Sebastian Burduja, acord cu Ungaria pentru solidaritate în asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze

S.B.
Politică / 10 martie

Sebastian Burduja, acord cu Ungaria pentru solidaritate în asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aflat, luni, la Budapesta, a semnat cu Szijjarto Peter, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului de la Budapesta, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind măsuri de solidaritate pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale, potrivit news.ro.

"România şi Ungaria îşi asumă responsabilitatea de a reacţiona rapid în situaţii de criză, pentru a proteja consumatorii din cele două ţări", a transmis ministrul.

"Astăzi, la reuniunea ministerială de la Budapesta, împreună cu omologii din Ungaria, Azerbaidjan, Georgia şi Bulgaria am discutat despre Coridorul Verde, cel mai mare proiect energetic verde din Uniunea Europeană. Acesta va conecta energia din surse regenerabile produsă în cele cinci ţări, iar România joacă un rol central", a scris, luni, pe Facebook, ministrul Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, Coridorul Verde va include cel mai lung cablu submarin în curent continuu din lume, de peste 1100 km.

"Prin participarea la acest proiect, România îşi consolidează perspectivele de hub energetic pe harta Europei pentru o energie mai sigură, mai ieftină şi mai curată - în această ordine de priorităţi. Proiectul este evaluat la peste 10 miliarde EUR şi a fost lansat la Bucureşti în 2022, în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen", a mai transmis Burduja.

Acesta anunţă, de asemenea, că a semnat împreună cu Szijjarto Peter, ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului de la Budapesta, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Ungariei privind măsuri de solidaritate pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale.

"Într-un moment foarte complicat pentru Europa, dar mai ales pentru regiunea în care ne aflăm, consolidăm cooperarea în domeniul energiei cu ţările vecine. Singura soluţie este să strângem rândurile, pentru a fi mai bine pentru toţi. România şi Ungaria îşi asumă responsabilitatea de a reacţiona rapid în situaţii de criză, pentru a proteja consumatorii din cele două ţări, fără a afecta piaţa internă", a mai transmis Burduja.

Acesta explică faptul că a prezentat şi stadiul proiectului Neptun Deep şi a reiterat că România joacă un rol activ pentru reducerea dependenţei europene faţă de gazul rusesc.

"I-am spus şi ministrului maghiar: nu ne deranjează deloc să înlocuim dependenţa Ungariei faţă de Rusia cu o dependenţă faţă de România. Suntem un partener corect, cu valori europene. Mai mult, strict din ceea ce nu vom avea nevoie pentru consumul intern, vom putea exporta la un preţ bun, în interesul românilor - pentru dezvoltare, locuri de muncă şi creştere economică", a mai transmis ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, "rămâne de maximă urgenţă ca statele central-europene să îşi dezvolte interconectările către graniţa de est a UE, ca Europa să continue să îşi diversifice sursele de energie şi să îşi mărească producţia".

"Sunt paşi mari pe care continuăm să îi facem şi nu ne vom opri, indiferent de manipulări şi de încercările de destabilizare ale celor care nu vor nici o Românie, nici o Europă pe picioarele lor, fără dependenţe energetice toxice", a mai transmis ministrul.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Deci aiuritul asta pana la urma a “legalizat” exportul de gaze in hungaristan…Adica honvezii s-au opus tot timpul sa aderam la Spațiul Schengen, apoi trei ani au boicotat toate ajutoarele pentru Ucraina si noi acum sa dam dovada de “ solidaritate pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale”…Mai mult decat atat, Neptun Deep are o rezerva de gaz finita, in loc sa extragi doar consumul Romaniei astfel incat sa asiguri independenta energetica o perioada mai lunga, hai repede cu exportul in hungaristan sa epuizam zacamantul cat mai repede sa revenim iarasi la importurile “ieftine” mujice si vesnicul tangou cu cresterea pretului hidrocarburilor in functie de “evenimentele” internationale

    1. La faza cu Schengen confunzi cu Austria. In rest, vom vedea cat gaz este, dar suntem intr-o echipa.

      “După Austria, acum Ungaria se opune aderării României la spațiul Schengen?”…Nu confund deloc, si cu hungaristanul ne se face echipa…De la Mihai Viteazul, Traznea , Ip, Moisesti, Dictatul de la Viena se stie asta. Te injunghie honvedul pe la spate fara nici o retinere

      ce vorbesti sorosistule? faci echipe?

    Romania nu are nici un interes sa exporte gaz, are interes sa-l prelucreze intern cu valoare adaugata de 10 ori.

    Combinatele noastre chimice stau inchise si avem un deficit comercial cu produse chimice de peste un miliard de auro in fiecare luna, adica mai mult de 12 miliarde anual, 1/3 din total.  

    Asta inseamna ca exportul de gaz submineaza economia nationala.

    Dar ce mai conteaza, cand au anulat alegerile? Nici nu-i mai intereseaza daca sunt votati, vor falsifica iar alegerile.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BURSA

Dosar BURSA - America azi: Izolare, Polarizare, Reconfigurare Globală

Această ediţie specială, publicată sub egida ziarului BURSA, reuneşte într-un volum coerent o analiză aprofundată şi stratificată a celei mai spectaculoase reveniri politice din istoria Statelor Unite ale Americii: al doilea mandat al lui Donald J. Trump

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5061
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3426
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7999
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.7054

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb