Cătălin Chelu cere instanţei să oblige SIF Oltenia şi alţi acţionari ai "Argus" la ofertă de preluare

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2011

Un număr de nouă firme controlate de Cătălin Chelu solicită în instanţă obligarea mai multor acţionari ai Argus (UARG), printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crişana şi BCR, să facă ofertă de preluare a companiei, deşi omul de afaceri trebuia să lanseze o astfel de operaţiune încă din luna august.

Cele nouă firme controlate de Cătălin Chelu au înregistrat în data de 17 octombrie dosare pe rolul Tribunalului Galaţi, în care sunt citaţi de fiecare dată SIF Oltenia şi Tudor Ciurezu, preşedinte CA şi director general al SIF, Prodplast, fondul de investiţii Business Capital For Romania Oppor-tunity, SIF Banat-Crişana şi BCR.

Anunţul citării în procese a fost făcut de SIF Banat-Crişana, printr-un comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

Procesele vin în contextul disputei dintre Chelu şi alţi acţionari ai Argus coalizaţi în jurul SIF Oltenia pentru controlul producătorului de ulei alimentar din Constanţa.

Firmele care au deschis procesele la Tribunalul Galaţi sunt Alfaline, Pneu Service, Galgros, Scop Line, Delmato Grup, Amirastar Trading, Groval Trade, Amicosottis, Mattera Com. Atât conducerile SIF-urilor, cât şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) au menţionat de mai multe ori că aceste firme sunt controlate sau acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu.

Omul de afaceri deţine indirect 43,4% din acţiunile Argus, însă nu a lansat o ofertă de preluare a companiei, deşi CNVM a cerut încă din luna august. De altfel, aceasta nu este singura ofertă de preluare pe care Chelu nu a lansat-o, deşi a fost amendat de CNVM de mai multe ori.

Legislaţia pieţei de capital prevede ca un acţionar care deţine direct sau concertat cu alţi investitori mai mult de 33% din titlurile unei firme listate trebuie să lanseze ofertă depreluare pentru restul de acţiuni.

Directorul general al Argus, Gabriel Constantinescu, care ar fi fost numit la conducerea companiei indirect de Cătălin Chelu, a sesizat în septembrie CNVM că SIF Oltenia, Tudor Ciurezu, SIF Banat-Crişana şi Business Capital For Romania Opportunity acţionează concertat la Argus. Comisia a stabilit, însă, că cei vizaţi nu acţionează concertat.

Potrivit celor mai recente raportări, citate de Mediafax, SIF Oltenia deţine 31,94% din titlurile Argus, Business Capital For Romania Opportunity are 6,26%, iar SIF Banat-Crişana deţine aproape 5% din acţiuni.

Disputa dintre Chelu şi acţionarii coalizaţi în jurul SIF Oltenia pentru controlul Argus a culminat în 16 septembrie, când la AGA reprezentanţii mai multor investitori, printre care SIF Oltenia şi fondul de investiţii Business Capital for Romania-Opportunity, controlat de BCR, nu au participat la şedinţă pentru că nu au avut acces în incinta fabricii.

Acţiunile Argus sunt suspendate de la tranzacţionare din 16 spetembrie pentru clarificarea situaţiei privind conducerea companiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. C.N.V.M. ,sa-l oblige mai intai pe Chelu sa faca oferta publica de preluare la toate societatile la care a fost/este actionar majoritar (>33%) si abia dupa aceea sa primeasca sesizarile lui Chelu si ale acolitilor lui .

    Chelu ar trebui sa ceara CNVM sa il oblige pe el insusi sa realizeze OPP acolo unde stie bine ca trebuia sa o fi facut de mult. Vezi METY, CLEL, ALT, etc. Paradoxal Chelu este in opinia mea un prin masura in care s-a implicat in piata de capital , um element pozitiv si chiar admirabil insa aproape ca anuleaza acest statut prin lipsa de respect fata de lege inducand neincredere in randul micilor investitori, foarte importanti si necesari pentru consolidarea pietei de valori mobiliare. Chiar nu realizeaza ca se poate intoarce ca un bumerang impotriva propriilor interese? Iar CNVM ar trebui sa nu mai faca figuratie si sa acorde importanta lucrurilor cu adevarat importante. Sau sa-si declare falimentul prin incapacitate de exercitare a competentelor in pofida salariilor sfidatoare.

    Ministerul de finante sa simplifice impozitarea si sa acorde facilitati menite sa atraga investitorii spre bursa, desigur, doar daca o considera o institutie esentiala pentru economie si o carnatarie cum "genial" o definea eminenta cenusie Vladescu  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb