Catedrala Naţională va fi sfinţită în prezenţa a peste 30.000 de oameni

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 23 noiembrie 2018

Catedrala Naţională va fi sfinţită în prezenţa a peste 30.000 de oameni

Catedrala Naţională va fi sfinţită duminică, la eveniment fiind aşteptaţi peste 30.000 de oameni. Patriarhia aşteaptă 2.500 de oaspeţi, care vor asista la sfinţire din interiorul Catedralei.

Evenimentele dedicate sfinţirii Catedralei Naţionale vor începe în 25 noiembrie 2018 şi se vor încheia în ziua de 30. Sfinţirea propriu-zisă va fi oficiată duminică de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi de Patriarhul Daniel. Primul hram dedicat Sfântului Apostol Andrei va fi celebrat vineri, 30 noiembrie, în prezenţa Patriarhului Teofil al Ierusalimului. Catedrala Naţională va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile. Al doilea ocrotitor este Sfântul Apostol Andrei, "încreştinătorul poporului nos­tru şi ocrotitorul românilor de pretutindeni". Data sfinţirii a fost anunţată cu mai mult timp înainte de Patriarhie: "Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi ale tuturor sfinţilor, prin dărnicia clerului şi credincioşilor Patriarhiei Române din ţară şi străinătate, precum şi a Guvernului României, a Primăriei Municipiului Bucureşti, a altor primării şi a unor consilii judeţene din România, în ziua de 25 noiembrie 2018 va fi sfinţită Catedrala Naţională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar şi un simbol al spiritualităţii româneşti. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Naţională, cu hramul principal Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor, uneşte simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoştinţa pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului".

Din anul 2010 până în 2018, s-au cheltuit aproximativ 110 milioane euro prin construcţia la roşu a Catedralei Naţionale. În acest moment Catedrala este construită în proporţie de 95%. De altfel, ieri, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a dezbătut un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetară, care prevede acordarea a încă 10 milioane de lei Patriarhiei Române pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului. În total, anul acesta municipalitatea a oferit ajutor Catedralei de 35 de milioane de lei. 

Constructorii au reuşit să se încadreze în termenele fixate, au fost montate toate cele 350 de ferestre din aluminiu, dar şi cele 27 de uşi metalice cu ornamente de bronz aduse din Germania. În această vară au fost sfinţite de către Patriarhul Daniel şi cele şase clopote, primul fiind şi cel mai mare clopot din Europa, cu nişte caracteristici impresionante: 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi 3,3 metri lăţime. "Gigantul" a fost turnat pe la Innsbruck, în Austria, şi a costat aproximativ 500.000 de euro. Nu mai puţin de 25 de experţi în arta turnării clopotelor au muncit la acesta, pentru construcţie fiind folosit cupru electrolitic (78%) şi staniu electrolitic (22%), procesul de răcire, după turnare, a durat 3 săptămâni, iar sunetul este unul perfect. Clopotele turnate la Innsbruck în atelierul Grassmayr au o garanţie de 15 ani şi o viaţă apreciată la peste 400 de ani.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb