut, compania a obţinut un profit net de 1,36 miliarde lei şi o cifră de afaceri de 12,84 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb