MInistrul Energiei, Sebastian Burduja, transmite joi că ONG-uri de mediu, finanţate direct sau indirect prin reţele opace, încearcă să blocheze printr-o nouă acţiune în justiţie, a 6-a la număr, proiectul NEPTUN DEEP, care va scoate România şi întreaga regiune din dependenţa energetică faţă de Rusia, potrivit news.ro.
"NU CEDĂM! Astăzi nu voi vorbi ca ministru sau ca om politic. Voi vorbi ca român. Pentru că ceea ce se întâmplă cu proiectul strategic Neptun Deep nu este doar un atac asupra unui proiect energetic - este un atac asupra suveranităţii energetice şi securităţii noastre naţionale. ONG-uri de mediu, finanţate direct sau indirect prin reţele opace, încearcă să blocheze printr-o nouă acţiune în justiţie, a 6-a la număr, proiectul NEPTUN DEEP, care va scoate România şi întreaga regiune din dependenţa energetică faţă de Rusia", a scris Burduja într-o postare.
"Vă vine să credeţi sau nu, dar cererea de chemare în judecată e complet nemotivată. Toată "acuzaţia" constă în faptul că o autorizaţie ar fi nelegală pentru că şi alte operaţiuni administrative efectuate anterior ei ar fi nelegale, acelea fiind la rândul lor contestate în instanţă, nedeclarate nelegale de un judecător. Practic, aceşti "reclamanţi" cer anularea unor acte administrative doar pentru că au mai atacat în instanţă, în cascadă, şi alte operaţiuni administrative faţă de care nicio instanţă nu s-a pronunţat definitiv. Aberant. Abuzul de drept, conform legii, presupune introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri în justiţie, nemotivate şi vădit netemeinice", mai spune ministrul Energiei.
Potrivit lui Burduja, aceiaşi "reclamanţi", pentru a fi mereu în termenul de atacare în contencios administrativ, la fiecare 30 de zile, trimit la Ministerul Energiei o solicitare în temeiul Legii nr. 544/2001, fix cu ACELAŞI CONŢINUT şi se modifică doar data.
"Desigur, din respect pentru lege, răspundem de fiecare dată. Coincidenţă?", arată el.
Ministrul prezintă şi ce înseamnă Neptun Deep pentru România: 100 de MILIARDE de metri cubi de gaze - echivalentul consumului a 4,3 milioane de gospodării x 30 ani, 40 de MILIARDE EURO în PIB până în 2044, 20 de MILIARDE EURO la bugetul statului, 43.500 de locuri de muncă directe şi indirecte, Investiţii de peste 4 MILIARDE EURO în foraj, platforme şi infrastructură, plus locuri de muncă bine plătite, Gaz ieftin pentru repornirea industriei chimice şi energetice, de la Azomureş la CET-uri moderne în Bucureşti şi restul României.
Sebastian Burduja spune şi ce riscăm dacă reclamanţi câştigă: România va rămâne dependentă de gazul rusesc, care acum cinci ani reprezenta 75% din importuri; Vom pierde statutul de lider energetic regional şi furnizor de securitate pentru Europa Centrală şi de Sud-Est; Industria grea şi petrochimia vor putea fi puse pe butuci definitiv; România ar putea deveni incapabilă să gestioneze crize energetice regionale.
"SĂ NU NE FACEM ILUZII: A BLOCA NEPTUN DEEP ÎNSEAMNĂ SĂ BLOCHEZI ROMÂNIA. Aceste atacuri servesc interesele Federaţiei Ruse. Aceasta este realitatea. Într-o perioadă în care România a devenit pentru prima dată în istorie cel mai mare producător de gaze din UE (Q2 2024 - 2,3 miliarde mc), în care vrem să fim exportatori net de energie în următorii ani, blocarea acestui proiect este o dovadă de iresponsabilitate, în cel mai bun caz, sau de ostilitate faţă de interesele româneşti, în cel mai rău caz", menţionează Burduja.
El mai afirmă că România are o fereastră istorică şi dacă o ratăm, o vom plăti scump - în facturi, în sărăcie şi în vulnerabilitate. România merită să fie liberă, sigură şi prosperă, nu prizonieră intereselor de la Est, nu victimă în jocuri de influenţă.
"Distribuiţi acest mesaj dacă vreţi o Românie independentă energetic. Tăcerea e complicitate. Eu nu voi tăcea, indiferent de presiuni şi ameninţări", completează Sebastian Burduja.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 13:40)
Trebuie scoase toate la lumina, cu surse de finantare cu tot.
2. Pentru ca nu s a trecut prin parlament o lege sa c
(mesaj trimis de Simparizanr liberal în data de 10.04.2025, 14:20)
O parte sunt finantate din exterior de parti cu interese contrare ministerului energiei ,pentru ca vor exact accesul ( low cost) la resursele energetice de acolo ...asa cum vor si resursele minerale din munti etc . Trebuie impuse niste limite acestor ong uri ostile ,ca vedem ce importanta au in acest moment resursele naturale la nivel g;lobal : a plecat Biden si s a schimbat accentul in domeniul resurselor strategice ,trebuie protejate interesele nationale ,aceste resurse pot contribui la dezvoltare economica ,la reducere deficit etc
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 21:56)
Faptul ca Burduja si restul din minister accepta o solutie de forare foarte riscanta, fara sa prezinte masurile pe care le-au luat pentru siguranta cetatenilor si sa arate cum a gestionat OMV Petrom alte zăcăminte HPHT în trecut, arata un dispret total fata de populatie.
Mai ales ca e vorba de o zona de conflict si oricand poate cadea o drona! Care sunt riscurile pentru populatia din zona in cazul unei explozii?
Ce se poate intampla? Tsunami, inundatii, victime omenesti etc
Ba chiar sunt si aroganti prin declarariile lor, pentru ca nu ii afecteaza cu nimic pe ei!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de sabin în data de 11.04.2025, 06:02)
Sigur ai baut apa dupa Georgescu!! Daca ti-e frica de tsunami urca in Muntii Carpati...Grija mare la ursi...