În lume există o singură superputere militară şi o singură superputere industrială şi nu este vorba despre aceeaşi ţară.
O idee de răspuns pentru întrebarea din titlu a fost oferită recent de Richard Baldwin, profesor de economie internaţională la IMD Business School din Lausanne, într-o analiză publicată de Centre for Economic Policy Research (CEPR).
"SUA este singura superputere militară a lumii", în condiţiile în care "are cheltuieli militare mai mari decât următoarele zece ţări la un loc", iar "China este acum singura superputere mondială în domeniul producţiei industriale", în condiţiile în care "producţia sa din industria prelucrătoare este mai mare decât producţia combinată a următoarelor nouă locuri din clasament", se arată în deschiderea documentului.
Profesorul Baldwin utilizează baza de date TiVA (Trade in Value Added) de la OECD, actualizată în 2023, pentru a ilustra "drumul Chinei către statutul de superputere şi impactul asimetric al dominaţiei sale asupra lanţurilor de aprovizionare globale".
Datele sunt disponibile pentru intervalul 1995 - 2020 şi arată că producţia din industria prelucrătoare a Chinei a reprezentat 35,4% din producţia mondială totală în 2020. Ponderea a fost de 5,3% în 1995 (vezi graficul).
În acelaşi interval, ponderea similară pentru SUA a scăzut până la 11,8%, de la 20,9%, în timp ce pentru Japonia declinul a fost de la 19,3%, până la 5,6%.
În Europa, declinul a fost de la 32% până la 19,6%, în condiţiile în care ponderea Germaniei a scăzut până la 4,5%, de la 8,3%, iar ponderea Italiei a scăzut până la 2,1%, de la 4,4% şi a Franţei de la 4,1%, până la 1,7%.
Din punct de vedere al nivelului brut al producţiei din industria prelucrătoare, ponderea Chinei în totalul global este de trei ori mai mare decât ponderea SUA, de şase ori mai mare decât a Japoniei şi de nouă ori mai mare decât a Germaniei, conform datelor de la OECD preluate în studiu. Datele din aceeaşi sursă mai arată că Taiwan, Mexic, Rusia şi Brazilia au o producţie industrială brută mai mare decât aceea din Marea Britanie.
Profesorul american subliniază că s-a ajuns în această situaţie pe fondul "procesului de industrializare fără precedent din China" şi aminteşte că Statele Unite au depăşit Marea Britanie înainte de Primul Război Mondial după aproape un secol de creştere, în timp ce China a depăşit America în 2008, doar după o perioadă de circa 20 de ani. Germania a fost depăşită în 1998, iar Japonia în 2005.
În ceea ce priveşte exporturile, "dominaţia Chinei este mai puţin evidentă", deşi "creşterea este la fel de uimitoare". Astfel, ponderea exporturilor de produse din industria prelucrătoare a crescut de la 3% în 1995 până la 20% în 2020.
Diferenţa dintre dinamica producţiei şi a exporturilor este explicată prin "creşterea fulminantă a consumului intern din China, care a absorbit o parte tot mai mare a producţiei din industria prelucrătoare începând din 2004".
Creşterea extraordinară a producţiei industriale a Chinei într-o perioadă aşa de scurtă a condus la apariţia şi adâncirea unor dezechilibre fundamentale la nivelul lanţurilor globale de aprovizionare, care sunt obstacole majore în calea programelor occidentale de reducere a dependenţei faţă de cea mai mare economie a Asiei.
Expunerea ţărilor din grupul G7 faţă de China, atât din punct de vedere al exporturilor cât şi al importurilor, este profund asimetrică, după cum scrie profesorul Baldwin, iar aceasta înseamnă că "decuplarea va fi dificilă, lentă, costisitoare şi va introduce elemente perturbatoare".
Pentru a rezolva problema reducerii dependenţei de China, care are o dimensiune importantă şi în ceea ce priveşte bunurile de capital, economiile occidentale trebuie să adopte rapid decizii în ceea ce priveşte tranziţia energetică, astfel încât să nu transforme decuplarea dintr-o misiune dificilă într-o misiune imposibilă.
Forţarea construirii surselor intermitente solare şi eoliene nu va conduce decât la adâncirea divergenţei de competitivitate, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing supervizează construirea unor uriaşe capacităţi de producţie a energiei electrice în centrale pe cărbune şi gaze naturale, dar şi în centrale nucleare.
Profesorul american mai evaluează sectorul industrial al Chinei şi din perspectiva indicatorilor de globalizare, cum ar fi rata de globalizare a industriei prelucrătoare, care indică ponderea producţiei exportate.
După cum era de aşteptat, în perioada creşterii accelerate a producţiei industriale, rata de globalizare a crescut puternic, însă procesul a început să se inverseze din 2004. În 2020, nivelul ratei de globalizare a scăzut până aproape de cel înregistrat în 1995, adică "industria prelucrătoare chineză nu mai este atât de dependentă de exporturi pe cât s-ar putea crede", după cum subliniază Richard Baldwin, care apoi scrie că "astfel este risipit mitul conform căruia succesul Chinei poate fi atribuit în întregime exporturilor".
Din punct de vedere al structurii sectoriale a exporturilor, "China a trecut de la o relativă dependenţă de sectoare manufacturiere simple, cum ar fi textilele şi îmbrăcămintea, la sectoare mai sofisticate, cum ar fi electronicele, produsele metalice de bază şi fabricate, precum şi produsele chimice şi farmaceutice".
De la importator net de produse intermediare şi materii prime şi exportator net de produse finale, China a trecut în etapa de "mare exportator net de bunuri intermediare, precum şi de bunuri finale" de mai bine de zece ani.
Toată perioada a fost marcată de reducerea permanentă a dependenţei de importuri pentru creşterea producţiei industriale şi internalizarea agresivă a lanţurilor de aprovizionare şi desfacere.
În aceste condiţii, profesorul Richard Baldwin îi avertizează pe politicienii occidentali că "nu mai trebuie să abordeze decuplarea de China doar în discuţii şi trebuie să privească faptele cu luciditate".
În opinia sa, dominaţia Chinei în sectorul automobilelor electrice arată că "ţara are o bază industrială largă şi profundă, care o poate ajuta să obţină un avantaj competitiv în aproape toate sectoarele".
Deocamdată excepţiile sunt reprezentate de "sectoarele cele mai avansate, în care dominaţia aparţine încă ţărilor din G7".
Pe baza datelor prezentate în analiza de la CEPR, publicaţia Asia Times scrie că "în calitate de superputere industrială, China poate depăşi cu uşurinţă SUA în ceea ce priveşte producţia de armament, precum şi în ceea ce priveşte producţia de bunuri industriale".
Economiile occidentale nu mai au mult timp pentru a opri acest marş al Chinei, iar aplicarea sancţiunilor pentru anumite sectoare de înaltă tehnologie, cum este acela al fabricării celor mai performante procesoare şi memorii, nu a făcut decât să stimuleze şi mai tare căutarea soluţiilor interne.
Singura opţiune pentru marile economii occidentale o reprezintă lansarea unui proces larg de reindustrializare, deoarece numai astfel se poate asigura calificarea avansată a forţei de muncă şi competitivitatea externă în faţa singurei superputeri industriale a lumii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 00:18)
Datele s-au oprit la anul 2020, convenabil, pentru a nu arata tendinta de scadere a ponderii industriei prelucratoare din China in ultimii doi ani:-)...Indonezia, Filipine, Vietnam, Mexic, India...noile destinatii pentru investitiile low cost...china it's history:-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 02:22)
nerelevant, china a ajuns deja acolo unde a dorit, iar noile destinatii de munca ieftina isi vor cere si ele drepturile in scurt timp
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 10:05)
China e pe o panta descendenta si nu va mai depasi economia SUA.
Bad news for you!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 11:24)
Așa gândește orice tont îndoctrinat, indiferent de de propaganda cui aparține.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 01:14)
Oricum, vrem nu vrem....ferocitatea ambițiilor Chinei va ieși și pe plan militar! Doar nu degeaba, Australia și Japonia si-au mărit producția militara.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 10:04)
Este o analiza simplista sa te referi doar la super-puterea industriala a Chinei. China are si mari vulnerabilitati economice, si voi enumera cateva:
-Prabusirea pietei imobiliare se poate transforma in orice moment intr-o criza financiara uriasa, iar starea de nemultumire si deprimare a populatiei si a tinerilor se poate transforma intr-o veritabila revolutie sociala.
-Dependenta Chinei de importuri energetice si alimentare este o mare vulnerabilitate. Blocarea sau distrugerea militara a marilor porturi inseamna foamete si frig in China.
In concluzie, pentru binele nostru al tuturor, sa ne rugam ca presedintele Xi sa nu aleaga calea razboiului si sa avem prosperitate si pace si in China si in Occident!
Eu am o mare admiratie pentru poporul chinez si pentru ceea ce a realizat intr-un timp atat de scurt. La fel ca si Occidentul, oamenii astia merita sa se bucure de civilizatia moderna pe care au construit-o cu atatea eforturi. Sper ca presedintele Xi sa o lase mai usor cu propaganda, cu nationalismul si cu spectacolele militariste.
3. Cantitate fara calitate
(mesaj trimis de Mao Zedong în data de 28.02.2024, 02:57)
La fel ca si "pretenii" lor rusi, au mers la furat de tehnologie.
Si chiar le-a mers: pe aici, pe acolo.
Iar cand le-au facut de capul lor...a iesit ca-n povestea cu "maimuta si briciul"...de aici si COVID-ul.
Cate fabrici de masini japoneze/sud-coreene s-au construit in China...China aia "inofensiva", cand sloganul "o tara, doua sisteme" a atras, precum musca la ...., o gramada de investitii USA & UE?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 07:03)
china industrie per capita sta slab comparativ cu italia germania japonia usa….
piramida intoarsa a activelor unde in con se alfa aurul total detinut de tara impartit la total populatie da 1 si cv grame aur, impartit la muncitori da 2 si putin grame.
hai sa nu fiu rau si sa zicem: total rezerve valutare cartigate pri productivitate exportata si active speculate impartit la total populatie sau la total populatie muncitoare … sta tot prost la nivel global!
dar sa mai incercam alta: total “valoare” active fizice imo + drumuri + poduri + etc betoane… baraje… centrale - minus cheltuiei de mentenanta si reparatii si minus credite datorate (neachitate) … impartit la total populatie sau total populatie productiva tot foarte slab stau…
am mai spus de atatea ori… pibul de trilioane nu spune mare lucru… china are peste 20 de milioane oameni ai strazii… multe ate milioane incarcerati in orase militie pentru spalare pe creier si ideologic …(vezi minoritatile culturale) … sunt orase construite pur si simplu pentru “reeducare” minoritati sociale…
sa facem noi asta “ungurilor” din transilvania… nici nu concepem asta..
nu imi place pupatul asta des a chinei… e in lumina reflectoarelor ca romania in anii 50-60-70-80..unde eram supraindatorati pana in gat ca sa livram betoane… iar cand dobanda fed a crescut si dolar tare si cotatie aur crash long …. a durut plata …
a durut atat de tare ca veniturile cetatenilor in conversie grame aur au cazut din varful erei comuniste in minimul depresiv revolutionar.. = indicator de rasuflare credit..fie prin plata fie prin chin…
si noi stateam la industrie si capacitati productie imoartit per populatie sau muncitori mult mai bine decat china…
anglia, franta, arabii … doreau afaceri cu noi…
romanii au ridicat in iran siria egipt israel… drumuri poduri spitale blocuri…. si importam dolarii
s c c r e t
s c c r e t
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 07:06)
suprematie militara daca nu exista se alegea praful de echilibrul preturilor la marfuri si haos monetar mai grav de atat!
o economie se poate industrializa militar in 2-4 ani… industria de fiare si betoane nu cere cunostinte complexe… a topii stanta si livra arme e mai rapid decat a livra procesoare!
s c c r e t
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 10:53)
economia globala e impartita ca balanta unei banci: ea figureaza periodica ca pondere mai amre sau mai mica intre "Active" si "pasive"...unde o sa ai state cazute in depresie industriala cu deficite ciclice bomba... dar tot aceste deficite ne spun ca statele in fata se vor ridica iar la suprafata... aceste cicluri sunt lungi si dureroase...
cu cat guvernul creste participatia ca procent din pib cu atat tara cade treptat industrial... e o prblema demografica si sociala... statul este fortat sa duca povara datorie..facand deficite ciclice figureaza pe balanta companiilor profituri... profiturilcompanii figureaza cheltuieli viitoare in economie...cheltuielile viitoare ridica veniturile reale prabusite ale cetatenilor...vaniturile reale ridicate dau concurenta in cresteri si aparitie firme mici... firmele mici au un ciclu la ceva zeci de ani cand depasesc fimele mari...adica large cap si smal cap cycle...ce se repeta pe mapamond in fiecare economie la zeci sute de ani...
alt index e si ciclul de impozitare venituri si etc... unde la zeci sute de ani o sa vezi o economie nou creeata cu tazare de nici 10% sau 0%...
pai vedeti ce impozitare avea Romania inainte de w1 si w2 si dupa... pana azi... se vede din satelit gradul de crestere treptata!
In comunism cand economia bubuia ..intra capital cacalau in tar... dupa cand aveam cutitul la os si trebuia sa platim... capitalul s-a dat cotit si nota de plata lipita pe frunte.
daca statele unite e in ciclu de deficite exagerate (ca in vremuri de razboi) e pentru ca ea si alte economii ce se indatoreaza in dolari sufera industrial!... ceva de genul ani 80-90 si cv..sau mai perffect ani 30-40..chiar acolo....
si ce a urmat mereu dupa deficite exagerate? dupa ce se depasese depresia lunga .. de ceva ani... depresia industriala...?
a urmat un mare boom tehnologic de adoptie si utilitate la scara larga... si dupa caz si militar! unde cetatenii de rand si firmele mici au excelat in timp ce firmele mar au stagnat ori scazut ... ca si raport procentual de relatie in piata respectiva.
s c c r e t
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 10:41)
Ati uitat sa puneti Rusia pe tabel.
Sau de fapt este si nu se vede?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 10:43)
Daca SUA zice stop si nu le mai cumpara gunoaiele, sa vedeti cum cade China.
Mai e putin. Daca nu ai piata de desfacere garantata poti sa iti bagi undeva containerele cu marfa.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 10:48)
De ani de zile bocesc unii prabusirea SUA. Pana acum s-a prabusit tot mai sus.
In SUA sunt in constructie simultan 15 otelarii (Osceola, Arkansas - Apple Grove, West Virginia - si altele, puteti sa cautati daca aveti Google si internet)
Cand sunt gata, va dati seama ce urmeaza - stop joc pentru China.
Asa ca ...
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 10:49)
Cautati asa "steel mill under construction USA"
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 11:01)
USA are o politica inca de la formarea statului de "Expansiune"!
Expansiunea ei este conditionata de permitere intrari migranti pe teritoriul ei; este un stat de migranti... acest sistem a permis expansiunea continua a tarii... si fivureaza cu o mai mare incredere la nivel global atunci cand ai la conducerea tarii cetateni de etnii diferite...anglia...irlanda... . germania....mexic...spania...e tc.... acest sistem economie este mai puternic pe termen lung decat un sistem "nationalizat"....
acest sistem economic va avea periodic ceva conflicte interne... dar se vor regla.... acest sistem economic aduna capital de pe glob din multe state..fie ca are ciclu depresiv industrial si speculativ financiar si invers... capitalul curge in acest sistem pe ambele variatii...capitalul curge si cand preturile sunt sus si cand preturile sunt jos... cu intensitate diferita.
plus ca pozitionarea geografica favorizeaza acest sitem economic...
Ca o economie sa creasca ai nevoie de OAMENI!
Daca nu ai nasteri natorale tre sa ai migratie; daca nu ai migratie tre sa cuceresti teritorii comercial sau militar; daca nu cuceresti teritorii tre sa inchizi mai rapid industrii si capacitati decat ai crestere sau scadere populatie interna; sau sa exporti capacitatile si cunostintele in state ce pot produce la cota de profitabilitate mare.
s c c r e t
s c c r e t
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 11:31)
E normal sa primeasca emigranti pentru ca vor avea nevoie de muncitori.
6.5. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.02.2024, 11:36)
...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 11:47)
SUA si UE s-au folosit de China si de Rusia timp de zeci de ani .De la chinezi au luat munca cetatenilor foarte putin platita de care Occident iar de la Rusia au luat gazele si petrolul la pret foarte mic si datorita coruptiei si in cantitati extrem de mari ce nu au fost platite in integralitate niciodata .Ucraina, ce avea la acea data toate conexiunile cu Occidentul, a avut pe retea pierderi fals raportate atit de mari , evident si ele neplatite , ceea ce o data inteles de catre Rusia si China i-au obligat sa se uneasca repede spre a invinge Occidentul Nu s-au asteptat ca si la nivel militar coruptia sa fie si mai mare .In scripte era una pe teren era alta .Pe de alta parte raportarile tehnologice erau mincinoase si purtatoare de fals intelectual .”Armele noastre de ultima generatie sfideaza legile fizicii„ ne zicea Putin .Iar Trump in elenul sau intelectual ne arata cum si SUA are astfel de arme hidrosonice .Mai pe romaneste Putin si XI„ s-au trezit ca la dentist ” si ......si cu banii luati .