Cât de repede vor scădea ratele dobânzilor? Perspective pentru pieţele financiare în al treilea trimestru

R.S.
Bănci-Asigurări / 16 iulie 2024

Bogdan Maioreanu, e-Toro

Bogdan Maioreanu, e-Toro

Banca Centrală Europeană a început să reducă ratele dobânzilor, dar nu şi Rezerva Federală a SUA, în timp ce S&P 500 şi Nasdaq au atins noi maxime istorice, conduse de acţiunile din sectorul semiconductorilor. Însă se observă acum începutul unei rotaţii a pieţei bursiere, pe măsură ce cresc speranţele că Fed va începe reducerile mult aşteptate ale ratelor dobânzilor. Investitorii s-au pregătit pentru acest lucru, dar mulţi încă se întreabă ce urmează pentru portofoliul lor, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, ultimul trimestru a fost unul bun, cu maxime istorice pentru indicii americani, în timp ce Nvidia a atins o capitalizare de piaţă de 3 trilioane de dolari şi a depăşit pentru scurt timp Apple şi Microsoft pentru a deveni acţiunea cu cea mai mare capitalizare de piaţă din lume. Unul dintre motive a fost creşterea cheltuielilor pentru centrele de date în special de către companiile care dezvoltă produse de inteligenţă artificială. Nu în ultimul rând, Banca Centrală Europeană şi Rezerva Federală a SUA au devenit divergente în ceea ce priveşte reducerea ratelor dobânzilor. Fed a menţinut ratele neschimbate din cauza inflaţiei persistente (PCE la 2,7%) şi a continuării cheltuielilor guvernamentale şi de consum. Însă BCE a redus rata depozitelor cu 0,25%, până la 3,75%.

În acest context, investitorii se întreabă ce se va întâmpla în continuare cu ratele dobânzii cheie, cât de repede şi cât de jos vor scădea acestea? În iunie, inflaţia din zona euro a scăzut la 2,5% pe an, în timp ce inflaţia de bază a rămas neschimbată la 2,9%. Rata dobânzii cheie este în prezent de 4,25%, ceea ce oferă posibilitatea unor noi reduceri ale acesteia. Recent, BCE a fost criptică cu privire la traiectoria ratei dobânzii, dar îşi propune să nu surprindă pieţele. Preşedintele Christine Lagarde, ar putea pregăti piaţa pentru o reducere a ratei dobânzii în septembrie sau octombrie la conferinţa de presă de joi.

Trimestrul al treilea are unele elemente care încep să ofere indicii despre ce va urma. Fed se îndreaptă încet dar sigur spre prima reducere a dobânzilor. Până în prezent, piaţa vede trei reduceri în acest an, cu o probabilitate de 88% ca prima de 0,25% să fie în septembrie. Dar investitorii încep să se repoziţioneze. Săptămâna trecută, am văzut începutul unei rotaţii pe care am anticipat-o şi care a fost aşteptată de mult timp. Indicele Russell 2000 al companiilor având capitalizare mică a câştigat 6%, în timp ce indicele Nasdaq 100, axat pe tehnologie, a pierdut 0,3%. Declanşatorul s-a dovedit a fi noua valoare a indicelui preţurilor de consum din SUA pentru luna iunie, care s-a situat la un nivel scăzut de -0,1%, în timp ce consensul era la +0,1%, se menţionează în comunicat.

Randamentele obligaţiunilor au scăzut, dolarul american s-a depreciat la 1,09 faţă de euro, iar aurul a atins din nou nivelul de 2.400 de dolari. Raliul pieţei de acţiuni s-a lărgit pe măsură ce s-au vândut acţiuni din zona de tehnologie, însă 84% din totalul acţiunilor listate la NYSE au crescut, în frunte cu sectorul imobiliar şi cel al utilităţilor. Estimările privind o creştere medie de 9% a profiturilor cuprinse în raportările financiare din al doilea trimestru continuă să susţină evaluările unor acţiuni, însă investitorii ar trebui să fie pregătiţi şi pentru corecţii care sunt fireşti în orice ciclu de piaţă.

Investitorii individuali români se pregătesc şi ei pentru mişcările pieţei, jumătate (50%) declarând că îşi vor mări dimensiunea portofoliului în acest trimestru, în timp ce 47% vor păstra valoarea actuală, potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Doar 3% au declarat că valoarea portofoliului lor va scădea.

_

Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi .la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.

Despre sondaj

Cea mai recentă ediţie a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 13 ţări şi 3 continente. Următoarele ţări au avut 1.000 de respondenţi: Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia, Italia şi Spania. Următoarele ţări au avut 500 de respondenţi: Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia, Polonia, România şi Republica Cehă.

Sondajul a fost realizat în perioada 15 mai - 5 iunie 2024 de către compania de cercetare Opinium. Investitorii individuali au fost definiţi ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere şi care deţin cel puţin un produs de investiţii, inclusiv acţiuni, obligaţiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiţii sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceştia să fie utilizatori eToro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb