CĂTĂLIN CHIVU: "Există şanse ca rata dobânzii FED să fie mărită cu 0,25%"

Simona Grigorescu
Internaţional / 17 septembrie 2015

Rata dobănzii SUA împreună cu raportul şedinţei Federal Open Market Committee (FOMC) va fi publicată astăzi la ora 21:00, iar 30 de minute mai târziu preşedintele Fed, Janet Yellen, va susţine o conferinţă de presă, transmite un comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit prognozei Fed pentru funds futures există o probabilitate de doar 30% ca rata să fie majorată în cadrul acestei şedinţe. În schimb, într-un sondaj Bloomberg, 51 din cei 102 economişti respondenţi consideră că rata va fi mărită. Şi economiştii ING prevăd o majorare, respectiv o rată de 0,25% pentru trimestrul final al anului în curs, aceasta urmând a fi majorată din nou abia în al doilea sfert al anului viitor cu încă un sfert de procent, la 0,50%.

"De două ori în ultimii 30 de ani Rezerva Federală americană a ales să întârzie eforturile de a majora dobânzile din cauza instabilităţii pieţelor. De ambele dăţi preţurile activelor au urcat, economia s-a dezechilibrat şi a intrat în recesiune", consideră Cătălin Chivu, CEO, TeleTrade România.

"În 1987, banca centrală a SUA a renunţat să mai majoreze dobânzile şi a inversat cursul după un crash bursier. La fel, în 1998, după prăbuşirea Long-Term Capital Management (LTCM), un fond de hedging puternic îndatorat, Fed a abandonat planul de a ridica dobânzile pentru a stabiliza pieţele. De fiecare dată, turbulenţele financiare care au urmat acestor decizii au aruncat cea mai mare economie din lume în recesiune", spune Chivu.

"De asemenea, există şi riscul (deocamdată minor) ca inflaţia să depăşească ţintele şi să ajungă la nişte valori la care banca centrală va fi nevoită să majoreze ratele mult mai rapid şi mai abrupt, lucru care ar destabiliza pieţele într-o mai mare măsură", a mai declarat acesta.

"Totuşi, toate acestea nu ne garantează că rata va fi mărită la şedinţa de azi, ci doar că rata trebuie mărită (în viitorul apropiat). Considerăm că există şanse ca rata să fie mărită cu 0.25%, dar o importanţă la fel de mare o va avea şi "graficul cu puncte" (care ne indică părerea fiecărui membru în parte despre cât ar trebui să fie rata acum şi cât va fi pentru un inteval de câţiva ani). După ce a recurs la strategia de "forward guidance", Fed-ul şi-a asumat responsabiltiatea de a informa din timp pieţele asupra intenţiilor de politică monetară. Astăzi ar fi un moment optim pentru a fi limpezite lucrurile", mai afirmă directorul general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb