Rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a fost ales preşedinte al Conferinţei Rectorilor Danubieni (Danube Rectors' Conference - DRC). Conform UBB: "Prof. univ. dr. psih. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) şi membru corespondent al Academiei Române, a fost ales noul preşedinte al Conferinţei Rectorilor Danubieni (Danube Rectors' Conference - DRC) pentru următorii doi ani, în cadrul Conferinţei DRC 2024 din Austria (Krems), poziţiile de vicepreşedinte revenind prof. Stefan Koch, rector al Universităţii din Linz, şi prof. Nermina Hadzigrahic, rector al Universităţii din Tuzla. Danube Rectors' Conference/Conferinţa Rectorilor Danubieni (https://www.drc-danube.org/) este o organizaţie de aproximativ 70 de universităţi din ţări relaţionare cu Dunărea, fondată în urmă cu 41 de ani la Viena (Austria)". Potrivit sursei citate, programul Conferinţei DRC a implicat prezenţa specialiştilor din cadrul universităţilor DRC şi din alte universităţi europene, alături de autorităţi locale (cum ar fi ministrul Educaţiei, primarul oraşului Krems) şi europene (relevante pentru EUSDR).
Daniel David a declarat: "Mă bucură susţinerea colegilor din DRC pentru poziţia de preşedinte, le mulţumesc tuturor, mai ales celor din Austria, pentru propunere şi celor din ţară pentru susţinerea largă. DRC este o organizaţie în care sunt dispus să investesc timp şi efort managerial suplimentar (şi nu sunt multe organizaţii pentru care aş face asta, exceptând GUILD - https://www.the-guild.eu/ şi EUTOPIA - https://eutopia-university.eu/). În primul rând, pentru că Dunărea creează o regiune cu caracteristici istorice, culturale şi socio-economice specifice, care ne poate aduce avantaje competitive, inclusiv ca ţară, DRC fiind relaţionată şi implicată şi în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (https://danube-region.eu/). În al doilea rând, DRC este o organizaţie suficient de mare pentru a avea forţă în deciziile relevante la nivel european, dar suficient de mică pentru a avea un numitor comun cu sens şi semnificaţii pentru toţi membrii". Acesta s-a arătat bucuros de faptul că, între cei şase membri noi primiţi în DRC, doi sunt din România: Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia".
Rectorul UBB a mai transmis: "Dincolo de continuarea lucrurilor excelente de până acum în cadrul DRC, sper să pot introduce două mecanisme noi: (1) "DRC Label', pentru unităţi academice comune membrilor DRC şi (2) promovarea unui concept comprehensiv de excelenţă, care să armonizeze toate universităţile membre, indiferent de profilul academic asumat (ex. cercetare-avansată, educaţie, antreprenorial etc.). De asemenea, voi încerca să stimulez o implicare mai mare a DRC în deciziile europene relevante pentru domeniu". Următoarea conferinţă DRC 2025 va fi organizată la Universitatea din Tuzla, iar cea din 2026, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Opinia Cititorului