CE AŞTEAPTĂ MANAGERII DE FONDURI ÎN ACEST AN Revenirea pieţelor de obligaţiuni, performanţă pentru acţiuni şi diversificare

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2023

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Dan Popovici, OTP Asset Management: "Ne putem aştepta ca indicii BVB să performeze în a doua parte a acestui an"

Robert Burlan, Raiffeisen Asset Management: "Ne aşteptăm ca perspectivele economice mai slabe să greveze doar parţial evoluţia pieţelor"

Milan Pruşan, NN Investment Partners: "Asumarea unui grad de diversificare ridicat va reprezenta un avantaj important pentru investitorii ce preferă abordările pe termen lung"

Există premise importante ca acţiunile şi obligaţiunile să performeze în acest an, sunt de părere managerii de fonduri de investiţii consultaţi de ziarul BURSA. În opinia lor, o bună parte dintre factorii

care au afectat performanţa pieţelor financiare anul trecut, ceea s-a văzut în randamentele negative ale majorităţii fondurilor de investiţii, vor acţiona probabil în sens invers în acest an. Practic, temperarea inflaţiei la nivel global, alături de relaxarea politicilor monetare ale băncilor centrale, ar trebui să susţină atât acţiunile, cât şi obligaţiunile. În acelaşi timp, este aşteptată o decelerare semnificativă a economiilor, dar probabil că acest lucru a fost deja inclus parţial în preţuri în 2022, când acţiunile au cunoscut scăderi semnificative. În ansamblu, după ce în 2022 evaluările şi răscumpărările au redus dimensiunea activelor fondurilor de investiţii din ţara noastră, 2023 se conturează ca un al revenirii, sunt de părere administratori de bani.

Dan Popovici: "Mă aştept ca întregul an să fie pozitiv pentru instrumentele cu venit fix"

Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management Romania, spune că există premise ca indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) să performeze în a doua parte din 2023 şi se aşteaptă ca întregul an să fie pozitiv pentru instrumentele cu venit fix.

Directorul societăţii de investiţii ne-a transmis: "Anul 2022 a fost extrem de dificil, atât pentru investitori cât şi pentru noi, cei care activăm în industria de asset management din România. Pe fondul unei inflaţii ridicate în Statele Unite şi Europa, cu un război declanşat de Rusia la graniţele ţării, cu lanţurile de distribuţie afectate şi o criză energetică fără precedent, pieţele financiare din România, dar şi cele internaţionale, au avut foarte mult de suferit".

Dan Popovici a adăugat: "Pe de altă parte, acum când scriu aceste rânduri (n.r. începutul lunii ianuarie), cred că putem să începem să fim optimişti. În primul rând, există semnale că inflaţia este în zona de maxime şi că începând din primul trimestru al anului 2023 va scădea, astfel încât la finalul anului, inflaţia să aibă o singură cifră în România. De asemenea, sunt ştiri pozitive în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei în SUA. În aceste condiţii, mă aştept ca pe parcursul primei jumătăţi a anului 2023, obligaţiunile denominate în lei să aibă o evoluţie stabilă, iar întregul an să fie pozitiv pentru instrumentele cu venit fix. Acest lucru va influenţa în mod pozitiv evoluţia fondurilor de obligaţiuni, care în continuare reprezintă un instrument preferat de foarte mulţi investitori".

Conform ultimului raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), la finele lunii noiembrie 2022 în ţara noastră erau aproape 228.000 de investitori în fondurile locale de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, faţă de circa 103.500 în cele multi-active şi 52.200 de investitori în fondurile de acţiuni. Cu toate că cifrele arată o predilecţie puternică pentru fondurile mai puţin riscante, în ultimul an a apărut o schimbare în preferinţele investitorilor din ţara noastră care, în condiţiile creşterii puternice a inflaţiei şi majorării dobânzilor, au început să-şi asume mai mult risc.

Revenirea pieţelor de obligaţiuni, performanţă pentru acţiuni şi diversificare

"Cred că intrăm, pe parcursul acestui an, într-un nou ciclu de creştere", spune directorul OTP Asset Management Romania

În ansamblu, Dan Popovici se aşteaptă ca anul acesta cele mai multe fonduri de investiţii din ţara noastră să performeze.

"Cel puţin în prezent nu am văzut nicio prognoză macro-economică care să vorbească de o recesiune în România (nu există prognoze de scădere a PIB-ului României pe parcursul acestui an). Având în vedere acest aspect şi luând în considerare o evoluţie pozitivă a ratei inflaţiei în România, dar şi la nivel global, ne putem aştepta ca indicii BVB să performeze în a doua parte a acestui an. În aceste condiţii, cred că sunt premise bune ca în anul 2023 cele mai multe dintre fondurile de investiţii din România să aibă performanţe pozitive", ne-a transmis directorul societăţii de administrare a investiţiilor.

În opinia sa, cu toate că ciclul de creştere a dobânzilor nu s-a încheiat şi încă există presiuni inflaţioniste, pe parcursul acestui an vom intra într-un nou ciclu de creştere economică.

"Având în vedere evoluţia negativă a activelor sub administrare din anul 2022, industria fondurilor deschise de investiţii pierzând peste 35% din activele gestionate, în parte din cauza răscumpărărilor, dar şi a evaluării activelor, mă aştept ca anul care tocmai a început să fie unul de revenire. Nu aş vrea să fiu înţeles greşit - va exista volatilitate în continuare, atât în cazul randamentelor titlurilor de stat, cât şi în cazul acţiunilor. Ciclul de creştere al dobânzilor în SUA şi Europa încă nu s-a încheiat. Există în continuare presiuni inflaţioniste care trebuie tratate cu mare atenţie de către băncile centrale. Cu toate acestea, cred că putem fi optimişti şi cred că intrăm, pe parcursul acestui an, într-un nou ciclu de creştere", a conchis Dan Popovici.

Robert Burlan: "Pentru anul 2023 ne aşteptăm la o recuperare a pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni"

Robert Burlan, Head of Investment Management în cadrul Raiffeisen Asset Management, se aşteaptă la o decelerare semnificativă a economiilor la nivel global în acest an, cu impact asupra rezultatelor financiare ale companiilor. Dar, în opinia sa acest lucru a fost parţial încorporat de pieţe anul trecut.

Managerul de fond ne-a transmis: "Pentru anul 2023 ne aşteptăm la o recuperare a pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, având în vedere tendinţa de stabilizare sau chiar de scădere a inflaţiei la nivel global, precum şi aşteptările privind încheierea procesului de întărire a politicilor monetare, operat de către principalele bănci centrale, în prima parte a anului".

Din punctul său de vedere, aceste evoluţii ar putea susţine inversarea trendului de creştere a ratelor de dobândă, atât la nivel local cât şi global, fapt ce s-ar reflecta în mod pozitiv în performanţa fondurilor de obligaţiuni. "În cazul pieţei locale de obligaţiuni am asistat deja la o scădere notabilă a randamentelor titlurilor de stat, comparativ cu maximele atinse în ultimul trimestru al anului 2022, iar aşteptările sunt ca acest trend să continue în cursul anului 2023. Performanţa fondurilor de obligaţiuni ar trebui să fie susţinută şi de nivelurile semnificativ mai ridicate ale randamentelor obligaţiunilor din portofoliu, ce au încorporat creşterile ample de rate din cursul anului 2022 şi care contribuie implicit la creşterea potenţialului de randament al fondurilor", spune managerul.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţelor de acţiuni, Robert Burlan subliniază dinamica politicilor monetare şi perspectivele economice, drept factori relevanţi.

"Astfel, pentru anul 2023 este aşteptată o decelerare semnificativă a economiilor la nivel global, pe fondul înăspririi condiţiilor monetare, fapt ce ar putea avea impact inclusiv asupra rezultatelor financiare ale companiilor listate", spune managerul.

Administratorul de fonduri de investiţii a adăugat: "Aceste riscuri au fost deja parţial încorporate în evoluţia pieţelor în cursul anului 2022, majoritatea pieţelor de acţiuni înregistrând performanţe negative, în pofida unui an economic favorabil, pe fondul aşteptărilor viitoare mai prudente. Drept urmare, ne aşteptăm ca aceste perspective economice mai slabe să greveze doar parţial evoluţia pieţelor şi, în special, în prima parte a anului 2023. Ulterior, pe măsură ce tendinţa de scădere a inflaţiei se va consolida, am putea asista la o relaxare a politicilor monetare, fapt ce ar trebui să susţină atât recuperarea economică cât şi reluarea trendului de creştere a pieţelor de acţiuni".

Milan Pruşan: "Suntem pregătiţi pentru un context de piaţă provocator în 2023"

Milan Pruşan, Managing Director al NN Investment Partners, subliniază că, asumarea unui grad de diversificare ridicat la nivelul portfoliului individual, incluzând atât obligaţiuni cât şi acţiuni, va reprezenta un avantaj important pentru investitorii ce preferă abordările pe termen lung.

"Având în vedere că incertitudinea privind evoluţia celor mai importanţi indicatori macroeconomici, incluzând aici nivelul inflaţiei şi cel al şomajului, pentru a-i menţiona pe cei mai urmăriţi atât de investitorii persoane fizice, cât şi de către cei instituţionali, va rămâne o constantă pentru următoarele luni, credem că este dificil de făcut previziuni privind potenţiale evoluţii. Suntem pregătiţi pentru un context de piaţă provocator în 2023", ne-a transmis managerul de fond.

Milan Pruşan a completat: "Observăm că inflaţia rămâne ridicată în majoritatea ţărilor de pe glob, incluzând în această categorie şi ţara noastră, astfel încât este greu de creionat un trend clar atât pentru pieţele de acţiuni, dar şi pentru cele de obligaţiuni. De asemenea, profiturile companiilor devin afectate de o tensiune ridicată la nivelul încrederii investorilor ce au fost puternic afectaţi de volatilitatea crescută pe care au întâlnit-o pe parcursul lui 2022".

Managerul de la NN Investment Partners subliniază că nu există o "scurtatură", ori o cale mai uşoară pentru a genera randamente real pozitive în acest an. "Dar, asumarea unui grad de diversificare ridicat la nivelul portfoliului individual, incluzând aici atât pieţele de obligaţiuni cât şi cele de acţiuni, va reprezenta un avantaj important pentru investitorii ce preferă abordările pe termen lung, remediu împotriva episioadelor de volatilitate pe care pieţele le vor parcurge şi în 2023", a conchis Milan Pruşan.

La finele lunii noiembrie 2022, activele nete ale celor 91 de fonduri deschise locale erau de 17,7 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), cu 1,8% peste valoarea din octombrie, dar cu 30% sub nivelul de la începutul anului. Cota de piaţă a fondurilor de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix era de 50,7%, în timp ce fondurile de acţiuni aveau o cotă de 19,9%. În urmă cu doi ani, în decembrie 2020, cota fondurilor de obligaţiuni era de 66,5%, în timp ce fondurile de acţiuni aveau doar 8,7%, conform datelor AAF.

Revenirea pieţelor de obligaţiuni, performanţă pentru acţiuni şi diversificare

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. era pe aici o postare cum ca creditele sunt la cote mici (cele ce nu performeaza) doar ca acelasi autor a uitat sa spuna si cate sunt mutate la clearinghouse. Au mutat toxicitatile sa le duca altii in carca si sa le creasca ca un fat frumos.

    s c cret 

    titlul ala e precum ziua nu e ca noaptea, un truism mai mare e greu de gasit. pai, in orice an, un administrator de portofoliu isi doreste randamente bune din emisiuni de obligatiuni, performanta pentru actiuni si diversificare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb