Ce spune ambasadorul britanic despre Călin Georgescu şi Elon Musk

A.F.
Politică / 15 februarie

Ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Giles Matthew Portman

Ambasadorul Regatului Unit la Bucureşti, Giles Matthew Portman

Marea Britanie înţelege decizia autorităţilor române de anulare a alegerilor prezidenţiale din 2024, însă, "atunci când există un decalaj între unii cetăţeni şi guverne, guvernele să fie capabile să comunice eficient şi strategic şi să explice cetăţenilor ce fac şi de ce",afirmă într-un interviu publicat de HotNews Giles Matthew Portman, ambasadorul britanic la Bucureşti.

Cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, emisarul Regatului Unit în România spune că Londra are încredere că "democraţia românească este puternică" şi subliniază că "este important ca doar românii să fie cei care aleg cine este preşedintele lor".În interviu, Giles Matthew Portman vorbeşte despre momentul anulării scrutinului prezidenţial de anul trecut şi spune că oficialii britanici "au fost îngrijoraţi" atunci când guvernul român le-a explicat că are îngrijorări majore cu privire la integritatea alegerilor şi la interferenţa Rusiei. "Respectăm decizia României de a face acest lucru", spune emisarul britanic.

În acelaşi timp, diplomatul vorbeşte despre necesitatea ca, "atunci când există un decalaj între unii cetăţeni şi guverne, guvernele să fie capabile să comunice eficient şi strategic şi să explice cetăţenilor ce fac şi de ce".

Interviul a fost acordat joi, cu o zi înainte ca vicepreşedintele SUA J.D. Vance să vorbească critic despre anularea alegerilor din România.Ambasadorul spune că nu a urmărit în detaliu declaraţiile lui Călin Georgescu, dar subliniază, cu referire la criticile acestuia privind prezenţa trupelor străine în România, că militarii britanici au venit aici la invitaţia Bucureştiului, pentru a-şi susţine colegii români din NATO, "pentru a apăra împreună spaţiul român".

Vorbind despre dezinformare, Portman spune că nu crede în interzicerea accesului la reţelele sociale, ci în educarea publicului care trebuie să înţeleagă ce informaţii consumă.

În relaţia cu SUA, ambasadorul preferă să se uite mai puţin la Elon Musk, care îşi întreabă urmăritorii dacă nu cumva poporul britanic are nevoie să fie eliberat de SUA, şi mai degrabă la interacţiunea dintre premierul Keir Starmer şi preşedintele Donald Trump. "Nu anulezi alegerile decât dacă crezi că ai un motiv foarte puternic să faci asta"

Reproducem mai jos o parte din interviul cu Giles Matthew Portman, ambasadorul britanic la Bucureşti.

Întrebare: Toate tulburările de pe plan extern vin într-un moment complicat pentru România. Am avut alegeri, aceste alegeri au fost anulate, miercuri am avut demisia preşedintelui Klaus Iohannis. Aş vrea să vă întreb dacă aţi fost surprins de anularea alegerilor, o decizie rar luată în Europa, fără precedent şi pentru noi.

Giles Matthew Portman: Da, desigur. Ştiţi, nu anulezi alegerile decât dacă crezi că ai un motiv foarte puternic să faci asta. Aşa că atunci când guvernul român ne-a explicat că are îngrijorări majore cu privire la alegeri şi la integritatea alegerilor şi că are îngrijorări şi cu privire la interferenţa Rusiei, evident, am fost foarte îngrijoraţi de acest lucru şi l-am luat foarte în serios.

Respectăm decizia României de a face acest lucru.

Dar alegerile vor fi reluate în luna mai şi avem încredere că democraţia românească este puternică şi intactă şi că veţi vota noul preşedinte în luna mai. Şi ceea ce este important e că doar românii pot alege cine este preşedintele lor şi este foarte important ca alegerile să fie libere şi corecte şi au existat în mod clar îngrijorări cu privire la faptul că, deşi votul a fost unul liber, nu a fost neapărat corect.

Aşadar, înţelegem decizia pe care au luat-o autorităţile române.

"E foarte important ca guvernele să fie capabile să comunice eficient şi strategic şi să explice cetăţenilor ce fac şi de ce"

Întrebare: Aţi avut propriile informaţii despre posibile nereguli, posibile interferenţe din partea Rusiei în campania electorală cu care aţi ajutat partea română?

Giles Matthew Portman: Am lucrat timp de patru ani la Bruxelles pe provocarea dezinformării ruseşti. Şi, ştiţi, este un ecosistem extrem de complicat.

Uneori, este o campanie planificată în mod deliberat, alteori este o campanie oportunistă. Poate fi foarte dificil de trasat o linie de demarcaţie între ceea ce este extern şi ceea ce este intern, astfel încât este foarte greu de specificat uneori şi, într-un fel, acesta este scopul unei campanii de dezinformare, că este o adevărată provocare să o identifici.

Ceea ce am primit de la partea română a fost un argument foarte clar că au perceput interferenţa Rusiei în campanie şi luăm acest argument foarte în serios, pentru că Rusia are un istoric.

Pentru a răspunde, şi aici mă întorc iar la perioada în care am lucrat la Bruxelles, întotdeauna trebuie să ai trei picioare de sprijin.

În primul rând, trebuie să cooperezi pentru a identifica şi a răspunde la războiul hibrid străin extern. Şi ştim că Rusia are un istoric în acest sens. Şi este foarte important ca, în calitate de aliaţi NATO, să lucrăm împreună la combaterea dezinformării străine.

În al doilea rând, este foarte important ca, atunci când există un decalaj între unii cetăţeni şi guverne, guvernele să fie capabile să comunice eficient şi strategic şi să explice cetăţenilor ce fac şi de ce.

Aşadar, comunicarea strategică este esenţială.

Şi, în al treilea rând, este foarte important să ai o societate civilă vibrantă, un sector ONG şi o presă independentă care este bine pregătită şi profesionistă, aşa că, sigur, lucrăm cu guvernul român foarte îndeaproape cu privire la provocarea dezinformării, dar lucrăm, de asemenea, cu sectorul neguvernamental în ceea ce priveşte formarea şi crearea unui sector neguvernamental mai eficient şi mai rezistent.

"Motivul pentru care anul trecut am avut aici avioanele Typhoon ale Royal Air Force a fost acela de a sprijini Forţele Aeriene Române"

Întrebare: Aţi avut timp să ascultaţi ce are de spus Călin Georgescu despre Rusia şi NATO şi trupele străine din România şi, democraţie, în general?

Giles Matthew PortmanŞ: Nu în mare detaliu, dar, ştiţi, dacă vorbim despre trupele străine, mă întorc la (exerciţiul NATO) Steadfast Dart.

Motivul pentru care există 2.500 de soldaţi britanici în România este că au fost invitaţi aici de români să lucreze împreună şi să facă exerciţii împreună, să apere împreună spaţiul nostru comun.

Motivul pentru care anul trecut am avut aici avioanele Typhoon ale Royal Air Force care supraveghează flancul estic al NATO a fost acela de a sprijini Forţele Aeriene Române, pentru că nu pot face asta 365 de zile pe an singure.

Deci, de aceea suntem aici. O facem la invitaţia guvernului român şi pentru a sprijini România. Şi cred că este foarte important să subliniem acest lucru.

"Aş dori să vedem mai multe schimburi comerciale şi investiţii"

Întrebare: Voi reveni la liderii populişti, dar am vrut să vă întreb despre relaţia noastră bilaterală. Mai exact dacă există ceva care nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ce este de îmbunătăţit?

Giles Matthew Portman: Când am venit aici în urmă cu un an, am spus că cele trei domenii prioritare ale mele sunt apărarea şi securitatea, comerţul şi aplicarea legii, siguranţa cetăţenilor noştri.

Cred că toate aceste trei domenii au devenit mai importante în ultimul an şi facem mai mult şi putem continua să facem mai mult.

Am vorbit despre apărare şi securitate. Unele dintre aceste lucruri pe care le facem împreună pentru a ne securiza frontierele şi siguranţa cetăţenilor noştri sunt foarte importante. Şi cred că putem continua să facem mai mult în ceea ce priveşte formarea şi exerciţiile comune.

În ceea ce priveşte relaţiile comerciale, anul trecut, pentru prima dată, schimburile noastre comerciale au depăşit bariera de 10 miliarde de lire sterline pe an în comerţul bilateral, ceea ce este destul de bine.

Dar cred că putem face mai mult în anumite domenii, cum ar fi energia verde, infrastructura, sănătatea, vânzările în domeniul apărării, cu siguranţă.

Aşadar, aş dori să vedem mai multe schimburi comerciale şi investiţii şi ştiu că şi prim-ministrul dvs. simte la fel de puternic acest lucru.

Şi în domeniul aplicării legii, care este probabil unul dintre domeniile în creştere ale cooperării noastre, şi este extrem de productiv şi benefic. Aşadar, mă refer la cooperarea între poliţia noastră, între avocaţii noştri, între funcţionarii noştri vamali, între operaţiunile noastre de frontieră.

Trebuie să continuăm să facem mai mult, deoarece criminalitatea organizată continuă să ne sfideze legile şi să exploateze conectivitatea dintre cele două ţări şi uşurinţa de a călători între ţările noastre.

Aşadar, în ceea ce priveşte contrabanda, fie că este vorba de contrabandă cu persoane sau de infracţiuni financiare, contrabandă cu ţigări, trafic de droguri, există întotdeauna mai multe lucruri pe care le putem face împreună, mai multe lucruri pe care le putem face.

Întrebare: V-am întrebat asta şi pentru că cred că multă lume a observat cu surprindere anul trecut că vizita lui Marcel Ciolacu a fost prima a unui prim-ministru român în Marea Britanie în ultimii 17 ani. Şi, de asemenea, atunci când David Cameron a venit România în 2015, a fost o vizită după mult timp. De ce?

Giles Matthew Portman: Da, şi eu am fost surprins când am auzit că au trecut 17 ani şi de aceea am fost încântat că am putut să ajut şi să particip la vizită.

Contactul faţă în faţă la cel mai înalt nivel dă absolut rezultate.

Deci, nu numai că prim-ministrul a mers şi s-a întâlnit cu Keir Starmer, dar, desigur, ministrul apărării (Angel) Tîlvăr l-a însoţit şi a semnat un nou tratat de apărare cu omologul său britanic.

Dar aş dori să subliniez că, desigur, deşi aceste vizite bilaterale nu au loc poate atât de mult pe cât mi-aş dori eu şi poate atât de mult pe cât v-aţi dori dumneavoastră, liderii noştri politici se întâlnesc şi discută mult în alte foruri, fie că este vorba de summit-urile NATO.

Unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut Keir Starmer când a devenit prim-ministru a fost să găzduiască Comunitatea Politică Europeană la Blenheim, în iulie anul trecut, care a obţinut un rezultat foarte important în ceea ce priveşte combaterea flotei fantomă ruseşti, combaterea evitării sancţiunilor de către Rusia.

Miniştrii noştri de externe au vorbit la telefon chiar săptămâna trecută, fostul ministru de externe a mers împreună cu David Lammy într-o vizită comună în Republica Moldova, astfel încât acest tip de reţea de contact este poate mai densă şi mai substanţială decât ne putem da seama dacă ne bazăm doar pe vizite bilaterale oficiale.

"Cred că este foarte important să luăm îngrijorările oamenilor foarte în serios"

Întrebare: Trecând la un alt subiect, aş dori să discutăm despre unele lucruri care privesc atât ţările noastre, cât şi lumea. Despre valul de populism şi naţionalism apărut de ceva timp. Unii spun că acest val extremist este o forţă reacţionară, o mişcare a celor care doresc să răstoarne sistemul democratic. Alţii spun că este o reacţie provocată de liderii noştri actuali şi de elitele noastre actuale care au făcut o mulţime de greşeli, una dintre ele, de exemplu, fiind primirea migranţilor. Care este poziţia dumneavoastră în această privinţă?

Giles Matthew Portman: Cred că este foarte important să luăm îngrijorările oamenilor foarte în serios. Aşadar, nu consider deloc populist faptul că oamenii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la ceva precum migraţia.

Şi cred că este cu adevărat remarcabil faptul că acest guvern a venit şi a făcut din migraţie, împreună cu creşterea economică, cea mai importantă prioritate a sa.

Recunoaşte că există percepţia că, în ultimii ani, am pierdut controlul asupra numărului de oameni care vin în ţara noastră şi dacă aceştia sosesc în mod legal sau nu, iar aceasta este o îngrijorare de înţeles atunci când pune presiune pe serviciile publice, şcoli, spitale, etc.

Prin urmare, trebuie să luăm în serios aceste preocupări. Riscul este atunci când acestea sunt manipulate şi exagerate în mod deliberat pentru a încerca să bage zâzanie între comunităţi sau ţări şi să semene diviziuni.

Acest lucru poate fi uneori intern sau poate fi uneori un lucru deliberat, din extern, aşa cum vedem cu dezinformarea rusă.

Şi cred că camerele de rezonanţă din social media, în care opiniile noastre sunt întărite de faptul că vedem din ce în ce mai mult punctele de vedere în care credem deja, sunt o ameninţare reală pentru opiniile obiective ale oamenilor.

Acesta este motivul pentru care, atunci când am lucrat pe acest subiect la Bruxelles, nu am respins niciodată îngrijorările oamenilor şi nici nu am spus vreodată ce ar trebui să asculte, să citească sau să urmărească în presă.

Dar cred că este foarte important să educăm oamenii cu privire la riscurile dezinformării şi să îi educăm cu privire la modul în care să se asigure că urmăresc o mare varietate de opinii şi apoi iau propriile decizii pe baza faptelor şi nu pe baza manipulării altcuiva.

"Nu cred că cineva a anticipat" revoltele din 2024 din Regatul Unit

Întrebare: Revoltele din Marea Britanie de anul trecut au făcut parte din această problemă interconectată? O tragedie reală a declanşat revoltele, dar a existat şi o furie, o mulţime de dezinformări care au alimentat toate aceste proteste.

Giles Matthew Portman: Da, cred că este un exemplu perfect.

Întrebare: Rezultatul a fost foarte îngrijorător.

- Absolut. A fost exact când noul guvern a preluat puterea. Nu cred că cineva anticipase aşa ceva. A explodat incredibil de repede. Erau în mod clar acolo oameni care nu erau infractori sau oameni violenţi, nerezonabili, ci doar îngrijoraţi.

Şi totuşi, a fost atât de repede manipulat şi alimentat. Şi au existat atât de multe informaţii false care au pus vieţile oamenilor în real pericol. Oameni care încercau să incendieze adăposturi pentru imigranţi şi lucruri asemănătoare.

Acesta este motivul pentru care guvernul a luat măsuri atât de ferme şi rapide şi de ce mulţi oameni au fost urmăriţi penal şi trimişi imediat la închisoare. Pentru că este un exemplu clasic de preocupări reale manipulate şi distorsionate în mod deliberat pentru a provoca diviziuni şi violenţă.

Are poporul britanic nevoie să fie eliberat?

Întrebare: Permiteţi-mi să vă pun o altă întrebare, conectată. Are poporul britanic nevoie să fie eliberat?

Giles Matthew Portman: Cum adică?

Întrebare: Elon Musk le-a pus această întrebare urmăritorilor săi şi pare foarte dornic să facă acest lucru. Este oarecum neobişnuit, deoarece el este, în esenţă, parte a administraţiei Trump. Statele Unite nu sunt doar o putere străină, ci şi un aliat al Regatului Unit. Deci aveţi nevoie de ajutorul lui?

Giles Matthew Portman: Cred că ceea ce trebuie să facem este bazat pe relaţiile liderilor noştri, iar prima convorbire a preşedintelui Trump cu un lider european a fost cu Keir Starmer. Şi a fost o convorbire foarte caldă, iar Keir Starmer aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Donald Trump, fie că este vorba despre probleme de securitate sau relaţia comercială sau o serie de alte probleme.

Deci aceasta este calea de urmat. Ne bazăm relaţia pe conversaţie, începând cu preşedintele şi prim-ministrul.

"Provocarea pe care nu am rezolvat-o încă"

- Ar trebui să interzicem TikTok? Există o altă cale? Pentru că aproape fiecare subiect în care intrăm are legătură cu dezinformarea răspândită pe social media.

Întrebare: Cred că este într-adevăr provocarea pe care nu am rezolvat-o încă. Cum facem să supraveghem reţelele sociale?

Giles Matthew Portman: Şi, din nou, revenind la perioada în care am lucrat la acest subiect în Uniunea Europeană, am încercat să analizăm modul în care putem impune platformelor de social media acelaşi tip de standarde pe care le aşteptăm de la media tradiţională, presa scrisă sau televiziunea, în ceea ce priveşte prezentarea echilibrului, în ceea ce priveşte prezentarea faptelor, în ceea ce priveşte clarificarea când conţinutul este publicitate plătită şi când este conţinut politic clar.

Şi nu cred că am realizat încă acest lucru.

Aşadar, sunt de părere că încă trebuie să purtăm această conversaţie, deoarece din ce în ce mai mulţi oameni îşi iau ştirile din social media, dar acestea nu le oferă aceeaşi gamă obiectivă de informaţii pe care o oferă media tradiţională.

Şi cred că aceasta este o problemă reală pentru democraţii.

Întrebare: Mulţi oameni, inclusiv în România, susţinători ai domnului Georgescu, atrag atenţia că interzicerea TikTok sau a altor medii sociale pe care le-au folosit pentru a-şi răspândi mesajul, ar însemna blocarea libertăţii de exprimare.

Giles Matthew Portman: Da, absolut. Cu TikTok, există o conversaţie separată. Există îngrijorări majore cu privire la integritatea informaţiilor, deoarece este o platformă chineză, deci este o problemă separată.

Dar în ceea ce priveşte libertatea de informare, acesta este motivul pentru care nu vorbesc niciodată despre interzicerea accesului oamenilor pe nicio platformă. Nu le spun niciodată oamenilor ce ar trebui sau nu ar trebui să folosească ca sursă de informare.

Ştiţi, obişnuiam să urmăresc zilnic Russia Today şi Sputnik, şi era clar că nu erau presa aşa cum o înţelegem noi. Acestea erau instrumente ale guvernului rus pentru a provoca diviziuni şi în Europa în numele statului rus.

Dar nu am spus niciodată "nu vă uitaţi la Russia Today". Mesajul meu a fost întotdeauna să înţelegeţi ce consumaţi şi să vă asiguraţi că nu vă bazaţi doar pe surse unice de informaţii.

Există o perspectivă a întoarcerii Regatului Unit în UE? "Nu văd asta la orizont"

Întrebare: A fost Brexit o idee proastă? Mulţi cetăţeni britanici par să creadă asta, conform sondajelor.

Giles Matthew Portman: Nu cred că vom relua ceea ce s-a întâmplat. A fost un vot democratic şi, deşi a fost strâns, a fost clar. A fost o decizie clară. Şi nu văd un apetit public sau politic masiv pentru a relua această chestiune.

Dar ceea ce cred că putem face este să depăşim ceea ce a fost o relaţie destul de dificilă cu UE şi cu statele sale membre imediat după Brexit.

Cred că războiul din Ucraina ne-a făcut să realizăm cât de multe avem comun în privinţa valorilor şi a responsabilităţilor noastre şi credem că există spaţiu pentru a face acordul Brexit să funcţioneze mai bine.

Am menţionat dorinţa noastră de anul acesta pentru un tratat de apărare şi securitate.

Dar, de asemenea, în ceea ce priveşte relaţia comercială, credem că există cu siguranţă modalităţi de a reduce barierele în calea comerţului, de a-l face mai simplu în ambele direcţii. Desigur, mai multe schimburi comerciale din UE ajung în Marea Britanie decât invers, deci multe dintre beneficii vor fi resimţite de statele membre UE, inclusiv România.

Doar un alt exemplu, vedem cum dronele au schimbat complet faţa războiului modern. Trebuie neapărat să cooperăm mai mult în domeniul cercetării, dezvoltării şi ştiinţei, motiv pentru care cred că este un lucru foarte bun că decizia noastră iniţială de a nu face parte din Horizon Europe (program de cercetare ştiinţifică, n.r.) a fost schimbată şi acum suntem din nou în Horizon Europe.

Întrebare: Dar vedeţi un viitor în care Marea Britanie se va întoarce în UE, poate?

Giles Matthew Portman: Pur şi simplu nu văd asta în cărţi în acest moment, pentru că ar trebui să fie o decizie politică a unui partid, care ar trebui apoi să câştige alegerile, asta doar pentru o poziţie britanică, înainte chiar de a o avea pe a celor 27 de membri ai UE. Aşa că pur şi simplu nu văd asta la orizont în acest moment.

"Diaspora românească, pe care o estimăm la aproximativ 1,2 milioane de persoane, are contribuţii absolut esenţiale societăţii britanice"

Întrebare: S-a tradus Brexitul printr-o reducere a migraţiei din UE către Marea Britanie, ştiind printre altele că foarte mulţi profesionişti din sănătate spre exemplu, inclusiv din România, mergeau în Marea Britanie să lucreze acolo? S-a schimbat ceva în această privinţă?

Giles Matthew Portman: Cred că ceea ce este important de spus este că aceasta este o ţintă în continuă mişcare, pentru că populaţia britanică, la fel ca majoritatea populaţiilor europene, îmbătrâneşte.

Trăim mai mult la pensie, avem asistenţă medicală mai bună, potenţial, pentru a face ca oamenii să trăiască mult mai mult şi, prin urmare, vom avea nevoie de tot mai mulţi medici şi asistente medicale şi asistenţă socială în fiecare an în viitorul previzibil.

Acesta este motivul pentru care migraţia continuă să crească în Regatul Unit.

Principiul liberei circulaţii în cazul Brexitului a fost că a existat un sentiment puternic că Regatul Unit ar trebui să poată decide ce sectoare au nevoie de personal suplimentar şi să aleagă persoanele calificate potrivite şi să le ofere o şansă de a lucra pentru un salariu decent şi de a locui legal în Regatul Unit.

Asta se întâmplă acum.

Diaspora românească, pe care o estimăm la aproximativ 1,2 milioane de persoane, are contribuţii absolut esenţiale societăţii britanice, o contribuţie masivă în sectorul nostru de construcţii, în sectorul nostru de sănătate, dar, de asemenea, începem să vedem români care preiau roluri de conducere în administraţia locală, exemple de afaceri cu adevărat de succes, de asemenea.

Nu a existat o schimbare masivă a numărului de persoane din diaspora de la Brexit. Ştiu că premierul dumneavoastră este foarte dornic să încurajeze diaspora să se întoarcă. Şi pentru unii oameni asta va funcţiona şi va fi o poveste de succes şi asta este fantastic.

Dar şi pentru cei care şi-au pus rădăcinile şi au întemeiat familii în Regatul Unit şi doresc să aibă o viaţă de succes acolo aceasta este o poveste de succes fantastică.

Şi cred că ceea ce înseamnă acest lucru atunci când fac un pas înapoi ca diplomat şi mă uit la numărul de legături dintre Marea Britanie şi România, chiar dacă suntem la capetele opuse ale Europei, la numărul de legături aeriene dintre oraşe din Marea Britanie şi oraşe din România, este că cele două ţări ale noastre sunt destinate, indiferent de politicile noastre, de politicieni sau diplomaţi, să devină mult mai apropiate, şi asta este o relaţie strânsă ireversibilă, şi este unul dintre motivele pentru care este o plăcere şi o onoare să fiu ambasador aici în acest moment.

Opinia Cititorului ( 10 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Romania sta sub emotia creeata de interventionismul strain in alegeri fapt ce a permis UE sa exinda procedurile in domeniu .Practic nu se inlatura nu mai interventionismul Rusiei ci si cel American.L-am vazut pe Vance cu cita asprime, datorata neputintei ca sa nu spunem altfel (nu avea nici o nevoie sa critice Romania decit daca nu s-a putut abtine ) a certat Romania .Iohannis , pe final de mandat, le-a tras-o de nu s-au mai vazut .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Vance a criticat toata europa, pe motiv de "free speech", tocmai ei care vor sa opreasca finantarea la media nefinatata de conducerile autoritare ale unor state, si tot ei vor sa opreasca vocea americii si europa libera pt ca ar fi "neo marxiste"

      deci free speech pentru, ce a mentionat vance: 

      -misoginism 

      -rasism, sau cum poate fi calificat acel gest de ardere a coranului 

      -incercari de intimidari a personalului medical din clinici de avort  

      -bagarea rusiei in alegeri

      deci cam toata agenda estremei drepte: rasism misoginism, antiavort, antimedicina, rusofilism. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Sa nu uitam ca toate aceste critici aduse Europei, au fost la o conferinta de securitate unde trebuia sa se discute mai ales problema razboiului rusia-ucraina, pe care trump-vance s-au laudat ca il vor opri(cum? foarte usor, in 24 de ore, chiar cu un telefon)

      Si impotenta acestora a incercat vance la munich sa o mascheze cu "nu rusia si china sunt pericoul" nu problema e ca nu l-au lasat pe nu stiu care sa fie misogin sau sa arda coranul sau sa si bage rusia picioarele in alegerile romanescti. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Mama,ce prostioare debitezi frate,

      USAID a finantat exclusiv fortele potrivnice 

      dreptei suveraniste/patriotice "neascultatoare", 

      din toata lumea,chiar tari aliate si asa zise occidentale, 

      esti tu "destept",dar nici noi nu suntem toti prosti

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Sunt discutii inutile. Cand anulezi niste alegeri o faci in iluzia ca, atunci cand vei pune poporul sa voteze din nou, va vota altfel. Exista in Romania motive sa credem asa ceva? Binenteles nu! Sunt 5 contracandidati la CG, unul mai slab ca altul cu sanse sub 7%.

    Concluzia: trebuie scos din cursa, pe usa din dos, Calin Georgescu, alta varianta nu vad... si probabil la asta se lucreaza in prezent.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. exact, daca e presedintele "ales" , sa vedem, la vot.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Bine ca va dati arama pe fata. Sunteti antidemocrati si nu credeti in drepturile, libertatile, si suveranitatea cetatenilor romani.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      voi vorbiti cu desfiintarea partidelor?

      aia nu-i dictatura ca pe vremea lui ceasca? 

      ai avut alegeri anulate pt nereguli. 

      dar se refac. acelasi candidat poate fi votat din nou de fiecare. unde=i paguba?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Parcă parașutiști din Regatul Unit au avut nevoie de pașaport ca să aterizeze. În România. Se pare că și dacă pleacă din România un cetățean al uniunii spre altă zonă a uniunii dar cu escală în Regatul Unit, fie și dacă nu schimbă aeroportul, are nevoie de pașaport, nefiind suficientă carte de identitate. În orice caz, nu știe nimeni răspunsul la problemă, nici mae din Românja nici ambasada sau entități subordonate. Cam aici suntem.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Ma intereseaza ce spune JD Vance , nu poponarul din UK

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2715
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9799
Gram de aur (XAU)Gram de aur448.7474

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb