"CCP.RO Bucharest" - Contrapartea Centrală a pieţei noastre

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 octombrie 2019

"CCP.RO Bucharest" - Contrapartea Centrală a pieţei noastre

Pe lângă BVB, OPCOM şi Enel sunt cei mai importanţi acţionari ai CCP-ului

"CCP.RO Bucharest" este denumirea pe care o va purta societatea ce va funcţiona ca o Contraparte Centrală (CCP) în ţara noas­tră, entitate în absenţa căreia nu poate exista o piaţă prin care să se tranzacţioneze instrumente financiare derivate.

Acţionarii participanţi la capitalul CCP-ului au semnat, în data de 17 octombrie, actul constitutiv al societăţii, se arată într-un comunicat al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM) de la finele săptămânii trecute, iar capitalul companiei va fi de 16,8 milioane de euro, conform unor surse din piaţă.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iniţiatorul proiectului, va fi acţionarul majoritar al Contrapărţii Centrale, cu o deţinere de 59,5% din societate, echivalentul participaţiei de zece milioane de euro la capitalul companiei, iar OPCOM va avea 19,05% din societate, în condiţiile în care va contribui la CCP cu 3,2 milioane de euro.

Enel, cu o participaţie de 1,6 milioane de euro la capitalul Contrapărţii Centrale, Banca Transilvania (TLV) cu 0,5 milioane de euro, Tinmar cu 0,5 miloane de euro, SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4) cu câte 0,3 milioane de euro fiecare şi BRK Financial Group (BRK) cu 0,1 milioane de euro, sunt ceilalţi acţionari ai CCP-ului, conform surselor din piaţă.

Acum, urmează ca acţionarii să vină efectiv cu banii şi să se parcurgă procesul de autorizare, fiind necesare avize atât din partea organismelor interne cât şi europene, etapă estimată de sursele noastre că se va întinde pe o durată situată între şaisprezece şi douăzeci şi patru de luni.

Obiectiv: dublarea lichidităţii, într-al zecelea an de funcţionare a CCP-ului

Ţinta este creşterea rulajului de la BVB, iar în planul prezentat de conducerea bursei ce a fost aprobat de acţionari în luna ianuarie a acestui an, se menţionează drept obiectiv, în scenariul de bază (cel căruia BVB îi atribuie cea mai mare probabilitate de apariţie), atingerea unei lichidităţi medii zilnice de 87,7 milioane de lei în anul 2029, care conform planului iniţial ce în prezent are o întârziere în implementare de circa patru luni, ar fi trebuit să fie al zecelea an de funcţionare a CCP-ului.

Este o valoare mai mult decât dublă faţă de cea din prezent, dar directorul general al BVB, Adrian Tănase ne-a spus, la începutul anului, că planul propus are "potenţialul" de a fi depăşit de rezultatele reale din momentul func­ţionării Contrapărţii Centrale şi nu invers.

Pentru investitori sau traderi se des­chide un nou univers, pentru că CCP-ul va înlesni, printre altele, derularea operaţiunilor de tip short, în care se mizează pe scăderea cotaţiei unui activ, iar prin produsele derivate cu activ suport acţiuni sau indici se vor putea implementa strategii de hedging (ce au drept scop acoperirea riscurilor) sau se va putea face arbitraj (operaţiune prin care un instrument financiar se vinde şi se cumpără simultan pentru a profita de diferenţa de preţ între piaţa spot şi cea la termen).

Contrapartea Centrală va deveni profitabilă din al doilea an de funcţionare, potrivit estimărilor BVB

În termeni de rentabilitate a companiei, în planul de afaceri al Contrapărţii Centrale se estimează, în toate cele trei scenarii proiectate, că CCP-ul va deveni profitabil chiar din al doilea an de funcţionare, ca urmare a colaborării cu OPCOM, care va introduce servicii de compensare centralizate pentru contractele forward încheiate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de Energie - Mecanismul de Ne­gociere Continuă (PCCB-NC).

Pentru lansarea de instrumente financiare derivate şi extinderea gamei de produse, Bursa de Valori Bucureşti are în vedere trei faze, ce se vor întinde pe o perioadă de cinci ani, astfel: faza I - lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar; faza II - lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni; faza III - implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active-suport.

CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb