Dublu prilej pentru iubitorii de carte rară şi obiecte de colecţie, săptămâna viitoare: Evenimentul de marcă ce întregeşte "Colecţia unui bibliotecar" prezintă, în licitaţie publică, loturi de carte rară, hărţi vechi, manuscrise şi fotografii de epocă, fiind organizat de Casa de Licitaţii Artmark, sub formula a două segmente de licitaţie - în zilele de marţi şi joi. Cele două părţi totalizează un important număr de peste 400 de loturi. Astfel, publicul are acces la o selecţie de amploare, de la A la Z, de lucrări majore ale literaturii române, cu semnătură şi dedicaţie, cum ar fi "Fraţii Jderi" sau romanul "Ion" sau "La Medeleni", dar şi la o diversificată serie de loturi rare sau de importanţă muzeală: un hrisov emis în 1632 de Matei Basarab, domnitor al Ţării Româneşti - operă caligrafică, manuscrisul lui Emil Cioran pentru Amurgul Gândurilor, singura gravură a lui Vlad Ţepeş cunoscută pe teritoriul României - şi una dintre cele 3 cunoscute în lume, scrisori trimise de Nicolae Ceauşescu ori Napoleon Bonaparte, dar şi certificatul de vaccinare al lui Geo Bogza.
Unul dintre loturile neaşteptate la care publicul are acces, în prima parte a licitaţiei, programată în seara de marţi la Palatul Cesianu-Racoviţă, de la ora 19:00, este o scrisoare trimisă de către Nicolae Ceauşescu către fostul Ministru al Apărării Naţionale Emil Bodnăraş, cu ocazia aniversării sale în 1969, cu semnătură olografă. Acest lot include şi alte două scrisori semnate de Saşa Pană şi Cella Delavrancea, iar preţul de pornire este de doar 100 de euro. În aceeaşi seară, publicul va putea licita un alt lot de excepţie: Hrisovul emis Matei Basarab, domnitor al Ţării Româneşti, la data de 26 noiembrie 1632. Piesa prezintă sigiliu inelar, alături de numele voievodului, în tuş negru, iar textul este redactat în limba română si slavonă, cu alfabet chirilic - şi se adaugă altor două hrisoave, de egală importanţă, emise tot de domnitori ai Ţării Româneşti, anume de Radu Mihnea, la 1623, şi de Antonie Vodă din Popeşti, la 1669.
Licitaţia continuă cu a doua parte în ziua de joi, de la ora 12:00, aducând în faţa publicului alte 200 de loturi de colecţie, de data aceasta în format timed online (aşadar numai online), şi cu preţuri de pornire foarte accesibile, de circa 100-150 de euro pentru majoritatea loturilor. Licitaţia cuprinde, între cele mai excentrice loturi, scrisoarea trimisă de Napoleon Bonaparte către Joseph Fouche, ministrul său de interne şi şef al Poliţiei sale secrete, şi referă la arestarea unui opozant. Piesa, conţinând semnătura olografă a împăratului, a fost scrisă în perioada "celor 100 de zile de guvernare", la data de 27 martie 1815. Licitarea porneşte de la preţul de 500 de euro.
Un alt lot al licitaţiei pentru care colecţionarii pot opta prin oferte este celebrul roman "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", semnat de Camil Petrescu, Bucureşti, 1931, cu dedicaţia olografă a autorului. Lotul înregistrează în momentul de faţă preţul curent de 300 de euro. Din aceeaşi categorie, face parte şi ediţia princeps a romanului "Ion", de Liviu Rebreanu, Bucureşti, 1920, însoţit de cartea de vizită a autorului. Cartea de vizită a lui Rebreanu, în calitatea lui de vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, cuprinde o însemnare olografă, datată şi semnată, referitoare la scriitorul Camil Baltazar.
Sunt prezente în licitaţie şi manuscrise de colecţie, cum ar fi cel semnat de Fănuş Neagu pentru volumul ,,Cartea cu prieteni" şi cel redactat de Ionel Teodoreanu pentru "Uliţa copilăriei", publicat în 1923.
Licitaţia conţine şi un foarte rar şi extrem de interesant portret al domnitorului moldovean Gheorghe Ştefan, gravat de Johann Alexander Böner cu utilizarea chipului lui Mihai Viteazul. Această alegere a fost, în fapt, soluţia iscusită găsită de gravor pentru ilustrarea chipului domnitorului Gheorghe Ştefan, a cărui figură nu a fost cunoscută în epocă de mulţi oameni, iar din acest motiv s-a ales utilizarea unui portret disponibil. Gravura pe cupru a fost imprimată la Viena în jurul anului 1699.
Începând de la 150 de euro, colecţionarii pot adăuga colecţiei lor cărţi de vizită semnate ori dedicate, precum cele ale lui Brătianu, Goga ori Titu Maiorescu (pe atunci Preşedinte al Consiliului de Miniştri - din această funcţie Maiorescu a prezidat Congresul de Pace de la Bucureşti care punea capăt celui de al Doilea Război Balcanic).
Pentru doar 40 de euro, este disponibil şi un rar exemplar, dintr-o serie de 500, al cărţii "Tales Told of Shem and Shaun", al scriitorului irlandez James Joyce, publicat la Paris, în 1929. De remarcat este că exemplarul conţine o litografie de Constantin Brâncuşi. Inedita şi extrem de rara gravură schiţează portretul sculptat de Brâncuşi lui James Joyce, aflat în Muzeul de Artă Modernă din Stockholm.
Expoziţia ,,Colecţia unui Bibliotecar" este deschisă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00, la Palatul Cesianu-Racoviţă.