Cazul "Harinvest", lăsat în grija DIICOT

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 martie 2014

Cazul "Harinvest", lăsat în grija DIICOT

ASF a constatat acţiuni de manipulare a pieţei de capital la Banca Comercială Română şi a dat amenzi la Depozitarul Central şi SSIF Broker

BCR: "ASF nu a identificat vreo culpă instituţională"

SSIF Broker: "Controlul derulat de ASF semnalează disfuncţionalităţi de natură formală"

UPDATE: Depozitarul Central are în vedere contestarea amenzii de la ASF

Depozitarul Central are în vedere contestarea amenzii aplicate de ASF directorului general Adriana Tănăsoiu, pe toate căile legale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Depozitarul are în vedere următoarele: "-nu sunt indicate concret faptele imputabile Depozitarului Central, făcându-se doar referiri generice la neefectuarea "de verificări" şi lipsa obţinerii "de informaţii" aferente tranzacţiei iniţiale de cumpărare care a fundamentat sell-out-ul; în orice caz, subliniem că Depozitarul Central a acţionat corect şi a efectuat, în legătură cu operaţiunile de sell-out în discuţie, toate verificările şi procedurile impuse de cadrul legal în vigoare;

- cadrul legal indicat de ASF ca fiind încălcat de Depozitarul Central nu poate fi interpretat în sensul că impune Depozitarului Central efectuarea de verificări şi obţinerea de informaţii, altele decât cele aflate în sfera rolului său pe piaţa de capital şi a obiectului său de activitate şi, în orice caz, nu se poate considera că statuează implicit în sarcina Depozitarului Central obligaţii deja expres alocate în sarcina altor entităţi de normele aplicabile; mai mult, solicitarea ASF, primită la data curentă, de suplimentare a Codului Depozitarului Central prin introducerea obligativităţii indicării de către intermediari a tranzacţiei iniţiale care a atras necesitatea utilizării procedurii sell-out speciale, precum şi cu privire la efectuarea de către Depozitarul Central a unor verificări în legătură cu activitatea intermediarilor confirmă lipsa unor astfel de obligaţii pe baza cadrului legal actual;

- Depozitarul Central este responsabil exclusiv de respectarea cadrului legal aplicabil în vigoare la data relevantă şi, ca atare, Depozitarului Central nu i se poate imputa în mod legal, post-factum, nerespectarea unor obligaţii nereglementate legal în vreun fel în sarcina sa la acea dată;

- Depozitarul Central efectuează operaţiunile de decontare aferente tranzacţiilor sell-out doar după ce acestea au fost trecute prin filtrele obligatorii şi reglementate existente la nivelul intermediarilor;

- verificarea manierei în care un intermediar îşi respectă propriile obligaţii legale, clar stabilite doar în sarcina sa de reglementările existente, excede obiectului de activitate şi competenţelor legale ale Depozitarului Central şi ar reprezenta o delegare către Depozitarul Central a atribuţiilor departamentului de control intern al intermediarului şi a prerogativelor de supraveghere ale ASF;

- în urma controlului efectuat de către ASF în luna iunie 2013, conform raportului de control oficial emis de ASF în acest sens, nu au fost identificate nerespectări ale prevederilor Codului Depozitarului Central cu privire la operaţiunile sell-out desfăşurate în sistemul Depozitarului Central;

- cu ocazia decontării tranzacţiilor sell-out iniţiate de SSIF Harinvest SA, Depozitarul Central a respectat prevederile legale aplicabile şi a acţionat exclusiv în sensul management-ului corespunzător al riscului, inclusiv prin informări trimise ASF încă din luna ianuarie 2013 în legătură cu operaţiunile de sell-out respective; neaplicarea măsurilor operate de către Depozitarul Central ar fi afectat un număr important de participanţi şi ar fi indus astfel un risc sistemic ridicat în sistemul de decontare administrat de către Depozitarul Central".

În ceea ce priveşte măsura dispusă de ASF, de revizuire, în termen de cel mult 3 luni, de către Depozitarul Central, a Codului Depozitarului Central, în conformitate cu cerinţele ASF, reprezentanţii DC subliniază faptul că vor analiza cu celeritate cerinţele autorităţii de supraveghere, considerând totodată extrem de importantă întreprinderea măsurilor necesare de către toate instituţiile pieţei de capital, pentru evitarea unor situaţii similare pe viitor.

---

Cazul "Harinvest" pare unul încheiat din punctul de vedere al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care l-a pasat la DIICOT, lăsând procurorii să ancheteze frauda de la Râmnicu Vâlcea, dar şi manipularea de piaţă făcută de la birourile Băncii Comerciale Române.

ASF şi-a publicat, luni seară, rezultatele rapoartelor de la BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker, în cazul Harinvest.

Autoritatea a constatat acţiuni de manipulare a pieţei de capital la Banca Comercială Română, de care va trebui să se ocupe DIICOT, iar la celelalte două instituţii a acordat amenzi.

BCR şi SSIF Broker sunt intermediarii care au răspuns vânzărilor forţate iniţiate de "Harinvest". În toamna anului trecut, clienţii brokerului vâlcean au raportat că le lipsesc bani şi acţiuni din conturi, în urma unor tranzacţii neautorizate.

Actorii implicaţi par să accepte împăcaţi decizia ASF, aceştia transmiţând comunicate extrem de diplomate.

BCR spune că nu a cunoscut şi nu a profitat de pe urma neregularităţilor produse în relaţia Harinvest cu clienţii săi

ASF a concluzionat că persoane din cadrul BCR, prin acţiunile întreprinse, au realizat tranzacţii care au dat semnale false şi au indus în eroare investitorii şi posibilii investitori în legătură cu cererea şi oferta de acţiuni pentru un număr de 9 emitenţi şi au menţinut la un nivel anormal preţul acţiunilor pentru doi dintre cei nouă emitenţi (în raport cu preţul istoric înregistrat de aceste acţiuni în perioada anterioară), realizând astfel acţiuni de manipulare a pieţei.

Prin urmare, ASF a decis să sesizeze PICCJ - DIICOT pentru: - săvârşirea faptei de manipulare a pieţei pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR; - existenţa unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajaţi din cadrul BCR la realizarea acţiunii de manipulare a pieţei; - totodată, în sesizarea PICCJ - DIICOT, ASF prezintă şi indiciile privind manipularea pieţei de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest.

Reprezentanţii BCR ne-au transmis că ASF nu a identificat vreo culpă instituţională, "având în vedere faptul că BCR a respectat şi în mod factual, şi din perspectivă legală, reglementările de piaţă în vigoare:

a. Nici BCR, nici angajaţii săi nu au luat parte la frauda Harinvest; tranzacţiile s-au derulat cu un broker autorizat şi reglementat, aplicându-se comisioanele uzuale pentru tranzacţii standard pe piaţă;

b. Casa de brokeraj Harinvest a indus în permanenţă impresia că solicita lichiditate pentru o strategie investiţională sofisticată, în numele propriilor săi clienţi; în acest context, din nefericire, un angajat al băncii şi-a asumat o conduită în afara modelului de afaceri şi cu încălcarea normelor interne ale băncii, ceea ce a cauzat concedierea sa de către bancă;

c. BCR nu a cunoscut şi nu a profitat de pe urma neregularităţilor produse în relaţia Harinvest cu clienţii săi;

d. Banca nu poate purta răspunderea de a fi investigat activitatea brokerului Harinvest ori responsabilitatea pentru acţiunile angajaţilor acestui broker; de altfel, nu ar fi avut calitatea legală de a efectua asemenea investigaţii şi nici acces la informaţii în acest sens".

În urma scandalului, BCR a anunţat că şi-a concediat un angajat, fiind vorba despre Dan Deak.

Banca precizează că mecanismele sale de control intern au funcţionat: "a. Banca şi-a îndeplinit cu prudenţă şi responsabilitate obligaţiile legale de notificare a autorităţii de supraveghere. Banca a acţionat în baza reglementărilor proprii şi a prevederilor legale, la momentul respectiv neexistând încă informaţii privind o posibilă fraudă la Harinvest.

b. Odată cu notificarea către ASF, BCR a încetat imediat tranzacţionarea cu brokerul;

c. Banca a investigat imediat situaţia internă şi a luat măsuri disciplinare adecvate în momentul descoperirii nerespectării regulilor interne şi a modelului de afaceri".

BCR are toleranţă zero la încălcări ale normelor interne şi ale normelor legale externe, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

"Banca şi-a asumat decizia de a înceta contractul de muncă al unui angajat, decizie care este verificată actualmente de instanţele de reglementare a relaţiilor de muncă, având în vedere faptul că angajatul concediat a contestat decizia băncii; orice angajat care ar încălca reguli interne privind operaţiuni de piaţă ar fi sancţionat similar şi imediat, fără legatură cu incidente identificate la partenerii de tranzacţionare", ne-au transmis aceştia.

BCR mai arată că a sprijinit investigaţia ASF, demonstrând că operaţiunile în cauză s-au făcut cu nerespectarea modelului de afaceri, iar banca nu a urmărit în niciun moment beneficii ilicite în urma acestor tranzacţii.

SSIF Broker: "Am remediat deja toate aspectele semnalate"

La SSIF Broker, ASF a constatat: - neactualizarea unor proceduri interne şi a unor reglementări BVB, existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA şi momentul tranzacţiilor aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor.

Autoritatea a dispus: sancţionarea lui Grigore Chiş, în calitatate de Director General/Conducător, cu amendă în cuantum de 2.000 de lei şi a alte trei persoane, totalul sancţiunilor fiind de 7.000 de lei.

Reprezentanţii SSIF Broker au transmis: "Controlul derulat de ASF semnalează câteva disfuncţionalităţi de natură formală, care vizează procedurile interne ale companiei sau elemente tehnice ale sistemului".

Intermediarul consideră că au fost semnalate abateri minore de la normele legale şi reglementările în vigoare ale pieţei de capital şi, de asemenea, că nu au fost găsite slăbiciuni în procedurile interne de protecţie a investitorilor şi gestionare a riscului, cărora le acordă o atenţie maximă, după experienţele nefericite ale trecutului.

Comunicatul SSIF Broker continuă: "Vom trata ca atare constatările şi sancţiunile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult decât atât, subliniem că am remediat deja toate aspectele semnalate, înainte de a fi făcute publice.

Cu părere de rău, am constatat că o parte dintre cei implicaţi s-au antepronunţat în ceea ce ne priveşte, motiv pentru care SSIF Broker a suferit prejudicii importante de imagine.

În privinţa Depozitarului Central, Autoritatea a constatat că instituţia nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB - operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti S.A. a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest S.A. şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) şi (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.

Astfel, Autoritatea a amendat-o pe Adriana Tănăsoiu, Director General şi conducător al SC Depozitarul Central, cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului. De asemenea, Depozitarul trebuie ca, în termen de cel mult 90 de zile, să iniţieze modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerinţele ASF, având ca scop evitarea unor situaţii similare.

În data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest.

În cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, brokerul Maria Voinea ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi ca să acopere pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate. Totodată, există suspiciunea că în data de 22 august 2013 ea a sustras de la Depozitarul Central 1 milion de acţiuni Fondul Proprietatea deţinute de o persoană fizică, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată şi cauzând un prejudiciu de 840.000 lei, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Tribunalul Vâlcea a respins, însă, cererea de arestare preventivă a Mariei Voinea.

SSIF Broker: "Acest scandal a pus într-o lumină negativă noţiunea de market-making"

Scandalul "Harinvest" a pus într-o lumină negativă, complet nemeritată, noţiunile de market-making sau furnizor de lichiditate, consideră reprezenzanţii SSIF Broker, care au ţinut să le explice încă o dată: "Deşi noţiunile de furnizor de lichiditate şi de market-maker sunt prezentate ca şi nocive, ele sunt, de fapt, principalii vectori de dezvoltare a pieţelor. Furnizorii de lichiditate şi market-makerii desfăşoară operaţiuni cu risc scăzut, acoperindu-şi riscul de piaţă al produselor financiare pentru care sunt formatori de piaţă. Câştigul lor provine din mici diferenţe de preţ, realizat între pieţele pe care tranzacţionează şi au o atitudine pasivă, neîncercând să influenţeze preţul în niciun fel. Ne-am dori ca pe pieţele româneşti, unde acţionam în aceste calităţi, să fim zi de zi perdanţi neţi. În acest fel, speculatorii români ar avea de câştigat şi noi am fi câştigători pe pieţele internaţionale, fiind astfel eliminat orice dubiu; însă acest lucru depinde de felul fiecăruia de a înţelege fenomenele bursiere, prin poziţiile pe care le deschide".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ASF manipuleaza piata de capital catre DIICOT !

    Daca ASF alimenteaza suspiciuni iar BCR le confirma nu trebuie sa si le asume ? 

    Transfera toata obligatia catre un angajat pentru a se deroga de la obligatiile pe care le avea si le are ca intermediar autorizat de ASF. Toate tranzactiile care au implicat furtul activelor clientilor Harinvest trebuiesc anulate iar cei trei care au manipulat si piata respectiv Harinvest, Broker si BCR sa isi rezolve problemele intre ei si angajatii lor nu clientii de buna credinta sa suporte paguba iar hotii sa paseze vina catre cate un angajat. 

    De ce cea mai mare sanctiune a primit-o DC respectiv Adriana Tanasoiu ? 

    Ce legatura are Adriana Tanasoiu cu manipularea pietei ? 

    Cumva pentru ca a raportat respectivele tranzactii suspecte catre ASF care nu si-a facut datoria ?

    Numai DNA si DIICOT poate sparge din "CLOACA de la ASF" ! 

    1. Esti dus cu pluta maestre Teraflu!De unde pana unde "cei trei care au manipulat piata?"Cei trei sunt de fapt cei doi:Harinvest-BCR.Cum poti sa preintampini furtul cand intr-un SSIF de scara de bloc sunt 6 angajati pe hartie,in mod real fiind doar 4 oameni.Nu exista nici o norma interna de control in astfel de societati.ASF trebuie sa instituie revizuirea procedurilor in ceea ce priveste riscul intr-un SSIF si sa nu mai permita cumulul de functii:conducatorul sa fie si control intern,ofiterul de risc sa fie contabilul,cel care face plata sa fie si cel care o inregistreaza,etc.Doar daca ASF va impune un numar mai mare de angajati fara a permite cumulul de functii,doar daca ii va obliga pe cei cu capitalul social mic sa si-l mareasca de cel putin zece ori decat e acum,doar daca se va infinta contrapartea centrala de urgenta,se vor remedia riscurile sistemice postranzactionare existente in piata de capital din Romania.

      Esti dus cu pluta maestre Teraflu!De unde pana unde "cei trei care au manipulat piata?"Cei trei sunt de fapt cei doi:Harinvest-BCR.Cum poti sa preintampini furtul cand intr-un SSIF de scara de bloc sunt 6 angajati pe hartie,in mod real fiind doar 4 oameni.Nu exista nici o norma interna de control in astfel de societati.ASF trebuie sa instituie revizuirea procedurilor in ceea ce priveste riscul intr-un SSIF si sa nu mai permita cumulul de functii:conducatorul sa fie si control intern,ofiterul de risc sa fie contabilul,cel care face plata sa fie si cel care o inregistreaza,etc.Doar daca ASF va impune un numar mai mare de angajati fara a permite cumulul de functii,doar daca ii va obliga pe cei cu capitalul social mic sa si-l mareasca de cel putin zece ori decat e acum,doar daca se va infinta contrapartea centrala de urgenta,se vor remedia riscurile sistemice postranzactionare existente in piata de capital din Romania.

      Anonimule , sa le luam pe rand : in lege scrie ca la infiintarea unui SSIF atat actionarii cat si administratorii sunt verificati inainte de ASF. Tot in lege scrie ca ASF-ul aproba organigrama si ca toate conditiile indeplinite la avizare obligatoriu trebuie mentinute pe intreaga durata de existenta a SSIF-ului .In aceste conditii cine se face vinovat de abuz in serviciu si favorizarea infractorului daca aceste legi nu sunt respectate ? Eu zic ca ASF-ul este mult mai vinovat decat SSIF-ul pentru ca ASF-ul pentru asta este infiintat si pentru asta isi ia salarii de zeci de mii de euro . In ce priveste faptul ca ASF-ul a dat niste amenzi de parca BCR si DC nu au completat bine niste formulare din nou spun ca este grav pentru ASF . Nu DIICOT ci DNA are competenta . Faptul ca ASF-ul a sesizat DNA nu este de ajuns pentru ca eu sunt convins ca "sesizarea " a fost cat se poate de "siropoasa " astfel incat parchetul sa nu intre in problemele grave in care cei trei ( ,BCR , BRK si mai ales DC) si-au insusit banii prin furt din conturile clientilor si din contul Harinvest operatiune la care ASF -ul " a tinut de sase "

    Asa curata si deratizeaza ASF piata de capital. O sa aveti piata de capital in romanica cam cind o sa recupereze ucrainienii crimeea.

    Sunt un mic investitor pe piata de capital si am hotarat sa vind actiunile si sa ma retrag de pe bursa.Se pare ca in Romania nimic nu este sigur nici chiar depozitele bancare.Marea banca BCR poate proceda la fel si cu banii deponentilor iar autoritatile sa o mustre parinteste

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb