Caricatura seriozităţii în piaţa de capital

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2008

Declaraţiile au ajuns subiect de investigaţii pe piaţa de capital. Aveţi alăturat un istoric al declaraţiilor şi al reacţiilor la ele din care rezultă o caricatură a seriozităţii care ar fi trebuit să ne guverneze piaţa.

Dinu Patriciu a fost exonerat de vreo suspiciune a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) că ar manipula Bursa prin declaraţiile recente despre propria neîncredere în piaţa de capital românească.

CNVM a adoptat o poziţie corectă în subiect explicând, vineri, că declaraţiile lui Patriciu nu influenţează cota vreunei acţiuni anume.

Răspunsul CNVM este de bun simţ.

El vine ca reacţie la solicitarea lui Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR, care este un om de afaceri fără prea multe tangenţe cu piaţa de capital (de altfel, nici nu cunoaşte titulatura corectă a CNVM care - fapt interesant - a fost ignorată de întreaga mass-media atunci când i-a citat declaraţiile).

Din această cauză, situaţia prin care CNVM demontează bănuielile unei personalităţi publice neiniţiate în problemele pieţei de capital, nu este o situaţie care să depăşească hotarele normalului.

Dar, după răspunsul CNVM, în aceeaşi zi, Asociaţia Brokerilor insistă să formuleze o solicitare asemănătoare cu aceea a lui Miluţ.

N-am cuvinte să comentez.

Mai bine folosesc semne de punctuaţie, ca la chat, pe Internet: "??!!"

S-ar presupune, în mod logic, că Asociaţia Brokerilor nu este alcătuită din novici ai pieţei de capital.

Eu, unul, cunosc personal numeroşi brokeri şi şefi ai caselor de brokeraj şi pot confirma logica - nu, ei nu sunt veniţi cu pluta, ba unii sunt într-adevăr buni specialişti. Cunosc legea, cunosc normele, înţeleg funcţionarea pieţei în subtilităţile ei.

Şi atunci?!

Cum se explică gafa?

Bănuiesc că penibila intervenţie a Asociaţiei Brokerilor a fost concepută la vârful Asociaţiei, fără consultarea membrilor.

Posibil ca, acolo, să se găseas­că cineva mânat de adversităţi personale faţă de Patriciu. Şi care n-a mai dus nici grija profesionalismului, nici grija adevărului şi nici grija imaginii de competenţă a Asociaţiei Brokerilor.

Dacă ar fi să sugerez vreo inves­tigaţie, atunci aş recomanda brokerilor să cerceteze cine a iniţiat comunicatul de vineri. Nu de alta, dar ca să afle cine nu le duce grija.

Pe de altă parte, n-ar trebui să ne extaziem nici în faţa bunului răspuns furnizat de CNVM.

Pentru că în cazul lui Cristian Sima - un caz identic cu al lui Dinu Patriciu - a acţionat pe dos.

Dacă examinăm atitudinea contradictorie a CNVM faţă de fiecare din cele două cazuri, care sunt similare, atunci suntem obligaţi să conchidem că soluţiile CNVM ţin de conjunctură, iar nu de principii.

Între noi fie vorba, principiile nici pe Dinu Patriciu nu-l prea stresează: să zici că piaţa imobiliară se prăbuşeşte şi în acelaşi timp să investeşti două sute de milioane într-un proiect imobiliar, nu ilustrează cine ştie ce coerenţă.

Dar, măcar, o face pe banii lui...

P.S.

De ce toate astea sunt o caricatură a seriozităţii? Pentru că Bursa a căzut de s-a zdruncinat. Iar Asociaţia Brokerilor se ocupă de Patriciu şi CNVM se ocupă de Sima.

În comunicatul Asociaţiei Brokerilor citim:

"Datele oficiale confirmă că economia românească se află pe un trend ascendent, care se reflectă şi în piaţa de capital, pe termen mediu şi lung".

Nu mai discut discutabilele expresii "datele oficiale" şi "care se reflectă" - este clar că persoana care le foloseşte are un deficit de reflexie.

Ideea paragrafului este, însă, penibilă, când Bursa arată ca şi când ar fi căzut pe ea Meteoritul Tungus.

Bursa se află într-o perioadă de mare încercare, iar noi ne ocupăm de declaraţii.

Ce caricatură!

Vorbe despre vorbe - scurt istoric

-21 ianuarie - Cristian Sima, preşedintele SSIF WBS Romania S.A. :

"La Bucureşti, Bursa va deschide luni cu o scădere mică pentru că ai noştri nu se preocupă nici de petrol, nici de bursele occidentale dar, pe la prânz, străinii, disperaţi de scăderile de la ei vor declanşa vânzări de tipul FOK (find or kill, adică vinde la orice preţ) pe acele burse unde câştigă, ceea ce va duce la o închidere la BVB cu o scădere de peste 3%, indicele BET FI având posibilitatea să scadă chiar şi cu peste 7%."

- 05 martie - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM):

"Direcţia Generală Supraveghere din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.) a primit, în cursul lunii februarie 2008, o sesizare cu privire la modul în care domnul Cristian Sima, preşedinte Consiliului de Administraţie al SSIF W.B.S. România SA, din care cităm "acţionează la nivelul micilor investitori prin postările agresive şi înşelătoare pe forumul AGF (Adunarea Generală a Forumiştilor) de la adresa www.agf.ro, în intervenţiile televizate la The Money Channel, unde realizatorii emisiunilor de acolo îl invită exact când scăderile sunt mai mari, şi în presa economică".

Ca urmare, Direcţia Generală Supraveghere l-a invitat pe domnul Cristian Sima să-şi exprime punctul de vedere faţă de aspectele sesizate, preluând în scrisoare citate din sesizarea primită.

Subliniem că acest demers se încadrează în atribuţiile de autoritate, exercitate în vederea menţinerii încrederii publicului în piaţa de capital şi în investiţiile în instrumente financiare."

- 19 martie - Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol:

"Nu investesc în piaţa de capital românească. Când a cincea bancă din Statele Unite se prăbuşeşte, eu vreţi să am încredere în piaţa românească? Prefer să investesc în hedgefund-uri, instrumente derivative şi în tot felul de acţiuni pe alte pieţe de capital, care pot oferi randamente bune pe termen mediu şi lung în condiţiile unei pieţe în criză".

- 20 martie - Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR :

"Cerem Comisiei Naţionale de (sic!) Valori Mobiliare (CNVM) să se pronunţe dacă declaraţiile făcute de Dinu Patriciu sunt de natură să influenţeze sau nu piaţa bursieră în acest moment".

-21 martie - (mai de dimineaţă) - Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM):

"Abuzul de piaţă este definit de primul ghid CESR privind implementarea uniformă a Directivei 6/2003. Faţă de acestea, diseminarea de informaţii false sau care pot induce în eroare este considerată abuz de piaţă dacă este realizată cu intenţia de a influenţa preţul unui instrument financiar în scopul obţinerii unor beneficii, ca urmare a poziţiilor deţinute sau a tranzacţiilor planificate. Afirmaţiile de genul "bursa românească se află la începutul căderii" sau "va mai cădea în următoarele luni, corelat cu criza financiară globală" reprezintă simple opinii personale, fără a se face trimitere la un anumit instrument financiar sau valoare mobiliară."

- (mai pe la prinz) - Asociaţia Brokerilor :

"Asociaţia Brokerilor îşi exprimă ingrijorarea privind posibilele efecte ale unor declaraţii publice realizate de către personalităţi din domeniul economico-financiar, oameni de afaceri cu vizibilitate, care ar putea influenţa deciziile investitorilor pe piaţa de capital. În aceste condiţii, considerăm că ar fi binevenită intervenţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a altor instituţii abilitate ale statului, care să clarifice în ce măsură asemenea declaraţii dau, sau ar putea să dea semnale false, sau ar putea induce în eroare investitorii de pe piaţa de capital, pentru a putea fi evitate în viitor."

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. CNVM-o institutie hirsita in rele si anchilozata.micii investitori sunt ultima grija a cnvm.dumitru

    CNVM nu are meseriasi in frunte, ci oameni coruptibili, numiti pe criterii politice! Unii membri ai fostei conduceri sunt in continuare anchetati in dosarul "listarea petromidia". Domnul Costache Patriciu habar n-are de bursa, a facut doar niste smecherii cind cu listarea RRC! Domnul Cristian Sima este un speculator fair, a incercat sa modernizeze BVB, a esuat; nu conteaza, ii urez succes, ele e ca un Jedi al Bursei, iar Patriciu este dark vader.

    1. corecta remarca iar interventia verbala a lui dinu patriciu era neavenita in acel moment

    Multumesc Make, dar suntem din ce in ce mai putini.....personal, nu stiu cum dracu se face, ca tot de partea minoritatii ma postez!

    (materialul de mai jos a fost redactat inainte de aparitia comunicatului de presa al CNVM, sub impriul tensiunii create de necunoasterea continutului acestuia) http://www.confidentinvest.ro/ admin/newsletter/website_ro.ph p 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb