Comisia Europeană recomandă României să continue lupta împotriva corupţiei la toate nivelurile, în condiţiile în care independenţa şi eficienţa sistemului judiciar românesc rămân o îngrijorare, se arată în Recomandările Specifice de Ţară şi în evaluările de lucru emise de executivul comunitar. Bruxelles-ul a făcut României opt recomandări specifice, printre care se numără combaterea fraudei în domeniul TVA, eliminarea şpăgilor din sănătate şi să accelereze reforma guvernanţei în companiile de stat.
Cele 8 recomandări pentru măsuri în perioada 2014-2015 vizează următoarele domenii: implementarea programului de asistenţă UE-FMI; implementarea strategiei bugetare pentru 2014; accelerarea reformelor din sectorul sănătăţii; consolidarea măsurilor active de ocupare pe piaţa muncii; creşterea calităţii şi accesibilităţii educaţiei şi formării profesionale; creşterea eficienţei şi eficacităţii transferurilor sociale; accelerarea eforturilor de consolidare a capacităţii administrative şi promovarea competitivităţii şi eficienţei în sectoarele de transport şi energie.
Comisia a adoptat recomandări în materie de politică economică pentru fiecare stat membru, mai puţin Grecia şi Cipru, în scopul de a se consolida redresarea care a început în urmă cu un an. Recomandările au la bază analize detaliate privind situaţia din fiecare ţară şi formulează orientări cu privire la modalităţile de stimulare a creşterii economice, de intensificare a competitivităţii şi de creare de locuri de muncă în perioada 2014-2015.
Recomandările specifice fiecărei ţări vor fi discutate de liderii UE şi de miniştrii UE în luna iunie. Acestea vor fi adoptate oficial de către Consiliul UE al miniştrilor de finanţe la data de 8 iulie. În continuare va fi la latitudinea statelor membre să pună în aplicare aceste recomandări, prin adoptarea lor în momentul elaborării bugetelor lor naţionale şi a altor politici relevante pentru 2015.