Ce impact poate să aibă relaxarea politicii Fed asupra pieţei acţiunilor din Statele Unite?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 august

Sursa foto: facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

Sursa foto: facebook / Board of Governors of the Federal Reserve System

English Version

Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Istoria este de partea investitorilor în ceea ce priveşte randamentele pieţei acţiunilor după reducerea dobânzilor"

Economistul Mohamed El-Erian: "Pieţele ingoră, cel puţin deocamdată, remarci importate din discursul lui Powell"

Garry Evans, BCA Research: "Este foarte bine înrădăcinată ideea că vom avea o aterizare lină a economiei; noi nu credem asta"

Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a dat la finele săptămânii trecute cel mai clar indiciu de până acum că banca centrală a Statelor Unite este pe cale să facă ceea ce pieţele aşteaptă de mult timp - reducerea dobânzilor, care în prezent se află la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

În discursul său ţinut cu ocazia simpozionului economic anual de la Jackson Hole, Powell a punctat că a venit timpul ca dobânda de politică monetară să se ajusteze, în condiţiile în care inflaţia a scăzut semnificativ faţă de recordul din pandemie de la mijlocul anului 2022, iar piaţa muncii, deşi încă se menţine relativ stabilă, dă semne de slăbiciune.

"Direcţia este clară, dar momentul şi ritmul reducerii ratelor va depinde de datele ce vor apărea, de perspective şi de balanţa riscurilor", a spus preşedintele Fed.

Traderii dau ca sigură reducerea dobânzii-cheie de către Rezerva Federală luna viitoare, care în prezent se situează în intervalul 5,25% - 5,5%, cu o probabilitate de 38% ca banca să taie chiar 50 de puncte de bază (0,5%), conform datelor afişate ieri de CME FedWatch Tool.

Întrebarea este ce impact poate să aibă relaxarea politicii monetare asupra pieţei acţiunilor din Statele Unite care, în acest an, a marcat o succesiune de noi recorduri istorice.

Winnie Sun, Sun Group Wealth Partners: "Investitorii nu ar trebui să facă rapid modificări masive în portofoliil, ca urmare a discursului lui Powell"

Marguerita Cheng, directorul executiv al administratorului de averi Blue Ocean Global Wealth, spune că, în general, ratele mai reduse ale dobânzilor sunt pozitive pentru acţiuni.

"Companiile se pot simţi mai confortabil în ceea ce priveşte extinderea activităţilor, dacă costurile împrumuturilor sunt mai reduse" a spus Cheng, conform CNBC.

Dar, incertitudinea privind numărul viitoarelor reduceri de dobândă, precum şi dimensiunea şi ritmul acestora, înseamnă că investitorii nu ar trebui să facă rapid modificări masive în portofoliil, ca urmare a discursului lui Powell, a punctat Winnie Sun, directorul general al Sun Group Wealth Partners. "Lucrurile se pot schimba", a adăugat ea.

Craig Fehr: "O bună parte a beneficiilor unor rate mai mici a fost deja inclusă în preţurile acţiunilor"

Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, spune că dacă până acum abordarea Fed a avut ca principal scop diminuarea inflaţiei, de acum înainte deciziile băncii centrale a Statelor Unite se vor concentra mai mult pe sprijinirea pieţei muncii şi a economiei, care dă unele semne de oboseală.

"Ne aşteptăm ca acest ciclu de reducere a dobânzii să înceapă şi să continue treptat. Exceptând cazul apariţiei unei schimbări bruşte şi surprinzătoare în traiectoria inflaţiei sau în ceea ce priveşte şomajul, credem că Fed va reduce rata de politică monetară cu 25 de puncte de bază (n.r. în septembrie)", a scris Fehr în ultima sa analiză săptămânală, adăugând că, în opinia Edward Jones Investments, un şir de reduceri de dobândă cu un sfert de punct procentual este scenariul cel mai probabil.

Pe de altă parte, Powell a subliniat că Fed îşi va calibra politica în funcţie de datele economice, ceea ce, în interpretarea analistului înseamnă că este posibil ca banca să nu taie ratele într-o manieră consecventă, în acest an şi în anul următor.

"Credem că trecerea la o fază de relaxare a politicii monetare va fi benefică pentru pieţele financiare în anul viitor. Doar că, acest lucru a fost anticipat pe scară largă, astfel încât o bună parte a beneficiilor unor rate mai mici a fost deja inclusă în pieţele de acţiuni şi obligaţiuni. Randamentele pe termen scurt şi pe termen lung ale titlurilor de stat au scăzut considerabil în acest an, reflecâtând aşteptările unei dobânzi mai reduse din partea Fed. De asemenea, piaţa acţiunilor a crescut cu aproape 40%, din octombrie anul trecut", a scris analistul.

Ce impact poate să aibă relaxarea politicii Fed asupra pieţei acţiunilor din Statele Unite?

"Schimbarea Fed este benefică pentru acţiuni, dar probabil că nu va elimina oscilaţiile periodice sau volatilitatea pieţei, în restul anului 2024", crede analistul CFA

Craig Fehr afirmă că, în opinia Edward Jones Investments, beneficiile unor dobânzi mai reduse nu au fost complet epuizate pentru piaţa acţiunilor.

"Abilitatea Fed de a coborî ratele într-un mod care să susţină o aterizare lină a economiei (evitând recesiunea) ar trebui, în opinia noastră, să ofere spaţiu de creştere pentru profiturile corporaţiilor într-un ritm sănătos, anul viitor, ceea ce credem că va furniza combustibilul necesar pentru ca această piaţă «bull» să continue în acest an şi în 2025", a punctat analistul.

Totuşi, relaxarea politicii monetare nu înseamnă neapărat că va urma o creştere lină a pieţei acţiunilor pe termen scurt, atrage atenţia Fehr. "Nu credem că reacţiile (n.r. pieţei) provenite din temerile privind creşterea economică s-au încheiat. În plus, alegerile prezidenţiale din SUA şi incertitudinile geopolitice probabil vor mai aduce episoade de anxietate în următoarele luni. Credem că această schimbare a Fed este în general benefică pentru acţiuni, dar probabil nu va elimina oscilaţiile periodice sau volatilitatea pieţei, în restul anului 2024", spune Fehr.

Conform analistului, reducerea dobânzilor nu reprezintă un panaceu pentru pieţe şi economie, dar este un pas către costuri mai puţin împovărătoare ale împrumuturilor pentru consumatori şi companii. De asemenea, ratele mai reduse pot sprijini evaluările acţiunilor, după cum o arată istoria.

"Repercusiunile crizei dot-com şi ale evenimentelor din 11 septembrie 2001, precum şi cele ale crizei financiare globală, s-au extins cu mult dincolo de începutul ciclurilor de reducere a ratelor. Dar credem că istoria este de partea investitorilor în ceea ce priveşte randamentele pieţei acţiunilor după reducerea dobânzilor", a scris Fehr.

Ce impact poate să aibă relaxarea politicii Fed asupra pieţei acţiunilor din Statele Unite?

După cum se vede în tabel, în perioade precum anii 1987, 1995 şi 1998, când după prima reducere a dobânzilor nu a urmat recesiune economică, randamentele pieţei acţiunilor din Statele Unite în următorii unu-doi ani au fost deosebit de mari.

"O recesiune nu poate fi exclusă complet, dar credem că expansiunea economică va continua. În opinia noastră, începerea reducerilor de dobândă de către Fed în condiţiile actuale ale ocupării forţei de muncă, a cheltuielilor consumatorilor şi a creşterii PIB-ului susţine un astfel de scenariu şi o viziune în general pozitivă pentru pieţele financiare", a conchis analistul CFA.

Mohamed El-Erian: "Creşterea volatilităţii pieţei pare mai probabilă după Jackson Hole"

Renumitul economist Mohamed El-Erian crede că, prin discursul de la finele săptămânii trecute, Powell doreşte să întărească ideea că Fed renunţă la abordarea menită doar să câştige bătălia cu inflaţia, orientându-se către o abordare dublă, respectiv stabilitatea preţurilor şi ocuparea maximă a forţei de muncă. Dar, nu acelaşi lucru crede şi piaţa, scrie El-Erian într-un editorial publicat în Financial Times.

"Reacţia imediată a pieţei a fost de a marşa şi mai mult pe ideea că Fed va reduce dobânzile cu aproximativ 100 de puncte de bază în următoarele patru luni, cu o probabilitate crescută pentru o tăiere de 50 de puncte în septembrie, ce ar fi urmată de încă 100 puncte de bază în următoarele şase luni. Traderii dublează miza pe un singur mandat al Fed, care se va concentra pe ocuparea forţei de muncă, banca fiind dornică să implementeze «tăieri de asigurare» pentru a reduce semnificativ probabilitatea apariţiei unei recesiuni", spune El-Erian.

Conform economistului, pieţele operează deja de ceva vreme cu ideea unei schimbări a politicii monetare, ce implică reduceri considerabile ale dobânzilor în următoarele douăsprezece luni. "În mod ironic, discursul lui Powell le-a încurajat să aibă şi mai multă încredere. Doar că pieţele ingoră, cel puţin deocamdată, remarcile sale importate în care invocă că «limitele cunoştinţelor noastre (n.r. ale Fed) ... necesită umilinţă şi un spirit interogativ concentrat pe învăţarea lecţiilor din trecut şi aplicarea lor într-un mod flexibil la provocările actuale». În concluzie, ei (n.r. investitorii) riscă o volatilitate suplimentară a pieţei şi a naraţiunii (n.r. în sensul de modificare a discursului lui Powell), în lunile următoare", a punctat economistul.

Garry Evans: "Probabil Fed va reduce dobânzile în septembrie, dar asta nu va preveni recesiunea care se profilează"

Există şi voci conform cărora, scăderea costului împrumuturilor în dolari americani nu poate împiedica recesiunea economică care se profilează în Statele Unite.

"În piaţă este foarte bine înrădăcinată ideea că vom avea o aterizare lină. Noi nu credem asta şi vedem semne că economia o ia în jos ", a spus Garry Evans, strateg-şef de alocare a activelor în cadrul BCA Research, la CNBC, preluat de Business Insider.

În opinia sa, piaţa muncii reprezintă principala sursă de îngrijorare, în condiţiile în care, datele revizuite ale Biroului de Statistică a Muncii din Statele Unite au arătat că numărul noilor locuri de muncă create în luna martie a fost mai redus cu 818.000 decât se raportase iniţial.

"Aceste date, plus rata în creştere a şomajului reprezintă un motiv de îngrijorare", a afirmat strategul.

Potrivit Business Insider, rata şomajului în Statele Unite a crescut de la 3,4% în aprilie 2023 la 4,3% luna trecută, cel mai ridicat nivel din octombrie 2021.

"Există unele lucruri care se destramă destul de rapid", a adăugat Evans, incluzând aici datele recente privind producţia. Activitatea de producţie din Statele Unite a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie anul trecut, conform datelor publicate la începutul acestei luni de Institute for Supply Management, mai scrie publicaţia americană.

În opinia strategului BCA Research, datele privind forţa de muncă şi cele legate de producţie, laolaltă cu o serie de date globale cum ar fi exporturile slabe ale Japoniei, indică o perspectivă economică dificilă la nivel mondial.

"Acestea ne spun că economia globală nu are o bază foarte solidă", a spus Evans, adăugând că probabil Fed va reduce dobânzile în septembrie, dar asta nu va preveni recesiunea care se profilează, scrie Business Insider.

De la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, indicele Dow Jones avea o creştere de 9,2%, în vreme ce Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, avea un avans de 19,1%. Indicele S&P 500 era în apreciere cu 18,1%, la doar un pas de ultimul record istoric stabilit la jumătatea lunii trecute.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4532
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8730
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.4031

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb