Catedrala Naţională, sfinţită în prezenta a peste 30.000 de creştini

George Marinescu
Ziarul BURSA #Cultură / 26 noiembrie 2018

Catedrala Naţională, sfinţită în prezenta a peste 30.000 de creştini

Peste 30.000 de credincioşi, oficialităţi centrale şi locale, precum şi invitaţi din străinătate au participat, ieri, la slujba de sfinţire a Catedralei Naţionale, oficiată de un sobor de înalţi ierarhi condus de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol. Printre oficialităţile prezente s-au numărat prim-ministrul premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi numeroşi oameni politici şi de cultură. Mulţi dintre cei care au participat la eveniment pe platoul din faţa Catedralei Mântuirii Neamului au venit îmbrăcaţi în costume populare, purtând drapelul naţional şi steaguri cu însemnele Patriarhiei Române.

Catedrala Naţională are două hramuri: Înălţarea Domnului şi Sfântul Apostol Andrei. Slujba de sfinţire a fost urmată de citirea actului de sfinţire şi de prima Sfântă Liturghie. Cu acest prilej, PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit celor care au ajutat la construirea Catedralei Naţionale, dar şi celor care vor sprijini, în continuare, acest proiect naţional: "Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală".

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriahul Ecumenic, a spus: "Să zidim cu credinţă tare, pocăinţă, nevoinţe duhovniceşti, virtuţi, fapte bune, bine plăcute lui Dumnezeu".

La sfârşitul Sfintei Liturghii, a fost permis accesul publicului, pentru închinare în Sfântul Altar. La ieşirea din Altar, credincioşii au putut să se închine Cinstitei Mâini a Sfântului Apostol Andrei şi moaştelor Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina.

Proiectul Catedralei Naţionale a apărut imediat după Războiul de Independenţă, dar s-a concretizat abia acum, la 100 ani după Marea Unire.

Bazele lăcaşului de cult sfinţit ieri au fost puse în februarie 2005, când Primăria Generală a Municipiului Bucureşti a propus Patriarhiei, pentru ridicarea construcţiei Catedralei, Dealul Arsenalului. Atât Consiliul Naţional Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Româ­ne cât şi Sfântul Sinod şi-au dat acordul pentru noul amplasament propus de Primăria Generală a Capitalei.

Slujba de sfinţire a locului destinat construirii Catedralei patriarhale pe terenul atribuit în Calea 13 Septembrie, sector 5, Bucureşti, între Ministerul Apărării Naţionale şi Parlamentul României, în suprafaţă de cca. 110.000 mp (11 ha), a avut loc la 29 noiembrie 2007. Realizarea proiectului noului edificiu a inclus mai multe etape care s-au finalizat odată cu întrunirea Comisiei de evaluare finală a proiectelor, în perioada 30 iunie-1 iulie 2010. Firma câştigătoare a încheiat contractul de proiectare pentru clădirea Catedralei patriarhale.

Lucrările de construcţie ale Catedralei Mântuirii Neamului au început la sfârşitul anului 2010. Legea privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului 261/2005 - Legea Catedralei prevedea ca fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului să fie asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu aceas­tă destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale.

Patriarhia a demarat în acest timp o serie de acţiuni, în vederea obţinerii de donaţii pentru realizarea proiectului Catedralei patriarhale. În şedinţa de lucru din 16-17 februarie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat procedura de colectă naţională pentru continuarea lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului în cadrul unităţilor de cult din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. A lor e catedrala?

    22 de televiziuni să dea în direct momentul? 

    Popi din mercane spera să facă ortodocși sirieni, mexicani, tailandezi? 

    Sfințirea la roșu, cu gard la care pică tencuiala, fier ruginit de vreme, nuc în gard? 

    Cu garda de corp la biserica???

    Buncărul construit înseamnă că se așteaptă la război popi-politicieni-finatatorii? 

    1. Behehe?

      asa, adunati-va si urlati dobitoci fara Dumnezeu ...nimic dincolo de burtile voastre nesatule, cretinilor !

      Conform Jocuri de putere se nasc câteva întrebări, așteptăm răspunsuri?

      Cei care nu sunt Ortodocși sunt fără Dumnezeu? 

    De ce atâta ură și intoleranță!?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb