• 20.000 de vizitatori anuali pe întreg domeniul Bourron
Castelul Bourron datează de la începutul secolului al XVII-lea şi se află în Franţa, în apropiere de Paris. A fost construit pe fundaţiile unei fortăreţe, iar Ludovic al XV-lea şi socrii săi s-au întâlnit odată aici. Acum este deţinut de o familie de oameni simplii.
Potrivit proprietarilor, în epoca medievală cetatea a căzut în ruină în secolul al XIV-lea. La sfârşitul secolului XVI, începutul secolului al XVII-lea, castelul a fost construit pe baza fortăreţei în stilul pur "cărămidă şi piatră". Castelul nu a suferit modificări ulterioare. Fronturile castelului, perspectivele şi întinderea sa sunt clasificate drept "Monument istoric".
Guy de Cordon, căsătorit cu Estrella de Cordon, proprietarii actuali ai castelului, ne-au povestit că la o lună de la nunta regelui Ludovic al XV-lea cu Marie Leczinska, acesta dorea să-i întâlnească pe părinţii miresei. Deoarece etichetele curţii îi interzicea să o facă la curtea din Fontainebleau el a făcut-o în castelul Bourron. Din 1878, proprietatea a aparţinut familiei Montesquiou-Fezensac, strămoşii soţiei lui Guy de Cordon. La vremea respectivă, familia Montesquiou a rearanjat din nou interiorul castelului.
Printre strămoşii Estrellei de Cordon îi regăsim pe celebrul d'Artagnan, Michel Le Tellier de Louvois, ministru de război al lui Ludovic al XIV-lea, şi pe Madame de Montesquiou - «Maman Quiou», guvernanta "micului rege al Romei", fiul lui Napoleon I.
Contele şi contesa Blaise de Montesquiou, care nu aveau copii, au dat proprietatea nepoatei lor, contesa Marie-Laure de La BedoyPre, care ulterior i-au cedat-o fiicei sale Estrella de Cordon, ca moştenire pe 24 decembrie 2001.
Interiorul castelului-hotel are parchet original de la Versailles, covoare orientale şi piese de epocă, ţesături rafinate şi tapiserii elegante.
Guy de Cordon ne-a povestit: "În 1999, primul meu loc de muncă a fost acela de a promova Monumentele Istorice. Castelul Bourron tocmai fusese deschis publicului. Am venit să-mi ofer talentul tinerei care avea grijă de el. Apoi, trei luni mai târziu, ne-am căsătorit. Au trecut doi ani şi soţia mea a acceptat responsabilitatea de a deveni proprietara castelului în 2001. Avea 27 de ani. Viaţa noastră s-a schimbat, ne confruntăm cu dezvoltarea acestui loc magic".
Domnia sa ne-a mărturisit că a fost nevoie ca fiecare cameră să fie restaurată.
Guy de Cordon ne-a explicat: "Nu exista încălzire, nici instalaţii electrice, iar în băi te spălai cu o cană de apă. Am vrut să oferim un confort modern, păstrând farmecul trecutului. Acesta este motivul pentru care durează de 17 ani finalizarea proiectului nostru de restaurare a celor 15 camere. Nu ne-am dorit, soţia mea şi cu mine, să angajăm un decorator pentru că vrem să se înscrie într-un registru dincolo de tendinţe, atemporal. Astfel, am ales să fim credincioşi atmosferei fiecărei camere şi faimoaselor personalităţi care au influenţat familia sau castelul".
Potrivit proprietarului, castelul a fost deschis în 2005 ca un mic hotel, cu patru camere disponibile. Ulterior, au mai fost renovate cinci camere, iar acum doi ani hotelul-castel a ajuns la o disponibilitate de 14 camere. Proprietarii castelului renovează, în prezent, a 15-a cameră, ultima, şi ne-au spus că lucrările de reamenajare se vor încheia în vara aceasta.
Guy de Cordon ne-a mai spus că întreaga investiţie pentru reabilitarea castelului şi transformarea lui într-un hotel a fost de două milioane de euro.
Anual, 20.000 de turişti vizitează domeniul castelului care se desfăşoară pe 42 de hectare. Vizitatorii au acces la un restaurant, centru de afaceri, care sunt în afara parcului ce înconjoară castelul. Aceste activităţi permit obţinerea de venituri care fac posibilă restaurarea castelului.
Cei, care se cazează aici, sunt aproximativ 2000 pe an, ne-au mai spus proprietarii, adăugând că au şi turişti care vin din ţara noastră.
Guy de Cordon ne-a declarat: "50% dintre oaspeţii noştri sunt străini din întreaga lume. Alţii vin din Paris pentru că suntem foarte aproape de oraş. În plus, există multe lucruri de văzut în jur, ca de exemplu Castelul de Fontainebleau, aflat la 7 km distanţă, care are 400.000 de vizitatori pe an şi care prezintă diferite episoade ale vieţii lui Napoleon. De asemenea, în apropiere mai este Castelul Vaux Le Vicomte cu 300.000 de vizitatori pe an, care a servit drept model pentru Versailles regelui Ludovic al XIV".
Domnia sa ne-a mai spus că hotelul-castel a fost utilat cu mobilier antic aparţinând familiei Monesqou.
Proprietarul castelului ne-a mărturisit: "Am ales să păstrăm spiritul original. Astfel, avem o cameră Louis XV (camera Marie Leszczyñska), o cameră Empire Room (camera Recamier). Am făcut cercetări istorice pentru a afla care erau ţesăturile folosite atunci, culorile, stilul de mobilier. Scopul a fost acela de a recupera spiritul personalităţilor care au marcat aceste încăperi. Castelul are 14 camere, în nuanţe de roşu şi auriu, băi cu marmură palidă, oglinzi aurite şi interioare Pierre Frey - eleganţă de cinci stele într-un cadru de castel. La primul etaj există o cameră de zi şi o bibliotecă, cu lambriu pe pereţi şi rafturi încărcate cu volume acoperite cu piele. Afară, mai multe comori, pentru a fi descoperite. Toate aceste elemente decorative cu istorie proprie sunt martori vii ai unui castel de familie, care, de asemenea, oferă şi o conexiuni de internet cu o viteză foarte mare prin fibră optică şi acces nelimitat la WiFi".
Preţurile pentru o noapte la Castelul Bourron încep de la 180 de euro şi ajung până 520 de euro.