Amendamentul adus Legii dării în plată promulgat ieri aduce cu sine o schimbare majoră şi benefică a acestei legi, clarificând domeniul de aplicare a acesteia.
De esenţă este introducerea unor criterii clare de impreviziune contractuală, eliminându-se astfel diferitele interpretări regăsite în parctica instanţelor judecătoreşti până la această dată. Astfel, debitorii cu credite în CHF sau USD se pot linişti în acest moment, deoarece modificarea prevede un grad de apreciere de 52,6%, procent care îi califică în mod clar pentru a accesa actul normativ.
O a doua schimbare majoră este aceea că, în final, legea specifică foarte clar prioritatea soluţiei reechilibrării contractului versus soluţia dării în plată, punându-se accent pe continuarea contractului şi nu pe încetarea acestuia. Cei cu credite în scadenţă care, de frica de a rămâne fără locuinţă, nu au accesat până la această dată prevederile legii pot sta şi ei liniştiţi, deoarece transmiterea unei notificări de dare în plată nu echivalează cu predarea automată a locuinţei. Acest lucru înseamnă că, accesând legea în noua sa formă, debitorii vor putea spera în sfârşit, cu şanse foarte mari, la o reechilibrare a contractului.
Cei executaţi silit sunt cuprinşi de asemenea în noua modificare, cu un articol extrem de clar care îi include fără dubiu în categoria celor care pot beneficia de prevederile legii prin stingerea datoriei reziduale.
O altă chestiune de care vor profita cu siguranţă beneficiarii legii este aceea că, de această dată, creditorul este cel care trebuie să dovedească neîndeplinirea condiţiilor legii, şi nu debitorul, limitând astfel posibilitatea unei contestări standard a notificării debitorului, în orice condiţii, aşa cum s-a procedat până acum.
Din punctul meu de vedere, această modificare deschide calea unor negocieri reale cu creditorii, iar în situaţia în care se va ajunge în instanţă, soarta procesului va fi una predictibilă, de această dată. De la data publicării în Monitorul Oficial, în opinia mea, mulţi din cei care au avut procese pe rol şi au pierdut beneficiază de o a doua şansă, putând transmite o nouă notificare sub imperiul legii noi. Cei care au procese pe rol, vor beneficia indirect, în sensul că, din punct de vedere argumentativ, o atare modificare nu poate decât să elimine şi în acest caz o altă interpretare din partea instanţelor judecătoreşti.
Cum şi chestiunea veniturilor realizate a fost scoasă din discuţia impreviziunii de Decizia CCR 415/2018, nu pot spune decât că în acest moment avem o lege clară de care vor beneficia foarte mulţi consumatori cu contracte profund dezechilibrate.
Ca urmare a acestei modificări, rezultat al interpretărilor constituţionale, dar şi a luptei asidue dată în faţa instanţelor judecătoreşti, mă aştept ca următorii patru ani de aplicare a legii să fie caracterizaţi de normalitate şi bună credinţă, scopul rămânând în final acelaşI - concilierea intereselor ambelor părţi.
1. De la legea darii in plata la legea plafonarii dob
(mesaj trimis de George în data de 14.05.2020, 09:57)
Legea darii in plata are un efect limitat ,daca ne gandim la numarul de beneficiari .Mai importanta este legea privind plafonarea dobanzilor excesive ,care se gaseste la promulgare la presedinte .Sa speram ca aceasta va avea un parcurs mai bun si nu va astepta semnarea decretului tot 3 luni si ceva ca cea despre care se vorbeste in articol.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 14:25)
Exemplu de bune practici: "Creditare responsabilă in Romania sub atenta supraveghere a BNB"
1. Banca "R" atrage de la populație in 2008 depozite in valoare de 100.000 Lei;
2. Banca "R" acorda un credit de 100.000 Lei in baza unui contract in care se stipulează franci elvețieni la cursul de 2 Lei/Franc elvețian (cursul de atunci); ( banca nu a deținut niciun moment franci elvețieni, BNB știe asta)
3. Banca "R" cunoaște riscurile francului elvețian (vezi documentele interne apărute in spațiul public);
4. Banca "R" minte clientul prin pliante si mass media dând asigurări clientului ca francul elvețian este o monedă stabilă.
5. 2008-2020 banca încasează de la client cel puțin 100.000 lei (suma acordată initial)
6. Clientul are in continuare de achitat 200.000 lei dublul sumei împrumutate.
7. Continuarea contractului ar permite băncii sa încaseze de la client 500.000 lei (de 5 ori suma împrumutată in 2008).
Întrebare:
1. Este corect față de banca să piarda din profitul de cazinou obținut in urma pokerului contractual.
2. Este corect ca prin darea in plată clientul sa "beneficieze" de pierderea avansului si a ratelor plătite timp de 12 ani si banca sa încaseze doar 125.000 lei plus valoarea de piață a imobilului (125.000) adică doar 250.000 lei pentru suma de 100.000 lei împrumutată...? când banca vrea sa încaseze de 5 ori suma împrumutată?! ca așa e la poker
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 11:29)
Legea plafonarii dobanzilor este atacata la CC, care a mai declarat-o neconstitutionala acum 1 an
3. Nu stiu
(mesaj trimis de sabin în data de 14.05.2020, 14:19)
de ce nu e ascultata si cealalta parte (BNR,bancile).Eu le-am ascultat si vestile sunt proaste.Mai sunt inca 6 legi ale "inteleptului" Zamfir si apoi vine greul. Creditele se vor da mult mai greu, cresc dobanzile,creste creditarea.Se vor inghesui toti la cec si Eximbank, caci ceilalti sunt privati si in cel mai rau caz isi fac bagajele si pleaca. Pagubele economiei create de virus sunt adieri de vant pe langa cele create de lipsa creditelor bancare!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 14:27)
1. Trebuie voință politică prin care băncile sa fie "făcute sa înțeleagă" rolul lor de a finanța economia reală nu cum au fost obișnuite in toată această perioadă sa finanțeze doar statul.
2. Pe de altă parte statul trebuie sa intervina cat mai puțin preluând riscul băncilor, mai exact sa nu mai acorde garanții pentru toate finanțările pe care le acordă băncile comerciale.
3. Băncile comerciale trebui să înțeleagă ca nu pot perpetua si sprijini la nesfârșit capitalismul extractiv prin care este devalizată România.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 14:37)
Unde pleacă faimoasele bănci străine?
Către cine vând?
Unde găsesc să-și plaseze capitalul?, se reprofilează sa produca măști chirurgicale?!
Daca nu vor sa mai speculeze banii deponenților din Romania sa lase Eximbank si CEC Bank sa se ocupe de asta poate așa mai creste si gradul de intermediere financiară.
3.3. La (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de sabin în data de 14.05.2020, 15:23)
punctul 1. situatia e invers: statul nu poate plati salarii,pensii,refinantari,etc . daca bancile ii inchid robinetul! Deci cine pe cine "au fost obisnuite"? "Facute sa inteleaga",Zamfir expresia mi-o imaginez cam asa: Pe Zamfir si Piperea ii vad strangand de gat un urs pe care scrie "banca".
La pct.2, fondul de garantare al staului e compus din banii depusi de ...banci,asa ca...
La pct.3 Cand ai bani ii investesti cum vrei tu si unde crezi ca castigi, si mai ales in ceva ce e solvabil.
3.4. Eu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de sabin în data de 14.05.2020, 15:29)
nu simt ca banii mei sunt "speculati" de banca,din contra sunt multumit de dobanda. Iti garantez ca daca bancile incep operatia de retragere din Romania, economia noastra e la pamant inainte ca ei sa-si fi facut toate bagajele...Si mai au si timp sa rada de noi...
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 16:36)
Au ajuns băncile străine sa ne șantajeze.
Acum înțelegem cu toți de ce am avut un singur guvernator timp de 30 de ani.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 19:36)
Ești mulțumit de dobânda de 1/4 din rata inflației? Ușor, ușor in 10 ani te alegi cu...nimic.
3.7. Usor nenicu.. ca furi curent (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Samir în data de 14.05.2020, 19:48)
Da,ai dreptate banca are dreptul sa modifice contractul cum vrea ea..NU..!!!..FARA SA CEARA ACCEPTUL PARTENERULUI DE CONTRACT.. S A SCHIMBAT VREMEA,CONSUMATORII SUNT MAI INFORMATI.
APROPO...SA PLECA DACA NU LE CONVINE SITUATIA,DAR...ESTE DE MULS AICI....SA PLECE DE UNDE AU VENIT...
3.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2020, 21:06)
Băncile străine sunt aici sa sprijine capitalul extractiv.
Băncile străine nu au venit sa ne asigure o intermediere financiară consistentă si sa contribuie astfel la creșterea economiei naționale.
3.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ovi în data de 16.05.2020, 00:32)
Pentru ca sunt ineptii!Daca nu mai dau credite ce vor face?Se apuca bancile de vandut pantofi?