Curtea Constituţională a respins, ieri, cu 7 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă", pe motive de netemeinicie, sesizarea făcută de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.
Respingerea obiecţiilor ridicate de către şeful statului atrage obligativitatea pentru Klaus Iohannis de a promulga modificările aduse în Parlament de coaliţia PSD-ALDE legii CSM. Principalul efect al promulgării se va face simţit imediat, în procedura de numirii a viitorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Conform modificărilor aduse de PSD-ALDE, CSM are doar un rol decorativ în numirea procurorilor şefi la DNA, la Parchetul General şi la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, rol ce se rezumă la eliberarea unui aviz pe care Ministrul Justiţiei nu este obligat să îl ia în considerare.
Noutatea gravă pe care o aduce noua modificare ce tocmai a fost consfinţită de CCR este faptul că preşedintele ţării poate refuza o singură propunere făcută de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de conducere enumerate mai sus, a doua propunere fiind obligat să o accepte.
O astfel de procedură cu privire la eliberarea avizului pentru Adina Florea, procurorul agreat de ministrul Tudorel Toader pentru conducerea DNA este în curs în acest moment. Ministrul Justiţiei a anunţat că ştie că avizul CSM va fi negativ, dar va merge cu propunerea sa la Cotroceni, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Dacă şeful statului va refuza numirea Adinei Florea, ministrul Tudorel Toader poate veni cu o altă propunere, pe care preşedintele nu va mai avea dreptul să o refuze.
Totodată, printre cele mai criticate modificări aduse legii privind funcţionarea CSM se numără criteriile neclare pe baza cărora pot fi revocaţi membrii Consiliului. Măsura a fost dezaprobată inclusiv de Comisia de la Veneţia în raportul preliminar referitor la modificările aduse legilor justiţiei din ţara noastră.
În opinia preliminară din 13 iulie, Comisia de la Veneţia a desfiinţat practic modificările făcute la legile jus-tiţiei şi a cerut autorităţilor de la Bucureşti să revină asupra modificărilor aduse celor trei acte normative, în special în privinţa numirii şi revocării procurorilor şefi de la DNA, DIICOT şi Parchetul General. Oficialii europeni au cerut ca în procedură să fie menţinut rolul preşedintelui României şi să se acorde o importanţă mai mare avizului eliberat de CSM pentru a echilibra influenţa politică a ministrului jus-tiţiei.
Comisia de la Veneţia a mai solicitat să fie reexaminate prevederile privind revocarea membrilor CSM, eliminarea restricţiilor propuse pentru limitarea libertăţii de exprimare a judecătorilor şi procurorilor şi reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor.
Legea 317 este a doua lege din domeniul justiţiei, ce a fost modificată de PSD, ALDE şi UDMR şi care va intra în vigoare, după ce la sfârşitul lunii iulie Klaus Iohannis a promulgat legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
CCR se va pronunţa pe 25 septembrie şi asupra constituţionalităţii celei de-a treia legi a justiţiei - legea 303/2004, privind statutul magistraţilor, dar sunt slabe şanse ca magistraţii constituţionali să ţină cont, în ultima clipă, de recomandările Comisiei de la Veneţia, atât timp cât nu au luat în calcul opinia oficialilor europeni la niciuna dintre cele două legi ale justiţiei pe care le-au declarat ca fiind în acord cu dispoziţiile din actul fundamental al ţării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2018, 09:01)
Comisia de la Veneția s-a străduit destul. SRI a infiltrat degeaba CSM-ul, ar trebui să investească mai mult pe partea electorală, să distrugă PSD și să propună și alte partide pe lângă USRI, PMPSRI, PNLPDLSRI.
Dictatura majorității e un pic mai legitimă decât securismul stalinist.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2018, 11:03)
Ti se pare ca avem de ales intre dictatura si securisti? Nu poti intelege ca securistii si dictatura sunt una?!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2018, 11:40)
Ai citit articolele lui Pîrvulescu?
2. CCR nu ignora nimic asa pare dinspre secu
(mesaj trimis de XXX în data de 19.09.2018, 15:53)
Demcratia este chiar dictatura majoritatii. Insa minoritatea filomarijuana se simte mai indreptatita dupa consum. Mai ales când nimeni nu mai aplica legea, stimulându-se astfel in exces consumul.
3. # nonreformare
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2018, 16:06)
Cu 2,3 numiri - ,,evaluări" - s-a reformat JUSTIŢIA ??? ; ,, CIOLANUL " trece la OMUL LUI ...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2018, 17:47)
Se deschid porțile Rahovei pentru securiști. :))