Ce perspective are piaţa bursieră americană, în acest an?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 ianuarie 2024

Ce perspective are piaţa bursieră americană, în acest an?

English Version

Florian Munteanu, consultant de investiţii: "Există premise ca pieţele europene de acţiuni să performeze mai bine decât piaţa din Statele Unite, în 2024"

Andre Cappon, CBM Group: "Comparativ cu ultimii ani, dobânzile sunt ridicate, dar din perspectivă istorică sunt normale"

Angelo Kourkafas, Edward Jones Investments: "Diversificarea va detrona concentrarea, anul acesta"

Adrian Mitroi, CFA: "Portofoliul 60/40 va fi câştigător, dar cu o performanţă inferioară celei de anul trecut"

După unul dintre cei mai dificili ani pentru investitori din ultimul secol, în care acţiunile şi obligaţiunile au suferit scăderi de două cifre, în 2023 cele două clase de active au avut o mişcare de revenire. Evoluţia a fost susţinută de robusteţea de care a dat dovadă economia Statelor Unite, tendinţa dezinflaţionistă, oprirea ciclului de înăsprire monetară de către Rezerva Federală şi entuziasmul din jurul inteligenţei artificiale, care a alimentat performanţa celor "şapte magnifici" - motorul creşterii pieţei de acţiuni americane.

Indicele S&P 500 s-a apreciat cu 24,2%, anul trecut, în vreme ce "magnificii" au avut creşteri cuprinse între 48% pentru Apple şi 239% în cazul Nvidia. În zona instrumentelor cu venit fix, S&P US Aggregate Bond Index a urcat cu 5,8%, în urma unui raliu apărut în ultimele luni ale anului.

Ce perspective are piaţa bursieră americană, în acest an?

Unii analişti cred că există premise ca anul acesta să fie pozitiv pentru acţiuni şi obligaţiunile din Statele Unite, într-un climat în care inflaţia va continua să decelereze, Fed va începe să reducă dobânzile iar lichiditatea abundă. Dar există diferenţe de evaluări între pieţe şi sectoare, care pot fi exploatate pentru sporirea randamentelor portofoliilor investiţionale.

Adrian Mitroi: "Cred că portofoliul 60/40 va livra un randament uşor peste două cifre în 2024, dublul depozitului sau titlurilor de stat pe un an"

Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale, spune că alocarea între acţiuni şi obligaţiuni într-un portofoliu este mult mai importantă pentru reuşita în investiţii decât selecţia instrumentelor sau timing-ul.

În opinia sa, portofoliul 60/40 va fi câştigător în acest an, dar cu o performanţă sub cea de anul trecut. "Cred că un astfel de portofoliu va livra un randament uşor peste două cifre, dublul depozitului sau titlurilor de stat pe un an, care rămân represive. Acesta este motivul pentru care investitorii trebuie să îşi asume risc. Să meargă pe titluri de stat cu maturităţi cât mai lungi, pe obligaţiuni corporative şi acţiuni. Să îşi asume chiar şi corecţii substanţiale şi timing-uri nepotrivite", ne-a spus Adrian Mitroi.

Portofoliul 60/40, compus din 60% acţiuni şi 40% obligaţiuni, reprezintă alocarea tradiţională pentru un portofoliu echilibrat, în care acţiunile reprezintă componenta de creştere iar obligaţiunile componenta defensivă. Anul trecut, indicele Morningstar Global 60/40 NR USD, ce include atât acţiuni americane cât şi din afara Statelor Unite, a avut o creştere de 14,8%, după o cădere severă în 2022.

Ce perspective are piaţa bursieră americană, în acest an?

"Total shareholder returns (TSR) pentru corporaţii şi scăderea dobânzilor de către băncile centrale sunt motorul din spatele randamentelor substanţiale ale anilor 2023 şi 2024", spune profesorul de finanţe comportamentale.

"Bănci centrale vor fi obligate să capitalizeze băncile comerciale prin dobânzi mai mici", crede analistul CFA

Adrian Mitroi susţine că, prin nerecunoaşterea pierderilor dormante din bilanţurile instituţiilor de credit şi prin dobânzi mai mici, băncile centrale practic capitalizează băncile comerciale, ceea ce are un impact pozitiv asupra obligaţiunilor.

"În loc ca bancherii centrali să convingă piaţa, acum este invers, piaţa convinge bancherii centrali. Marii deţinători de obligaţiuni, în principal băncile, sunt pline de obligaţiuni «dezumflate» care sunt reflectate în bilanţuri la Hold-to-Maturity şi nu la Available-for-Sale. Astfel, pierderile mari pe obligaţiunile luate la dobânzi mici, pe împrumuturile comerciale, nu sunt recunoscute acum. Altfel, ar fi necesar foarte mult capital bancar nou", spune Adrian Mitroi. "Bănci centrale vor trebui să capitalizeze băncile comerciale prin dobânzi mai mici. Prin nerecunoaşterea pierderilor dormante din bilanţurile băncilor şi dobânzi mai mici, bancherii centrali, fără să mişte sau că ceară cash, capitalizează băncile".

Conform analistului CFA, ultima perioadă a anului 2023 a fost favorabilă alocării pe obligaţiuni, pe fondul aşteptărilor de dobânzi mai mici. "Odată cu revenirea obligaţiunilor, randamentele au fost de 7-8% în ultima parte a anului trecut. În 2024 randamentul va fi probabil de 5%, care este foarte bun", a spus Adrian Mitroi.

"Piaţa acţiunilor va merge înainte pentru că există foarte multă lichiditate, care favorizează investiţiile cu risc", crede profesorul de finanţe

Analistul CFA este de părere că preţurile acţiunilor din Statele Unite vor continua să se aprecieze, dar nu pe baze de creştere economică, ci pentru că există foarte multă lichiditate, care favorizează investiţiile cu risc.

"Există foarte mult cash care trebuie parcat. Nu au mai fost IPO-uri, astfel încât P/E-ul de 20 este P/E-ul de 10 de altădată. Ne-am repoziţioant pe acest platou şi îl acceptăm, chiar dacă evaluările nu sunt susţinute de creştere economică", spune Adrian Mitroi, adăugând: "Companiile se folosesc tot mai mult de răscumpărări, splitări, dividende non-cash. Nu mai emit capital, nu mai sunt IPO-uri, ci ne dau TSR-uri (Total shareholder returns), care reprezintă noua formă elegantă de capitalizare. Este un joc puternic de TSR, care rămâne un argument pentru achiziţia de equity".

Florian Munteanu: "În mod normal, o investiţie în acest moment în obligaţiuni sau fonduri de obligaţiuni ar trebui să dea randament"

Florian Munteanu, consultant de investiţii cu o vastă experienţă în finanţe şi energie, punctează că un un mediu dezinflaţionist şi cu scăderi de dobânzi este favorabil evoluţiei preţului obligaţiunilor.

"Aşteptările sunt ca, în 2024, băncile centrale ale ţărilor dezvoltate să opereze tăieri de dobânzi. În Statele Unite se estimează că Fed va efectua trei-patru reduceri ale ratei de referinţă. De asemenea, de la Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei se aşteaptă reduceri de dobândă. Or, un mediu dezinflaţionist şi cu scăderi de dobânzi este favorabil evoluţiei preţului obligaţiunilor. Acest lucru apare deoarece există o corelaţie inversă între randamente şi preţ - când randamentele scad, ca urmare a reducerii dobânzilor, automat preţul obligaţiunilor creşte. Prin urmare, dacă nu apare vreo Lebădă Neagră (n.r. un eveniment surpriză cu impact major), în mod normal o investiţie în acest moment în obligaţiuni sau fonduri de obligaţiuni ar trebui dea randament. Desigur, aceste expectaţii, în măsura în care ele sunt percepute de investitori, sunt sau vor fi încorporate în preţul existent în piaţa. În acest context, o analiză macroeconomică bine fundamentată este utilă", ne-a spus Florian Munteanu.

"Inovaţia şi gradul de dezvoltare a pieţei reprezintă avantaje foarte importante pentru bursa americană", afirmă consultantul de investiţii

În legătură cu perspectivele acţiunilor, în opinia lui Munteanu există premise ca pieţele europene să performeze mai bine decât piaţa din Statele Unite, în acest an.

"Cred că în momentul de faţă există o diferenţă între piaţa europeană (inclusiv britanică) a acţiunilor şi cea americană. În ultimii ani, piaţa din Statele Unite a avut o performanţă superioară pieţelor europene, astfel încât s-a ajuns în situaţia ca evaluările în SUA să fie destul de ridicate. Pieţele europene sunt la nişte multipli de preţ mai reduşi, ceea ce creează o oportunitate ceva mai mare în Europa faţă de Statele Unite, pentru 2024", spune consultantul de investiţii.

ETF-ul iShares STOXX Europe 600, o măsură a indicelui pan-european Stoxx 600, avea la finele anului trecut un raport Price to Earnings, calculat pe baza rezultatelor ultimelor douăsprezece luni (TTM), de 14,1, în vreme ce pentru iShares S&P 500 ETF, raţia era de 24,9, conform Yahoo Finance.

Florian Munteanu a adăugat: "În plus, există un anumit pesimism faţă de Europa şi Marea Britanie şi un optimism destul de mare referitor la Statele Unite. Pieţele europene sunt percepute ca fiind încă afectate de războiul din proximitatea UE, există îngrijorări privind contextul macroeconomic al Germaniei, iar în Marea Britanie încă se resimt efectele Brexit-ului. Dar sentimentele pieţelor sunt foarte volatile şi cred că, la un moment dat, această percepţie privind piaţa europeană se va schimba, deoarece există anumite date fundamentale care nu pot fi ignorate".

Pe lângă cele enumerate, Munteanu nu exclude scenariul apariţiei unei recesiuni în Statele Unite. "Nu ştim cu certitudine cum va evolua economia, dar există acest risc, ceea ce reprezintă un alt argument pentru care un investitor ar fi tentat să se orienteze către nişte pieţe care au trecut deja printr-o perioadă pesimism semnificativ şi pleacă de la nişte niveluri mai joase", spune Florian Munteanu.

În aceste condiţii, în opinia consultantului de investiţii, există premise ca pieţele europene să performeze mai bine decât piaţa din Statele Unite, în 2024. "Dar, pe un interval mai îndelungat de timp, inovaţia şi gradul de dezvoltare al pieţei, libertatea şi drepturile acţionarilor din Statele Unite, reprezintă avantaje foarte importante pentru care bursa americană trebuie avută în vedere", a conchis Florian Munteanu.

Andre Cappon: "Nu văd un potenţial mare de creştere pentru acţiunile din Statele Unite, în acest an"

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele Unite, este de părere că evaluările au devenit foarte ridicate, astfel încât nu vede un potenţial mare de creştere pentru acţiunile din Statele Unite, în acest an.

"Dar, dacă nu apare vreun eveniment major, precum o invazie a Taiwanului de către China, nu văd nici o corecţie puternică", ne-a spus consultantul, adăugân. "Anul acesta avem alegeri, pe care pieţele se vor concentra".

Pe de altă parte, Andre Cappon atrage atenţia că performaţa foarte bună a acţiunilor din Statele Unite de anul trecut a fost dată de evoluţia celor şapte mari companii (magnificii). "Sunt doar câteva acţiuni care dictează evoluţia pieţei, astfel încât este foarte important ce se va întâmpla cu aceste companii", spune consultantul.

În ceea ce priveşte dobânzile, Andre Cappon este de părere că ratele vor rămâne în apropierea nivelurilor actuale. "Rezerva Federală se teme de inflaţie şi de o criză economică. Deocamdată nu avem o criză economică, iar inflaţia s-a domolit, dar nu s-a întors la 2% cât este ţinta Fed. Or, cred că în acest context, Rezerva Federală va dori să menţină dobânzile ridicate. Comparativ cu ultimii ani, dobânzile sunt ridicate, dar din perspectivă istorică sunt normale", ne-a declarat consultantul.

În prezent, rata fondurilor federale este situată în intervalul 5,25-5,5%, iar din 1971 până în 2023, media ratei dobânzii în Statele Unite a fost de 5,42%, conform Trading Economics.

Angelo Kourkafas: "Istoric, încheierea ciclului de înăsprire monetară de către Fed a adus randamente peste medie pentru obligaţiuni"

Echipa de la Edward Jones Investments crede că anul 2024 va fi pozitiv pentru randamentele obligaţiunilor şi ale acţiunilor, după cum reiese din ultimele materiale publicate pe site-ul firmei de servicii financiare.

Pentru obligaţiuni, analiştii punctează că, din punct de vedere istoric, încheierea ciclului de înăsprire monetară de către Fed a adus randamente peste medie.

În cazul acţiunilor, echipa Edward Jones vede trei factori ce vor favoriza performanţa acestei clase de acţive, în 2024: continuarea scăderii inflaţiei, potenţialul reducerii ratei dobânzii de către Fed şi reaccelerarea creşterii profiturilor corporative în partea a doua a anului, când în opinia lor economia americană va reintra pe o pantă ascendentă.

Dacă anul trecut raliul pieţei de acţiuni americane a depins în foarte mare măsură de evoluţia "magnificilor", în 2024 unele dintre companiile ce nu s-au aflat în prim plan în 2023 pot recupera teren.

"Evaluările segmentelor pieţei de acţiuni rămase în urmă (engl. laggards), între care emitenţi cu capitalizări mici, acţiuni de dividend de calitate înaltă asemănătoare cu obligaţiunile sau companii din sectoare ciclice, sunt favorabile. Probabil, în 2024, forţa şi sustenabilitatea pieţei «bull» vor fi confirmate, ceea ce reprezintă o oportunitate ca acţiunile rămase în urmă să recupreze din distanţa faţă de lideri. Credem că diversificarea va detrona concentrarea în 2024", a scris Angelo Kourkafas, CFA, strateg senior de investiţii la Edward Jones Investments, într-un editorial publicat la începutul anului.

În opinia echipei firmei de servicii financiare, domeniul inteligenţei artificiale se află încă în primele faze ale unei tendinţe de creştere multianuală, asftel încât analiştii au o perspectivă optimistă pentru marile companii din tehnologie. "Dar, considerăm că diversificarea faţă de tehnologie este o componentă critică pentru rentabilitatea portofoliului, în 2024", a scris echipa Edward Jones, în raportul legat de perspectivele economiei şi pieţelor pentru acest an.

Ce perspective are piaţa bursieră americană, în acest an?

Notă:

Cei "şapte magnifici", nume dat companiilor în special de tehnologie ce domină piaţa americană, sunt: Alphabet (compania mamă a Google), Amazon, Apple, Meta Platforms (fostul Facebooke), Microsoft, Nvidia, şi Tesla.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Mișto articol. Cei 7 magnifici sunt extrem de scumpi acum, exista și presiune politică în a le limita mărimea și profitul. Iar Europa, da, este jos acum.

    1. P911 imi pare chilipir, la fel ca multe din auto europene

    Consumatorul e sub presiune, se vede din faptul ca au crescut datoriile pe card 40% in ultimii 2 ani in US, plus 50% credite de nevoi personale in RO, iar defaulturile s-au dublat in 2023, de la 1,65% la 3%(US iar in RO tot cam atat, deocamdata). La fel defaulturile la creditele pt masini cresc. La fel, au ramas in urma cu taxele sau nu au declarat(s-au incasat cu 10% mai putine taxe in SUA in 2023 fata de 2022)

    Companiile sunt si ele sub presiune, se vede la fel, din scaderea platilor la taxe plus falimente pe banda rulanta. Si abia s-au pornit.  

    Uite ce e si la noi in tara, azi iar o firma listata la bursa "VESY" si-a declarat insolventa, si mai urmeaza, avem si noi zombie urile noastre, agricultura in strada pt ca "dau faliment" , transporturile la fel. De ce credeti ca transportorii au iesit acum in strada, desi rca ul a crescut demult? O banuiala: au scazut tarifele de transport, si nu-si mai scot costurile. La fel e si in US.

    Teoria cu economia e slaba dar sunt bani in piata si bursa va marge in sus e whisful thinking. Banii din piata pot sa mearga in bonduri. 

    1. Se pregateste si RORX

    e evident ca urmeaza o vale...

    btw, Cher.Vali, zi ceva! :) 

    1. Care Vali?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb