CE AŞTEAPTĂ BROKERII DE LA BVB ÎN ACEST AN Revenirea cotaţiilor în partea a doua a anului, listarea Hidroelectrica şi lansarea pieţei derivatelor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2023

"Scenariul optimist şi cel pesimist" / Ilustraţie de MAKE

"Scenariul optimist şi cel pesimist" / Ilustraţie de MAKE

Dragoş Mesaroş, Goldring: "După ce îşi va vinde acţiunile la Hidroelectrica, FP nu va mai avea importanţa pe care o are în momentul de faţă - câştigăm un emitent dar pierdem altul"

Alin Brendea, Prime Transaction: "Mă aştept la un an cu două jumătăţi distincte, opuse ca direcţie şi care este posibil să se anuleze în termeni de evoluţie bursieră"

Anticipări de dividende cu randamente atractive, la bursa noastră

O primă parte de an mai slabă pentru acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) urmată de o a doua ce va fi marcată de o revenire a cotaţiilor, listarea Hidroelectrica şi lansarea pieţei de derivate, sunt câteva dintre dintre principalele aşteptări pe care la au brokerii activi în piaţa noastră, pentru 2023.

Opiniile vin în condiţiile în care, într-un context general neprielnic pieţelor de acţiuni, cu inflaţie mare, dobânzi în creştere şi război la marginea Europei, indicii de la BVB au înregistrat scăderi pe linie anul trecut. Fondul Proprietatea şi-a luat angajamentul să vândă o parte sau întregul pachet de aproape 20% pe care-l deţine la Hidroelectrica, iar lansarea Contrapărţii Centrale şi a pieţei derivatelor întârzie deja de peste doi ani.

Dragoş Mesaroş: "Mă aştept să vedem o revenire în cazul unor companii din Piaţa AeRO - a celor care au anunţat rezultate bune şi au potenţial de creştere"

Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, crede că vom avea o primă parte a anului mai dificilă, dar ulterior situaţia se va ameliora iar cotaţiile vor intra pe o traiectorie ascendentă.

"Mă aştept ca BET să încheie 2023 în creştere, dar cu o scădere în prima parte a anului", spune brokerul. În opinia sa, în primul trimestru inflaţia se va menţine ridicată, după care va încetini treptat, iar anunţarea rezultatelor financiare ale companiilor (care în 2022 au fost, în unele cazuri, cu mult peste aşteptări) şi propunerile de dividende vor aduce un plus pentru piaţă.

Dragoş Mesaroş a adăugat: "Mă aştept să vedem o revenire şi în cazul unor companii din Piaţa AeRO - a celor care au anunţat rezultate bune şi au potenţial de creştere. Arobs este o companie destul de interesantă, care cred că va trece în Piaţa Principală. iHunt cred că a avut scăderi prea mari ale preţului comparativ cu profitul anunţat (n.r. la nouă luni), care nu este chiar atât de afectat. Life is Hard şi-a îmbunătăţit profitabilitatea, dar preţul acţiunii este mai mic decât cel din anul trecut. La fel şi Norofert. Safetech Innovations, Firebyte şi Simtel sunt alte companii din Piaţa AeRO care ar putea să reintre în vizorul investitorilor".

Opinia brokerului vine în condiţiile în care, anul trecut a fost foarte slab pentru emitenţii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, piaţă a cărui indice a scăzut cu 22,2% - cea mai mare depreciere dintre toate coşurile de acţiuni ale bursei noastre.

Referitor la Hidroelectrica, Dragoş Mesaroş spune că, după listarea companiei, Fondul Proprietatea îşi va pierde importanţa pe care o are în prezent la BVB. "Aşteptăm această listare de peste zece ani. Cred că în momentul în care va fi anunţată efectiv, va apărea o scădere în piaţă, pentru că investitorii vor avea nevoie de bani ca să intre în ofertă. Iar după ce Fondul Proprietatea îşi va vinde acţiunile la Hidroelectrica, nu va mai avea importanţa pe care o are în momentul de faţă - câştigăm un emitent dar pierdem altul".

Marcel Murgoci, Estinvest: "O piaţă de capital nu este completă fără instrumente financiare derivate"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, spune că anul 2023 pare mai dificil decât 2022 deoarece, chiar dacă inflaţia se va tempera, probabil economia va încetini.

Brokerul ne-a transmis: "Sunt aşteptări ca anul viitor (n.r. anul acesta) piaţa derivatelor să fie relansată în ţara noastră. O piaţă de capital nu este completă fără instrumente financiare derivate".

Directorul de la Estinvest a adăugat: "Începând din 2023, impozitarea va fi mult mai redusă faţă de cea actuală, respectiv 1% în cazul deţinerilor pentru o perioadă mai mare de un an şi 3% pentru deţineri mai mici de un an. De asemenea, impozitul va fi oprit la sursă de către intermediar. Cred că aceste lucruri ar putea să aibă un impact pozitiv asupra pieţei. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont de faptul că, începând din 2023, impozitul pe dividende va creşte de la 5%, cât este în prezent, la 8%. Vom vedea dacă acest lucru va avea impact asupra mărimii dividendelor pe care le oferă companiile".

În opinia sa, anul acesta se anunţă mai greu decât cel tocmai încheiat. "Există temeri că, chiar dacă rata inflaţiei s-ar tempera, creşterea economică se va reduce. Vom vedea dacă acest lucru se va întâmpla, dar este clar că investitorii vor urmări îndeaproape evoluţia indicatorilor macroeconomici", a conchis brokerul de la Estinvest.

Alin Brendea: "Creşterea expunerii pe acţiuni, după raportările financiare pe primul trimestru, ar putea să se dovedească o variantă investiţională atractivă"

Alin Brendea, ce conduce operaţiunile societăţii de brokeraj Prime Transaction, crede că vom avea un an cu două jumătăţi distincte, opuse că direcţie şi care s-ar putea anula în termeni de evoluţie bursieră.

"Mă aştept ca 2023 să fie un an al normalizării pe piaţa bursieră locală. Cred că o bună parte din riscurile sistemice care au însoţit piaţa în 2022 se vor diminua semnificativ", ne-a transmis brokerul.

În opinia sa, cele mai importante elemente sunt legate de confirmarea unor puncte de inflexiune pe graficele inflaţiei, dobânzilor de referinţă şi, în final, al pieţei bursiere. "Mai exact, mă aştept ca în prima parte a anului să fie confirmat punctul în care inflaţia a început să scadă, ceea ce ne-ar permite să sperăm la o evoluţie asemănătoare a dobânzilor de referinţă în a doua parte a anului. În această ipoteză, apetitul de risc va reveni pe pieţe şi va produce şi un punct de inflexiune în evoluţia indicilor bursieri, în a două parte a lui 2023".

Alin Brendea a adăugat: "Mă aştept la un an cu două jumătăţi distincte, opuse ca direcţie şi care s-ar putea anula în termeni de evoluţie bursieră, menţinând piaţa în zona unei evoluţii stagnante la nivel anual".

Brokerul crede că vom avea o primă jumătate de an în care gradul de incertitudine va rămâne ridicat. "O perioadă cu dobânzi încă înalte şi cu rezultate ale companiilor în scădere, în special ca efect de baza al unor raportări foarte bune din 2022. Prudenţa şi cantonarea în active lichide va fi recomandată, iar acţiunile plătitoare de dividend vor atrage, din nou, cel mai mare interes. Dacă punctul de inflexiune al inflaţie va fi confirmat, va fi şi o bună perioadă pentru investiţiile în instrumente cu venit fix, având şanse să ne plasăm în platoul de vârf al randamentelor acestora", spune Alin Brendea.

În opinia sa, dacă trendul de scădere al dobânzilor de referinţă se va instaura, a doua jumătate a anului ar putea arăta mult mai bine. "Cu o piaţă care a trecut printr-un proces de corecţie şi cu o revenire a apetitului de risc (pe măsura scăderii randamentelor monetare), peisajul bursier se va însenina. Reuşita listării Hidroelectrica şi lansarea pieţei derivatelor ar putea fi ingredientele perfecte pentru a întreţine acest sentiment pozitiv. Ca atare, creşterea expunerii pe acţiuni, după raportările financiare pe primul trimestru, ar putea să se dovedească o variantă investiţională atractivă", ne-a transmis directorul de la Prime Transaction.

Din punctul său de vedere, sectoarele bursiere care pot oferi dividende semnificative precum şi cele care este posibil să beneficieze de ceea ce se anunţă principalul motor de creştere economică al anului următor - energia verde, ar putea fi cele mai atractive pentru investitori.

"Ca atare, sectorul energetic, cel bancar sau cel de utilităţi vor rămâne zonele de interes pe piaţa locală", a spus Alin Brendea, care a conchis: "Evident companiile îndatorate, cele care funcţioneză la marje mari de profit şi cele în general dependente de consumul de retail vor fi în suferinţă, cel puţin în prima jumătate din 2023".

Virgil Zahan, Goldring: "Estimăm pentru anul 2023 un randament mediu brut al companiilor analizate din componenţa indicelui BET de 7%"

Companiile din energie şi cele din industria financiară vor fi cei mai importanţi plătitori de dividende de la Bursa de Valori Bucureşti, în acest an, se arată într-o analiză realizată de casa de brokeraj Goldring.

Virgil Zahan, directorul general al societăţii, spune: "Estimăm pentru anul 2023 un randament mediu brut al companiilor analizate din componenţa indicelui BET de 7%. Spre comparaţie, la finalul lunii mai (23 mai - n.n.) randamentul mediu brut al societăţilor din BET era de aproximativ 6%. Aşadar, investitorii ar putea avea în faţă un an 2023 atractiv din punctul de vedere al dividendelor, lucru datorat rezultatelor obţinute de companiile din energie, unde criza din domeniu a contribuit la creşterea profitabilităţii în anul 2022".

Conform analizei casei de brokeraj, patru din cei şase emitenţi cu randamente atractive, de peste 10%, activează în sectorul energetic. Este vorba despre OMV Petrom, cu un randament de 15,6%, Romgaz cu 12,9%, Conpet cu 10,6% şi Nuclearelectrica cu 10%. În ceea ce priveşte instituţiile bancare, analiştii Goldring estimează randamente brute de 5,4% pentru Banca Transilvania, respectiv de 10,1% pentru BRD. Comparativ cu dividendele distribuite din rezultatul aferent anului 2021, analiştii societăţii de brokeraj anticipează creşterea valorii dividendului, ce li se cuvine acţionarilor, cu 7,47% în cazul BRD.

"În contextul incertitudinilor ridicate, s-a luat în considerare utilizarea aceleiaşi rate de alocare a dividendului ca în anul anterior, în cazul ambelor instituţii bancare. Politica de dividende finală va fi corelată cu evoluţiile economice din acest an, sectorul bancar fiind mai sensibil la şocuri economice comparativ cu alte sectoare", au mai subliniat analiştii Goldring, care au calculat randamentele pe baza preţurilor de închidere ale acţiunilor din data de 10 ianuarie.

Echipa societăţii de brokeraj TradeVille estimează dividende cu randamente de două cifre pentru şapte companii de la BVB, majoritatea din indicele BET-XT. În opinia lor, faţă de preţul de închidere al acţiunilor din data de 9 ianuarie, dividendul distribuit de Nuclearelectrica va avea un randament brut de 11,9%, cel al Transport Trade Services de 11,4% şi al Alumil de 11,1%. Pentru Conpet şi Electrica se preconizează un dividend cu randament de 11%, în timp ce în cazul Romgaz randamentul ar urma să fie de 10,8%.

Analiştii societăţii de brokeraj nu au luat în calcul un posibil dividend pe care Fondul Proprietatea să-l distribuie din vânzarea pachetului la Hidroelectrica. Pentru Romgaz a fost estimat impactul aplicării Regulamentului UE 2022/1854 în ţara noastră, ce prevede aşa-numita "taxă de solidaritate", în timp ce pentru OMV Petrom nu s-a luat în calcul acest lucru, după cum se arată în raportul TradeVille.

Ieri, producătorul de petrol şi gaze a anunaţat că se aşteaptă să nu plătească "contribuţia de solidaritate" pentru anul fiscal 2022, pentru că nu se încadrează la plata acestei taxe. "În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor ordonanţei de urgenţă, ne aşteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului", se arată în raportul companiei.

De asemenea, Grupul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat că va plăti "taxa de solidaritate" în Austria, asteptându-se ca această contribuţie să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022.

În schimb, Ministerul Finanţelor a anunţat că transpunerea Regulamentului UE în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu. Totodată, contribuţia de solidaritate se datorează şi de către părţile afiliate, potrivit ordonanţei Guvernului.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Cu cine domnilor? Cu Marcu? Cu Gradinescu? Cu Hanga? Cu cine va faceti sperante de normalitate pentru BVB?

    1. Corect!

      la fostu cnvm stim cine era, si cine e acum pe la bvb si asf ( ca sa nu mai zic ce treaba are bursa cu asigurarile, de ce sa fie supravegheati de aceeasi autoritate) vedem cum toate institutiile sunt capusate, cand vom intelege ca STATUL ROMAN PRIN CONDUCEREA INSTITUTIILOR DIN SUBORDINE AU ALTA AGENDA DECAT PERFORMANTA atunci ne vom destepta, pana atunci cantam imnul.

    Probabil ca dividendele vor fi mari, dar apoi evolutia de la BVB va depinde in primul rand de ce se intampla in extern. Daca marile companii din Europa si SUA isi vor mentine profitabilitatea sau chiar o vor creste atunci probabil ca preturile actiunilor vor creste. Tot ce vorbim despre scaderea inflatiei, dobanzi si altele sunt aspecte secundare. Companiile trebuie sa livreze. Altfel ...

    Cine a fost ”desteptul” care l-a pus la energie pe actualul ministru?Nu s-a gasit prin PNL un om mai priceput in domeniu economic?In general,politicienii sunt mai mult oameni de ”umplutura”,nu prfesionisti,dar,de evitat catastrofele sau oameni rau intentionate.Mai vedeti ce spun oamenii pe la tv.

    1. Pentru Romania e mai bine ca Petrom nu se incadreaza in acea ordonanta de urgenta. Cu siguranta banii vor fi folositi pt a incepe exploatarea Neptun Deep, ceea ce inseamna locuri de munca, taxe, redevente si independenta energetica pe gaz, poata chia devenim exportator de gaz.

      este conceptia finantelor, cu genialul Caciu.

      ulea mai cumpara Hidroelectrica cu taxe abuzive ca cea din decembrie!

      Suprataxa de 60% n-are legatura cu Nuclearelectrica si Hidroelectrica, este numai pe petrol, gaze, carbune.

      Suprataxa de 60% n-are legatura cu Nuclearelectrica si Hidroelectrica, este numai pe petrol, gaze, carbune.

      Asa e, Nuclearelectrica si Hidroelectrica nu au beneficiat de preturile mari din energie....

      :)) 

      n-are, dar va veni!

      Suprataxa de 60% n-are legatura cu Nuclearelectrica si Hidroelectrica... Ia verifica BBC-ul SNN și spune daca va plăti anul viitor taxa de solidaritate

      Bvc-ul

    AROBSul si HUNTul au PER-uri mari. De exemplu AROBSul are PER-ul de 17, iar in ritmul actual de crestere a profitului, de 15%/an, daca cotatia sta pe loc, in circa 6 ani il injumatateste, adica ajunge la 8,5 (si tot mare este in comparatie cu alte companii), cu mentiunea ca AROBS are actionar majoritar in regula (spre deosebire de alte rasdace de pe Aero). HUNTul sta si mai rau. La MILK e jale (adio profit in 2022 si 2023 cel putin), SMTL are PER-ul 26, SAFE il are 23, CODE il are 24 si asa mai departe. Inca sunt umflate (chiar foarte mult in comparatie cu ceea ce livreaza alte companii) si ratele de crestere a profiturilor nu sunt atat de mari incat sa justifice preturile din piata. Cei care recomanda rasdacele de pe Aero ar trebui sa ne spuna mai intai daca au actiuni la vreuna dintre ele.

    Referitor la dividende, TTS sigur nu va livra un asemenea randament si cel mai probabil nici COTE (decat daca mai are rezerve si umbla la ele). 

    1. TTS si-a cam atins limita, au nevoie de investii mari ceea ce inseamna ca dividendele vor fi mai simbolice asa cam ca anul trecut.

      e una pe AERO cu ceva marime care creste organic foarte frumos,trateaza extrem de corect actionarii,nu-si da aere de vedeta

      nici macar din greseala nu am citit ca vreun broker sau asa zis influencer sa pomeneasca si de ea!macar acolo,intr-o enumerare mai larga,printre randuri,la 'si altele'

      in pofida acestui tratament prevad ca o sa-si surprinda placut in continuare actionarii spre deziluzia celor care-si promoveaza cu disperare esecurile cum citim in articol 

      Nu am gasit UNA pe Aero.

      Nu inteleg cum de ai informatii atat de exacte despre o companie, dar nu ii cunosti numele. 

      Vad ca cineva totusi citeste rapoarte si pe AeRo. Urmariti mai departe

      Pai mai este relevant PER-ul ?... vad ca sunt atractive firme cu PER de 20..25...60.. iar altele cu PER de 2 sunt de doi lei :)

      Sunt atractive pentru bei care primesc ciubuc sa le promoveze

    Cu legi din astea noaptea mintii, nu vad bine BVB, cu sau fara derivate. Ma refer la lichiditate si la mai multi investitori romani si internationali.

    1. Investitori institutionali importanti sa inoate in ligheanul BVB? De ce ar face asta?

      Valuatii bune ,dividende bune, fata de US sau Europa.

      Riscul de tara si de legi tampite e mare in schimb. 

      Plus ASF care intrece orice imaginatie.

      Lichiditatea? Lichiditatea unde e? Ca nu intri in ceva de unde nu ai certitudinea ca mai iesi vreodata. Ce valuatii daca nu ai lichiditate? Se numeste captivus BVB.

      Lichiditatea gandeste-te ca poate fi si un plus. In sensul ca poate nu sunt momentan cumparatori dar nici actiuni la vanzare nu sunt , la majoritatea companiilor free float-ul fiind mic si in scadere(ma refer la companiile din BET unde ai actionari mari gen statul roman, fonduri de pensii, ce tot cumpara pe masura ce le intra banii

      ). Deci gandeste-te putin ce se poate intampla cand apare cererea un pic mai mare la o oferta f limitata? 

    Doua hinturi de adaugat:

    Divizia de acordare "ipoteci" in unele banci din america se inchide si da afara zecii de mii de angajati. 

    Curba randamentelor la bonduri USA arata inversare. 

    In Romania nu am vazut inca inversare totala la bonduri; dau semnale de oboseala. 

    Divizia de acordare "ipoteci" se pare ca si in ROMANIA incepe sa cam incetineasca; unii brokeri de credite sunt asteptati sa inchida anul acesta; altii sa falimenteze; altii sa fie cumparati. 

    Cat despre Derivatele / Deregularizarea Pietei Financiare nu are decat sa duca la riscui si mai mari pentru economia "saracilor"!!! 

    Nu e buna treaba! 

    Stim foarte bine ce a facut politica din USA!! Si stim foarte bine discrepanta generata si statele lasate in faliment!!! 

    Unele au avut boom altele au stat si stai si acum in faliment cu rata procentuala mare din populatie in saracie /cersetori /boschetari /oameni ai strazii!!! 

    Doar pentru ca au facut institutiile financiare si baietii destepti cash heist cu derivative si levier!!! 

    In atentia domnului ISARESCU!!! 

    Ca de ASF nu putem vorbii caci e cartita mare acolo! 

    S c cret 

    Piața noastră este atât de mica încât neavând ce cumpara fondurile de pensii o vor ține in viața . Păcat ca prin grija nemarginita a ASF Sifurile au ieșit complet din aria de interes si urmează curând si FP . Celebrele listări au fost niște rasdace împachetate frumos pe care ASF nu trebuia sa le primească la tranzacționare.

    1. AERO nu piata supravegheata de ASF.

    Domnul Zahan de ce inregistrati in portofoliul clientilor actiunile primite in urma majorarilor de capital cu acordare de actiuni la valoare zero daca ele sunt emise la valoare nominala asa cum zice hotararea AGEA si cum de altfel ASF elibereaza certificatul de inregistrare cu valoarea nominala a actiunilor emise?

    Asta se numeste cumva in termeni juridici. 

    Piata derivatelor si short sellingul, cu ASF in starea in care se afla, ar da drum liber la tzepe si la implozia unora dintre brokeri.

    1. Stai linistit ca nu se lanseaza niciun derivat, nimic. La inceput prezentau asta ca cel mai mare proiect al bursei si acum incep sa zica ca nu depind de asta, nu stiu ce ... Piata derivatelor e departe de lansare.

      Sincer e mai bine asa. Astia nu sunt in stare sa tina in frau asa ceva la cat de smenari sunt.

    World Yield Curve Inverts!

    Atentie la crash bursier pe termen scurt in unele piete! 

    s c cret 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb