Cătălin Creţu (Visa): "28% din PIB-ul României se duce către economia subterană"

Adina Lateş
Macroeconomie / 26 noiembrie 2015

Ţara noastră este o încă marcată de economia subterană, iar 28% din produsul intern brut al ţării (PIB) se duce către acest tip de economie, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe, potrivit Agerpres.

"Dacă ar fi să alegem un cuvânt ca să descriem traseul Visa în România acesta este inovaţie. Am fost întotdeauna la frontiera acestei industrii. Inovaţia nu se reduce la tehnologie, ci şi la viziune. Inovator este modul de introduce un produs standard într-o nişă neacoperită de acest tip de produs. În România, am adus, pentru prima dată, pe agenda publică teme precum economia subterană. Una dintre principalele bariere pentru consolidarea unei economii sustenabile. Relaţia invers proporţională între gradul de plăţi electronice şi economia subterană este evidentă la nivel european. În România, o ţară încă marcată de economie subterană, 28% din PIB-ul ţării se duce în economia subterană, adică aproape 30 de miliarde de euro", a afirmat Creţu.

Potrivit reprezentantului Visa, la ora actuală, 180 de municipalităţi primesc plata cu cardul în mod fizic, din care 120 de primării acceptă plăţi cu cardul direct prin aplicaţia Ghişeul.ro.

"Am propus guvernului măsuri concrete începând din 2013, iar de atunci am început să discutăm şi cu Ministerul Finanţelor. Din 2009, am pornit iniţiativa de acceptare a plăţii cu cardul în municipalităţile locale. De la 11-12 primării am ajuns la 180 de primării care acceptă plata cu cardul în mod fizic, iar 120 de primării pot primi bani direct prin Ghişeul.ro. Mă bucur să spun că, încă din 2010, avem discuţii cu domnul Bostan /actualul ministru al Societăţii Informaţionale, n.r./ despre cum să facem acest flux de bani să fie mai uşor atât dinspre cetăţeni spre guvern, cât şi invers. Am realizat studii despre economia subterană, pentru că trebuie să înţelegem acest fenomen. Dacă am ajunge la 30% colectare taxe prin carduri s-ar putea economisi la buget circa 23 de milioane de RON", a explicat Cătălin Creţu.

Reprezentanţi ai autorităţilor, procesatorilor de plăţi şi marilor comercianţi participă, astăzi, la conferinţa cu tema "20 de ani de carduri, 20 de ani de democratizare a plăţilor", eveniment în cadrul căruia sunt trecute în revistă momentele-cheie ale dezvoltării pieţei cardurilor şi impactul plăţilor electronice în economie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu alte cuvinte, haideti sa retragem banii fizici din circulatie ca sa inrobim si mai mult popoarele, doar pentru a salva econimiille tarilor. Dar stai: toate tarile sunt si ele datoare unor instituii, nu? Deci unde se vor duce de fapt banii salvati din economia neagra?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb