CE propune ca cetăţenii europeni să aibă un kit de supravieţuire pentru 72 de ore

A.B.
Internaţional / 26 martie

Sursa foto: X

Sursa foto: X

Comisia Europeană le-a cerut astăzi cetăţenilor europeni să aibă la domiciliu un kit de urgenţă pentru a le asigura supravieţuirea timp de cel puţin 72 de ore. Această măsură face parte din noua strategie a UE de îmbunătăţire a pregătirii pentru criză, care include şi înfiinţarea unui nou centru de coordonare şi management al Uniunii Europene pentru a asigura un răspuns coordonat între statele membre, atât la nivel civil, cât şi la nivel militar.

Confruntat cu un peisaj geopolitic mai turbulent din cauza agresiunii ruse în Ucraina, dar şi cu impactul schimbărilor climatice asupra Europei, Bruxelles-ul cere "o schimbare de mentalitate şi o acţiune robustă" pentru a aborda mai sistematic riscurile din jurul UE .

"Nu intenţionăm să alarmăm, dar trebuie să fim clari cu privire la amploarea şi provocările cu care ne confruntăm", a spus oficialii europeni, care au arătat că un eventual război este "cel mai rău scenariu posibil", deşi propunerea se referă şi la crize naturale, precum DANA care a lovit Spania şi inundaţiile severe din Slovenia.

Prezentând propunerea, vicepreşedintele Comisiei Europene, Roxana Minzatu, a respins criticile conform cărora planurile ar spori panica în rândul europenilor, afirmând că strategia este destinată mai mult ca asigurare împotriva riscurilor.

Ce ar trebui să conţină trusa de urgenţă recomandată de UE ?

Comisia Europeană nu a definit încă pe deplin trusa de supravieţuire şi va discuta cu statele membre o serie de principii pentru a stabili liniile directoare şi produsele de bază pe care le va recomanda cetăţenilor de pe continent să le aibă în case. Cu toate acestea, a fost deja anunţat că respectivul kit de supravieţuire ar trebui să includă aceste elemente:

Apă îmbuteliată (minim 5 litri de persoană)

Alimente usor de preparat si preferabil neperisabile

Un radio cu baterie

O lanternă

O baterie de schimb pentru telefonul mobil

Un aragaz sau aragaz portabil (şi gaz îmbuteliat)

Combustibil

Chibrituri

Numerar

Medicamente

Pastile de iod

Rechizite de prim ajutor

Bandă adezivă

Un stingător de incendiu

Articole de igienă

Comisarul pentru managementul crizelor, Hadja Lahbib, a recunoscut că există "realităţi geopolitice diferite" în cadrul UE şi că situaţia nu este aceeaşi în Finlanda ca în Spania, Portugalia sau Grecia, unde dezastrele naturale precum incendiile lovesc mai frecvent. Prin urmare, ea şi-a exprimat deschiderea faţă de posibilitatea ca trusa să varieze în funcţie de statul membru.

De ce consideră UE acest plan de urgenţă necesar?

Potrivit datelor Eurobarometrului, jumătate din populaţia europeană nu are suficientă hrană acasă pentru mai mult de trei zile, iar 40% depind de gaz pentru gătit şi încălzirea locuinţelor în caz de urgenţă. Aceste cifre au declanşat alarma la Bruxelles, care consideră că este urgent să se îmbunătăţească capacitatea de răspuns a cetăţenilor la potenţiale crize.

Propunerea se bazează pe un raport de pregătire pentru criză pregătit anul trecut de fostul preşedinte finlandez Sauli Niinisto, care a remarcat că UE nu are un plan de război şi a cerut ţărilor blocului să ia în considerare diferite modele de recrutare şi serviciu militar.

Nou centru de coordonare şi 30 de acţiuni concrete

Dincolo de recomandarea trusei de urgenţă, planul Comisiei Europene include crearea unui nou Centru de coordonare care va completa actualul Centru de coordonare a situaţiilor de urgenţă al UE. Comisia propune 30 de acţiuni pentru a îmbunătăţi anticiparea riscurilor, a analiza mai bine ameninţările din UE şi a colabora îndeaproape cu statele membre ca răspuns, inclusiv o cooperare îmbunătăţită între sectoarele civil şi militar. Bruxelles pledează pentru stabilirea unui "cadru civil-militar" pentru a creşte pregătirea şi coordonarea între autorităţile naţionale, astfel încât rolurile să fie definite pentru a îmbunătăţi eficienţa în faţa ameninţărilor precum atacurile hibride. Pe lângă acest plan, Comisia propune exerciţii şi simulări pentru a testa capacitatea de reacţie a societăţii europene, deşi aceste practici vor fi în cele din urmă implementate sau nu de fiecare stat membru UE.

O altă măsură propusă în strategie este îmbunătăţirea rezervelor strategice ale Europei de provizii şi alimente de urgenţă, o iniţiativă lansată în contextul pandemiei de coronavirus care urmăreşte să unească măsuri similare în diferite sectoare. Executivul UE solicită o analiză a nivelului de pregătire cerut de sectoare precum spitalele, şcolile, telecomunicaţiile şi transportul, inclusiv aspecte precum siguranţa alimentară şi alimentarea cu apă. În acest context, Comisia Europeană sugerează statelor membre să lucreze la o strategie de stocare cuprinzătoare pentru a obţine o perspectivă intersectorială.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mersi UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Mar. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6187
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2332
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9795
Gram de aur (XAU)Gram de aur456.5018

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
hipo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb