Tribunalul UE a dat câştig de cauză Comisiei Europene într-o dispută cu filiala ungară a companiei franceze EDF, hotărând că un contract de vânzare a energiei electrice încheiat în anii "90 între această societate şi o companie de stat constituie ajutor de stat ilegal, iar câştigurile obţinute trebuie restituite, informează Mediafax.
Ungaria a introdus la mijlocul anilor "90 un sistem de contracte de cumpărare de electricitate încheiate pe termen lung, prin care compania de stat MVM s-a angajat, în calitate de cumpărător unic, să achiziţioneze timp de mai mulţi ani o cantitate predeterminată de electricitate la un preţ fix, pentru aprovizionarea pieţei cu amănuntul.
Contractele au avut rolul să atragă investitori străini în domeniul producţiei de energie prin garantarea unei rentabilităţi previzibile a investiţiilor.
Societatea "Budapesti Eromu" a fost privatizată în 1996, fiind preluată de gigantul francez EDF. Compania gestionează patru centrale ce asigură încălzirea urbană în regiunea Budapesta şi care produc şi electricitate.
Trei dintre aceste centrale beneficiază de contracte pe termen lung cu MVM, cel mai îndelungat dintre acestea expirând în 2024.
În 2008, Comisia a decis că aceste contracte au condus la ajutoare de stat incompatibile cu dreptul pieţei comune, iar câştigurile trebuie rambursate de societăţile beneficiare statului maghiar.