Ministerul Finanţelor a publicat pe 20 decembrie 2024 Ordinul 6649/2024, ca răspuns al solicitării Camerei Consultanţilor Fiscali din cadrul Uniunii Profesiilor Liberale din România. Potrivit comunicatului remis redacţiei, acest ordin introduce măsuri care facilitează înţelegerea şi aplicarea legislaţiei fiscale de către structurile teritoriale ANAF şi contribuabili, în special în situaţiile în care normele sunt neclare sau generează disfuncţionalităţi.
Camera Consultanţilor Fiscali va colabora cu departamentul de legislaţie fiscală din Ministerul Finanţelor pentru a asigura o interpretare unitară a legislaţiei şi o aplicare corectă de către ANAF şi contribuabili.
În 2025, prin ordinul ministrului finanţelor recent publicat, s-au creat premisele ca organismele profesionale reglementate de stat în interes public, împreună cu propriii lor membri, să devină o adevărată interfaţă între autorităţile fiscale şi contribuabili.
"Acesta reprezintă un prim pas important spre o administraţie fiscală modernă, transparentă şi mult mai eficientă", declară Doru Dudaş, fost vicepreşedinte ANAF şi director general în Ministerul Finanţelor, actual director executiv al CCF.
Colaborarea transparentă dintre Camera Consultanţilor Fiscali (CCF) şi autorităţile fiscale va contribui la reducerea semnificativă a interpretărilor diferite ale legislaţiei la nivelul structurilor teritoriale ANAF, sprijinind astfel mediul de afaceri. Exemple de probleme cauzate de legislaţia neclară includ amnistiile fiscale pentru diurnele transportatorilor şi tichetele cadou.
Colaborarea s-a axat pe:
-identificarea problemelor: Consultanţii fiscali semnalează probleme reale de interpretare sau aplicare neunitară a legislaţiei.
- analiză şi fundamentare: CCF analizează problemele şi elaborează soluţii sau propuneri de clarificare.
- transmiterea soluţiilor: Propunerile sunt trimise la Ministerul Finanţelor sau la aparatul central ANAF, în funcţie de problematică.
- publicarea rezultatelor: Solicitarile şi răspunsurile primite vor fi publicate pe site-ul oficial (www.ccfiscali.ro) în termen de maximum 30 de zile.
- diseminarea informaţiilor: Soluţiile vor fi explicate şi integrate în cursurile de pregătire profesională pentru membrii CCF.
Noul ordin corectează disfuncţionalităţile introduse prin Ordinul 1233/2021, care au generat o separare între Ministerul Finanţelor, structurile de asistenţă ale ANAF, contribuabili şi organismele profesionale. Această colaborare marchează un pas important spre o administraţie fiscală modernă, eficientă şi conectată la nevoile reale ale contribuabililor.
În 2021, s-a realizat un transfer masiv al sarcinilor de îndrumare de la Ministerul Finanţelor către structurile de asistenţă a contribuabililor din teritoriu şi către structurile de specialitate din ANAF central.
"Acest transfer a avut loc într-un moment în care aceste structuri teritoriale şi centrale erau, din păcate, la un nivel redus al capacităţii lor funcţionale, fiind extrem de rarefiate numeric. Mai grav, potrivit vechiului ordin, organismele profesionale au fost considerate doar ca un simplu contribuabil," afirmă Doru Dudaş.
Ca urmare a transferului masiv de sarcini de îndrumare de la Ministerul Finanţelor către structurile de asistenţă ale ANAF, solicitările şi propunerile de clarificare a unor aspecte legislative interpretabile, de aplicabilitate generală, au fost transmise către unităţile fiscale teritoriale ale ANAF. Totuşi, aceste unităţi nu aveau competenţa de a le soluţiona, deoarece problemele de interpretare erau de aplicabilitate generală, iar acest tip de răspuns nu mai era de competenţa ANAF. Astfel, a apărut un cerc vicios în detrimentul contribuabililor.
Noul Ordin (6649/2024) elimină această restricţie şi reconsideră organismele profesionale ca parteneri instituţionali şi profesionali. Într-o colaborare cu departamentul de legislaţie fiscală, procedurală şi contabilă din Ministerul Finanţelor, aceste organisme vor contribui la asigurarea unei interpretări şi aplicări unitare a legislaţiei fiscale.