Curăţenia este foarte importantă, inclusiv în spaţiu. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) discută cu SpaceX despre aderarea companiei la o cartă internaţională destinată reducerii deşeurilor spaţiale în orbita Pământului, potrivit directorului ESA, Josef Aschbacher.
Carta ESA, intitulată "Zero Debris," urmăreşte eliminarea creării de noi deşeuri orbitale până în 2030 şi a fost adoptată până acum de 110 ţări sau entităţi. SpaceX, care deţine aproximativ două treimi dintre sateliţii activi din orbita joasă a Pământului prin constelaţia sa Starlink, încă nu a semnat, dar discuţiile sunt în curs de desfăşurare. Conform datelor Forţelor Spaţiale ale SUA, din cei 10.300 de sateliţi activi la nivel global, 6.300 fac parte din Starlink. Cum competiţia se intensifică, China şi Amazon lansând propriile constelaţii, Amazon se angajează deja la respectarea cartei ESA. Problema deşeurilor spaţiale este agravată de teste de rachete anti-satelit şi de coliziuni accidentale, care au creat câmpuri uriaşe de fragmente. NASA menţionează că două incidente majore au generat o creştere de 70% a deşeurilor spaţiale: distrugerea satelitului Fengyun-1C de către China în 2007 şi coliziunea accidentală a unor sateliţi americani şi ruşi în 2009.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.10.2024, 13:27)
Traducere: "hai sa limitam si scumpim lansarea satelitilor pentru ca Elon Musk ne bate pe toate partile si nu putem concura cinstit. Ce coincidenta ca acest articol a fost publicat la scurt timp dupa reusita monumentala a SpaceX care in estimarile companiei va scadea costul lansarii la 200 $ / kg. Pentru context, cea mai ieftina lansare la momentul actual este de 1.600 $ / kg, tot cu racheta SpaceX. Stati calmi, ca la 200 $ / kg o sa lanseze Musk misiuni de curatare a gunoaielor lansate de boeing