CE anunţă noi orientări privind modalităţile de imunizare la schimbările climatice a viitoarelor proiecte de infrastructură

J.P.
Internaţional / 29 iulie 2021

CE anunţă noi orientări privind modalităţile de imunizare la schimbările climatice a viitoarelor proiecte de infrastructură

Comisia Europeană a publicat joi noi orientări tehnice privind imunizarea la schimbările climatice a proiectelor de infrastructură pentru perioada 2021-2027, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Orientările vor contribui la integrarea considerentelor legate de climă în viitoarele investiţii şi proiecte în materie de infrastructură, de la clădiri şi infrastructuri de reţea până la o gamă largă de sisteme şi active construite. În acest mod, investitorii europeni instituţionali şi privaţi vor putea lua decizii în cunoştinţă de cauză cu privire la proiectele considerate compatibile cu Acordul de la Paris şi cu obiectivele climatice ale UE.

Orientările adoptate joi vor ajuta astfel UE să pună în aplicare Pactul verde european, să respecte cerinţele prevăzute de Legea europeană a climei şi să aloce fondurile UE pentru realizarea unor obiective mai ecologice. Orientările sunt aliniate la o traiectorie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu -55 % din emisiile nete până în 2030 şi cu obiectivul de realizare a neutralităţii climatice până în 2050, urmează principiul "eficienţa energetică înainte de toate" şi principiul de "a nu aduce prejudicii semnificative" şi îndeplinesc cerinţele prevăzute în legislaţie pentru mai multe fonduri ale UE, cum ar fi InvestEU, Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE), Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune (FC) şi Fondul pentru o tranziţie justă (FTJ).

Efectele schimbărilor climatice au deja repercusiuni asupra activelor şi a infrastructurilor cu durate lungi de viaţă, cum ar fi căile ferate, podurile sau centralele electrice, iar aceste efecte urmează să se intensifice în viitor. De exemplu, construirea de clădiri în zone care ar putea fi afectate de creşterea nivelului mării necesită o atenţie deosebită; în mod similar, toleranţa la căldură a liniilor de cale ferată trebuie să fie calculată în funcţie de temperatura maximă proiectată, şi nu de valorile istorice. Prin urmare, este esenţial să se identifice în mod clar - şi, prin urmare, să se investească în - infrastructura care este pregătită pentru un viitor neutru din punct de vedere climatic şi rezilient la schimbările climatice.

Imunizarea la schimbările climatice este un proces care integrează în dezvoltarea proiectelor de infrastructură măsuri de atenuare a schimbărilor climatice şi de adaptare la acestea. Orientările tehnice adoptate astăzi stabilesc principii şi practici comune pentru identificarea, clasificarea şi gestionarea riscurilor climatice fizice în cursul planificării, dezvoltării, executării şi monitorizării proiectelor şi programelor de infrastructură. Procesul este împărţit în doi piloni (atenuare şi adaptare) şi două faze (examinare şi analiză detaliată), iar partea de documentare şi verificare a modalităţilor de imunizare la schimbările climatice este considerată un element esenţial al raţionamentului pentru luarea deciziilor de investiţii.

Mai precis, pentru infrastructura cu o durată de viaţă care depăşeşte anul 2050, orientările prevăd că exploatarea, întreţinerea şi dezafectarea finală a oricărui proiect ar trebui să se desfăşoare într-un mod neutru din punct de vedere climatic, care poate include consideraţii legate de economia circulară, cum ar fi reciclarea sau reconversia materialelor. Rezilienţa la schimbările climatice a noilor proiecte de infrastructură ar trebui asigurată prin măsuri de adaptare adecvate, bazate pe o evaluare a riscurilor aferente schimbărilor climatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb