CCR: Interzicerea organizării unui referendum în ziua alegerilor, neconstituţională

L.A.
Politică / 13 martie 2019

Interzicerea organizării unui referendum în ziua alegerilor, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis, astăzi, o sesizare a preşedintelui Klaus Iohannis şi a decis că interzicerea organizării unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare este neconstituţională.

Judecătorii CCR au discutat obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, obiecţie formulată preşedintele României, informează News.ro.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a decis:

I. A admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile articolului unic [cu referire la art.I pct.18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.86/2018] din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei sunt neconstituţionale.

II. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt constituţionale prevederile articolului unic [cu referire la art.I pct.1, 7, 9 şi 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.86/2018] din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.86/2018, în raport de criticile de neconstituţionalitate intrinsecă formulate, precum şi legea, în ansamblul său, în raport de criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate", se arată în comunicatul CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului.

În 17 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională, cu privire la neconstituţionalitate Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Între articolele pentru care se solicita constatarea neconstituţionalităţii se afla şi cel privind interdicţia de a organiza referendumuri în ziua alegerilor pentru Parlamentul European. "Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeaşi dată cu data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme şi principii constituţionale", se arată în sesizare, mai scrie News.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb