CCR retrimite în Parlament legea pensiilor speciale

F.D.
Miscellanea / 2 august 2023

CCR retrimite în Parlament legea pensiilor speciale

Curtea Constituţională a României a decis miercuri să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale, conform Agerpres.

"Curtea a reţinut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere şi impune o protecţie a garanţiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte faţă de partea sa contributivă, condiţionat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincţie. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabileşte cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigenţelor de calitate a legii", a afirmat Marian Enache

Preşedintele CCR a mai precizat că instituţia "a mai reţinut că impozitarea nu poate avea un caracter sancţionator pentru că se ajunge practic la o regândire şi restructurare indirectă a însăşi bazei de calcul a pensiei de serviciu".

"Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curţii, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituţia României. Evident că argumentaţia pe larg şi raţionamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial, a completat Enache.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Dupa cum era previzibil, prin decizia de neconstituţionalitate a legii privind eliminarea pensiilor speciale si trecerea lor pe contributivitate, Curtea Constituţională a României (CCR) a demonstrat incă odată că este o institutie puternic politizată care prin actiuni anacronice a sabotat constant toate încercările de modernizare a societătii românesti. Asadar, „specialii României” își conservă privilegiile și îi vor sfida în continuare pe românii obișnuiți care, după o viață de muncă, au niste pensii de mizerie.

    Pe de altă parte, duplicitatea coalitiei de guvernare PSD-PNL este evidentă când se pronuntă categoric pentru eliminarea pensiilor speciale, fără să facă acelasi lucru cu pensiile speciale ale primarilor care au fost introduse prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii in parlament.

    Asadar, proiectul de lege care se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului curţii de conturi, aeronautic, se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pus în acord cu decizia CCR din 2 august, 2023. 

    1. Ce a demonstrat cumetre? Ești sigur că legea nu a fost făcută în așa fel încât să fie respinsă de CCR pe motive de neconstituționaliate?

      În felul acesta o mână o spală pe asta iar guvernanții actuali PSDNL au o pe cine da vina și nu pierd capital politic.  

    Bravo CC! Ciolacu și ceilalți sunt groparii statului și economiei. Bolșevicii nu sunt în stare sa administreze nimic, nu au capacitate intelectuala de a crea plus valoare. Mare păcat de ce a ajuns PNL.

    1. Nici un guvern și nici un partid nu au venit cu un plan de guvernare sau o logică clară despre legislație în fața electoratului la alegeri. Toată lumea politică de la noi este o mocirlă în care fiecare se adaptează ca.să mai prindă macar o zi în plus cu mâna pe banii contribuabililor, fără să dea socoteală ce face cu ei. Mereu am votat cu așa zisa dreaptă, sperând să vina cineva cu idei corecte, fără compromisuri și cu responsabilitate, până acum n-am primit decât dezamăgire. PNL dacă dispare, este numai din cauza bălăcelii în mediocritate și o merita cu vârf.

    Ce a făcut Ciolacu si cei care il sustin e un atac la funcționarea statului. Bine ca judecătorii CC și-au făcut datoria și au aplicat Constituția.

    1. Dacă erau corecți, CC nu trebuia să permită să funcționeze o lege care dă drepturi speciale unei categorii. Tot in Constituție se spune că nimeni nu este mai presus de ceilalți, de acolo pornește mizeria CC.

      Wrong! In actuala constitutie scrie ca nimeni nu este mai presus de lege.Chichita este ca unii-si fac legi pentru ei.Si le respecta cu sfintenie! Eeeh,ca-n aia din 1923 scria ca" legea-i aceeasi pentru toti" e alta treaba.Antonie Iorgovan,arde-l-ar focul gheenei a stiut el ceva.De la nenorocitul asta ni se trag toate.Si nu numai de la el.

      Pana prin 2010 CC avea rol consultativ.Chiar daca dadea aviz negativ,daca la reintoarcerea in parlament legea era revotata de 2/3 din alesi se putea promulga.Amu nu mai e asa.Daca nu le place sparlamentul o poate face hartie igienica.Democratie ce mai.De parca eu votez pe buletin judecatori la CC nu parlamentari. 

    E constitutional sa-ti dai singur salarii si pensii dupa cum vor muschii tai si sa-ti judeci singur faptele tale ?

    1. Magistrații fac ce vor !!!!..

      Conduc România..... 

      Orice dorință a lor se realizează , de nu dau în judecată unde tot ei judecă....

      Sunt mai presus de tot și de toate.... 

    Pensiile de serviciu trebuie impozitate cu 40% si cu asta basta. De asemenea, recalcularea lor prin ajustare la inflatie trebuie incetata. Dar politicienii nu vor sa faca asta pentru ca ar fi constitutional si ar duce la micsorarea lor. Politicienii ticalosi vor sa dea doar legi neconstitutionale pe care sa le respinga CCR si apoi sa vina in fata prostilor care ii voteaza si sa spuna "noi am facut tot ce se poate, doar CCR respinge".

    NU este adevarat. Ticalosii sunt PSD, PNL, USR, toate aceeasi mizerie. 

    1. EU , AI INTELEG PE ASTIA DE LA ''''''''' C ,C '''''''''' !!!! NU STIU DACA STITI SI VOI , DAR SI EI SANT BENEFICIARI DE PENSII NESIMTITE , ASA CA , NU SANT TAMPITI SA-SI TAIE SINGURI GATURILE ........ ADICA , PRIVILEGIILE ........... ASA CA ...... LUPUL VEGHEAZA LA STANA , CA SA MEARGA TOTUL BINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb