CE pregăteşte taxarea generatorilor de trafic online

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 februarie 2024

CE pregăteşte taxarea generatorilor de trafic online

English Version

Comisia Europeană pregăteşte introducerea unei taxe - "cotă echitabilă" - bazată pe conceptul "expeditorii-plătesc", conform căruia cei mai mari generatori de trafic, precum Netflix sau Google, ar trebui să contribuie financiar la întreţinerea reţelelor de telecomunicaţii proporţional cu traficul pe care îl atrag, se arată într-un material publicat de site-ul Euractiv.fr, referitor la documentul "Construirea infrastructurii digitale europene de mâine", care ar urma să fie prezentat de instituţia de la Bruxelles miercuri, 21 februarie, document ce va constitui baza consultărilor cu principalii actori din acest domeniu pentru propunerea unui nou regulament privind telecomunicaţiile la nivelul UE. În documentul citat, viitorul telecomunicaţiilor este legat de un proces de "softwarizare" sau cloudificare" a pieţei telecomunicaţiilor.

În plus, Executivul UE susţine că "este esenţial ca toţi actorii din ecosistemul reţelei digitale (...) să coopereze în vederea utilizării eficiente a resurselor" , invocând amprenta de carbon, transparenţa emisiilor şi impactul ecologic al calităţii vizionării video.

Comisarul european pentru piaţa unică, Thierry Breton, a descris acest viitor regulament drept un "regulament privind reţelele digitale" (Digital Networks Act - DNA).

Sursa citată mai arată că Laure de la Raudière, preşedintele ARCEP, autoritatea franceză de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, şi membru al Corpului autorităţilor europene de reglementare pentru comunicaţii electronice (BEREC), a sugerat într-un interviu de la sfârşitul lunii ianuarie că este de acord cu ideea ca marile companii de tehnologie să fie responsabile financiar pentru amprenta lor asupra mediului. Potrivit acesteia, giganţii digitali sunt responsabili în special de încărcarea în mod implicit a filmelor la foarte înaltă definiţie pe platformele de streaming video precum Netflix. De asemenea, videoclipurile de pe reţelele sociale sunt încărcate automat în cache, pentru a permite redarea automată şi continuă, în special pe Instagram, TikTok sau YouTube. În consecinţă, creşterea traficului duce la achiziţionarea de terminale, responsabile de 80% din amprenta digitală de carbon, afirmă Laure de la Raudière, potrivit sursei citate.

Documentul pe care îl va prezenta miercuri Comisia Europeană privind piaţa telecomunicaţiilor ar fi concentrat pe dereglementarea pieţei, cloudificare, rezistenţa infrastructurii şi utilizarea spectrului, potrivit unor surse care au urmat îndeaproape redactarea documentului. Comisia a identificat "aproximativ 50 de operatori de telefonie mobilă şi peste 100 de operatori de telefonie fixă în UE" şi deplânge lipsa operatorilor europeni activi la nivel transfrontalier. Documentul nu sugerează în mod clar o dereglementare a legislaţiei europene în domeniul telecomunicaţiilor, ci mai degrabă o regândire a legislaţiei.

Cu toate acestea, potrivit expertului juridic în telecomunicaţii Innocenzo Genna, intervievat de Euractiv, propunerea Comisiei Europene vizează o eliminare treptată a legislaţiei privind telecomunicaţiile din UE. Prin recomandările făcute, Comisia va exercita presiuni asupra autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, astfel încât acestea "să nu aplice reglementarea preţurilor pentru operatorii de pe reţelele fixe", deoarece acest lucru ar contraveni Codului european al comunicaţiilor electronice şi ar complica integrarea transfrontalieră a operatorilor de telecomunicaţii.

Având în vedere că "modul în care spectrul este gestionat şi utilizat într-un stat membru are un impact asupra pieţei interne în ansamblu" şi că joacă un rol central în viitorul comunicaţiilor, Comisia sugerează consolidarea " coordonării la nivelul calendarului pentru licitaţii şi autorizarea noilor benzi de frecvenţă" şi luarea în considerare a unor criterii uniforme "pentru coordonarea procedurilor de autorizare".

Potrivit sursei citate, documentul de lucru al Comisiei Europene arată: "Maşinile care comunică între ele, medicii care îşi tratează pacienţii de la distanţă şi alte inovaţii care vor face viaţa mai uşoară pentru afaceri şi o vor îmbunătăţi pe cea a cetăţenilor depind de disponibilitatea unei infrastructuri digitale eficiente".

Comisia defineşte acest proces ca fiind convergenţa infrastructurilor cloud şi a serviciilor de telecomunicaţii. Acest proces "ridică întrebarea dacă actorii (...) nu ar trebui să fie supuşi unor reguli aplicabile tuturor", iar oficialii de la Bruxelles arată că "schimbările tehnologice recente oferă posibilitatea de a alinia activităţile de comunicaţii electronice şi servicii cloud cu dezvoltarea operatorilor de reţele de bază pan-europene".

Pentru ca toate companiile să se poată baza pe servicii de comunicaţii de tip 5G autonom sau fibră optică, Comisia a calculat că nevoile de investiţii s-ar ridica la peste 200 miliarde euro, sumă deja anunţată în raportul "Deceniul digital european". În aceste condiţii, funcţionarii Comisiei nu ştiu dacă "operatorii de telecomunicaţii vor putea găsi acest necesar de finanţare", din cauza reticenţei investitorilor cauzată de fragmentarea pieţei europene de telecomunicaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb