CE cere soluţii credibile pentru promovarea judecătorilor la ICCJ

Ziarul BURSA #Politică / 6 decembrie 2011

Delegaţia Comisiei Europene (CE) la Bucureşti a cerut, printr-o infogramă, reprezentaţilor autorităţilor române să găsească soluţii de compromis pentru adoptarea actelor privind promovarea judecătorilor la instanţa supremă, întărirea inspecţiei judiciare şi răspunderea magistraţilor, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

CE arată că proiectul privind promovarea magis-traţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost respins în Parlament, iar autorităţile române trebuie să găsească o situaţie credibilă pentru rezolvarea acestei chestiuni.

Totodată, oficialii europeni constată faptul că noul Cod penal şi Codul de procedură penală nu sunt aplicabile mai devreme de 2013, în condiţiile în care era de aşteptat ca acestea să intre în vigoare în prima parte a anului 2012.

Un alt punct din infogramă face referire la modificările Legii 303/2004 privind statulul judecătorilor şi procurorilor, dar şi la Legea 317/2004, a Consiliului Superior al Magistraturii.

Concret, Delegaţia CE la Bucureşti remarcă faptul că modificările referitoare la răspunderea disciplinară a magistraţilor sunt criticate de sistemul judiciar, astfel că autorităţile române trebuie să găsească o soluţie de compromis. Prin proiectul Ministerului Justiţiei de modificare a Legilor 303 şi 317 se impuneau prevederi mai aspre legate de răspunderea magistraţilor şi de întărirea Inspecţiei judiciare, ca instituţie autonomă.

Întrebat despre cerinţele din infogramă, ministrul Justiţiei a declarat că nu este abilitat să vorbească public despre "infograme confidenţiale ale Guvernului României", însă, dincolo de orice fel de semnal din exterior, autorităţile române şi-au asumat obiective prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, iar orice instituţie are obligaţia legală să le urmărească.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul îşi va angaja răspunderea până la Crăciun pentru proiectul legii de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia fiind luată în şedinţa de ieri a coaliţiei.

Senatul, în calitate de Cameră decizională, a res-pins, în luna octombrie, un proiect de lege iniţiat de Guvern, prin care se propunea modificarea modului de promovare în funcţia de judecător la ICCJ, astfel încât accesul la această calitate să fie permis numai celor cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani. Proiectul mai prevedea ca promovarea la ICCJ să se facă dintre judecătorii şi procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puţin cinci ani, funcţia de judecător la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe lângă ICCJ în ultimii zece ani; au obţinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare; nu au fost sancţionaţi disciplinar; s-au remarcat în activitatea profesională.

Camera Deputaţilor a respins, ieri, proiectul privind modificarea Statutului magistraţilor şi a Legii CSM, care prevede extinderea sferei abaterilor disciplinare pentru magistraţi.

Proiectul a fost dezbătut fără raportul Comisiei juridice, iar opoziţia a criticat acest lucru, susţinând că actul normativ trebuie modificat. Reprezentanţii puterii au invocat urgenţa adoptării acestui proiect pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb