CE recomandă României să reducă deficitul excesiv până în 2024

G.B
Piaţa de Capital / 2 iunie 2021

CE recomandă României să reducă deficitul excesiv până în 2024

Comisia Europeană recomandă României să revină la nivelul de deficit bugetar acceptat la nivelul Uniunii Europene până în 2024, cel mai târziu. Recomandările Comisiei vin în contextul în care ţara noastră este singura care a intrat în criză cu un deficit mult mai mare decât limita europeană de 3% din produsul intern brut şi acum trebuie să corecteze acest dezechilibru, potrivit digi24.

Astfel, Comisia Europeană a lansat patru recomandări de care România ar trebui să ţină cont, după ce a încheiat anul 2019 cu un deficit excesiv de 4,6%, deşi la acea vreme nu era criză şi toate celelalte state membre înregistrau excedent.

În raportul privind situaţia deficitului bugetar excesiv al României, Comisia Europeană recomandă:

- Autorităţile române ar trebui să pună capăt situaţiei de deficit excesiv până cel târziu în anul 2024;

- România ar trebui să atingă un deficit public de 8% din PIB în acest an, după care să atingă pragurile de 6,2%, 4,4%, respectiv 2,9% la final fiecăruia dintre următorii trei ani. În acest interval, deficitul trebuie pus în legătură cu o rată de creştere a cheltuielilor guvernamentale nominale de 3,4% în 2021, respectiv 1,3%, 0,9% şi 0% în anii următori;

- Pentru corectarea deficitului până peste trei ani, statul român trebuie să aplice pe deplin reglementările adoptate pentru 2021;

-Consiliul UE stabileşte ziua de 15 octombrie ca termen-limită pentru adoptarea unor acţiuni eficiente în conformitate cu Regulamentul privind Consolidarea Supravegherii Poziţiilor Bugetare. Ulterior, România ar trebui să raporteze semestrial progresele privind implementarea recomandărilor, până la corectarea deficitului.

În plus, România ar trebui să asigure aplicarea completă şi eficientă a cadrului fiscal naţional. Pentru a asigura succesul strategiei fiscale pe termen mediu, va fi, de asemenea, important să se sprijine consolidarea fiscală cu reforme cuprinzătoare.

Premierul Florin Cîţu a declarat astăzi că strategia fiscal-bugetară anunţată de Guvern, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

"Aş vrea să anunţ că cei de la Comisia Europeană au publicat şi recomandările referitoare la deficitul excesiv pentru România. Sunt foarte bucuros să vă anunţ că strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală. Deci, există încredere în ceea ce am spus că facem, în reformele pe care le vom face în perioada următoare. Acea scădere a deficitului este acceptată de Comisia Europeană", a declarat Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a participat, alături de vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor, şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, document care a fost depus oficial de România la Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb