CEA MAI ACTIVĂ PIAŢĂ DE IPO-URI DIN LUME Bloomberg: Listările din China creează câte un miliardar în fiecare săptămână

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2020

Bloomberg: Listările din China creează câte un miliardar în fiecare săptămână

118 companii s-au listat la Shanghai şi Shenzhen anul acesta, atrăgând un total de circa 20 de miliarde de dolari în primul semestru

Cifra este de peste două ori mai mare comparativ cu cea din semestrul întâi al anului 2019, conform datelor Bloomberg

Cel puţin 24 de investitori au devenit miliardari în primul semestru al anului curent, în China, ca urmare a listărilor numeroase ce au loc pe pieţele ţării asiatice, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, care arată că printre aceste persoane se numără foşti profesori, contabili şi dezvoltatori de software.

Vânzarea de acţiuni către public este de mult timp un canal prin care proprietarii companiilor din China îşi cresă averea, dar 2020 ar fi trebuit să fie un an diferit, după ce pandemia de coronavirus a închis părţi mari ale economiei şi a încetinit creşterea. În schimb, alimentată de foarte mulţi investitori de retail aflaţi în căutarea unor profituri rapide, euforia bursieră a fost mai evidentă în ţara asiatică decât oriunde altundeva în lume, iar indicele de referinţă Shanghai Stock Exchange Composite s-a redresat după prăbuşirea generată de izbucnirea Covid-19.

Cele 118 companii listate la Bursele din Shanghai şi Shenzhen anul acesta au atras circa 20 de miliarde de dolari (până în iunie inclusiv), sumă care este de peste două ori mai mare decât cea obţinută în primele şase luni din 2019, potrivit datelor Bloomberg. Shanghai a devenit prima bursă din lume după valoarea IPO-urilor din 2020, depăşind pieţele din New York şi Hong Kong.

"Pandemia de Covid-19 a avut un impact nesemnificativ asupra activităţilor IPO din China continentală", declară Terence Ho, şef al departamentului de IPO-uri din cadrul EY, adăugând: "Acţiunile companiilor nou listate în China cresc de obicei în ziua debutului pe piaţă. Acest lucru dezvoltă un grup de investitori cu un apetit puternic".

Pe principalele burse din China, noile companii listate cresc, de multe ori, cu limita de 44% prevăzută pentru prima zi de tranzacţionare. Însă, piaţa Star din Shanghai (creată după modelul Nasdaq), care tocmai a sărbătorit primul an de existenţă, nu are limite pentru creşterea acţiunilor ce debutează pe bursă.

Cererea ridicată din partea investitorilor de retail, respectiv câştigurile mari pe care le obţin aceştia, au stârnit îngrijorarea că piaţa chineză este într-o bulă, notează sursa.

Cel mai recent lot de miliardari chinezi, îmbogăţiţi din IPO-urile lansate în 2020, avea o avere de 70 de miliarde de dolari la jumătatea lunii iulie, potrivit indicelui Bloomberg. Majoritatea acestora sunt din sectorul îngrijirii sănătăţii şi cel tehnologic, unele dintre domeniile care au avut cele mai bune evoluţii în timpul pandemiei.

"Ne aşteptăm ca societăţi din industrii care nu sunt afectate de coronavirus să continue să domine activitatea de listare până anul viitor - de exemplu, ecosistemul tehnologic, asistenţa medicală şi educaţia online", declară John Lee, vicepreşedinte şi şef al departamentului pentru China din cadrul UBS Global Banking.

Antreprenorii chinezi au devenit al doilea grup de miliardari din lume, în 2018, depăşindu-i pe cei din Rusia, cu o avere care a crescut de peste trei ori în cinci ani, la 982,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport lansat de UBS Group AG în noiembrie 2019. Analiza băncii a arătat că, în 2017, ţara asiatică a generat doi miliardari noi în fiecare săptămână atât din sectorul public, cât şi din cel privat.

Numărul miliardarilor chinezi în rândul celor mai bogaţi 500 din lume a crescut de mai bine de două ori, până la 68, de la începutul anului 2017, averea lor netă combinată triplându-se la 849 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

Fost reporter care deţine o companie farmaceutică are, acum, o avere de 17 miliarde de dolari

Zhong Shanshan, în vârtă de 65 de ani, este un fost reporter din China, care acum deţine o companie de pe piaţa medicamentelor, listată în luna aprilie 2020. Averea sa este, astăzi, de 17 miliarde de dolari, în condiţiile în care preţul acţiunilor companiei a crescut de 26 de ori după lansarea IPO-ului, conform Bloomberg. La finele anilor 1980, acesta a renunţat la postul de reporter şi a creat o societate de îmbuteliere a apei în Hainan, o provincie insulară din sudul Chinei. În 1996, el a pus bazele Nongfu Spring Co., societate producătoare de băuturi răcoritoare care acum vrea să lanseze un IPO de un miliard de dolari la Hong Kong, iar în 2001 a cumpărat pachetul majoritar de la societatea farmaceutică Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co., care s-a listat în aprilie anul curent. Wantai a obţinut aprobarea autorităţilor de reglementare din SUA pentru produse de testare rapidă pentru Covid.

Ex-profesor cu avere de 6,1 miliarde de dolari după listarea Gan & Lee Pharmaceuticals

Gan Zhongru, fost profesor la Universitatea Peking şi cercetător la compania farmaceutică Merck & Co., a beneficiat de pe urma popularităţii acţiunilor din sectorului sănătăţii în rândul investitorilor, anul acesta. După ce au debutat la Bursa din Shanghai, acţiunile companiei sale Gan & Lee Pharmaceuticals Co. au urcat de peste trei ori, iar averea lui Gan Zhongru era, la mijlocul lunii iulie, de 6,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Goldman Sachs Group Inc. şi Hillhouse Capital Management au investit în compania lui Gan Zhongru, conform prospectului IPO-ului.

Gan & Lee Pharmaceuticals şi alte companii care au creat cei 24 de noi miliardari chinezi au refuzat să comenteze pe marginea celor publicate de Bloomberg.

În opinia lui Terence Ho de la EY, "un IPO de succes este un proces care adaugă valoare companiei şi care dezvăluie averile ascunse ale miliardarilor".

China şi-a amplificat eforturile de a-şi deschide piaţa de capital şi de a face mai uşoară tranzacţionarea, acestea incluzând măsuri menite să accelereze IPO-urile. Pe piaţa Star din Shanghai, companiile au nevoie de o medie de 288 de zile pentru listare, faţă de 754 de zile pe alte burse din China, conform EY. În aceste condiţii, specialiştii spun că lista miliardarilor chinezi se va extinde, chiar dacă există temeri că piaţa de supraîncălzeşte.

"Ne aşteptăm ca averile miliardarilor din China să continue să crească", susţine Marcel Tschanz, partener şi şef al departamentului de management al averilor din cadrul companiei de consultanţă PwC Elveţia.

Amintim că Bursa de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange - SSE) a decis să îşi ajusteze modul de calcul al indicelui de referinţă Shanghai Stock Exchange Composite (SSE Composite), astfel încât acesta să reflecte mai bine evoluţia pieţei. Începând cu data de 22 iulie, indicele include acţiunile listate la Science & Technology Innovation Board (Sci-tech Innovation Board), divizia de tip Nasdaq a Bursei din Shanghai (piaţa Star), ceea ce creşte ponderea sectorului tehnologic şi a altor domenii din noua economie în alcătuirea SSE Composite, respectiv reduce ponderea sectorului serviciilor financiare şi al energiei, modificând structural piaţa din Shanghai. Indicele ajustat include, de asemenea, companii "red-chip", adică societăţi înregistrate în străinătate, dar care operează în China continentală şi care vor fi listate pe piaţa din Shanghai, prin emisiuni de China Depositary Receipts (CDR). Acţiunile "red-chip" sunt, în general, listate la Hong Kong.

În baza noului mod de calcul, acţiunile nou listate pe piaţa din Shanghai vor fi incluse în indice la un an după debut, în timp ce titlurile noi care se situează printre primele zece în funcţie de valoarea medie zilnică de piaţă vor fi incluse la trei luni de la debut.

Lansat în 1991, indicele Shanghai Stock Exchange Composite urmăreşte evoluţia a 1.555 de acţiuni listate pe piaţa din Shanghai.

Tot din 22 iulie, după închiderea pieţei, SSE a lansat primul indice al pieţei Star, STAR 50, care reflectă în timp real evoluţia acţiunilor listate pe această platformă. Indicele STAR 50 include 50 de firme listate pe Star.

Divizia fintech a grupului Alibaba se pregăteşte de listare la Hong Kong şi Shanghai

Ant Group, divizia fintech a gigantului chinez de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd., a decis să se listeze la bursele din Hong Kong şi Shanghai, ceea ce arată că societatea nu are în plan să îşi plaseze titlurile şi la New York, probabil din cauza tensiunilor dintre SUA şi China.

Decizia Ant a fost salutată de piaţa din Hong Kong.

"Suntem încântaţi că Ant Group a confirmat că se va lista pe piaţa din Hong Kong", a declarat Charles Li, CEO-ul Bursei din Hong Kong, menţionând: "Intenţia companiei de a se lista la Hong Kong, precum şi în ţara de origine, arată rolul Hong Kong de lider pe piaţa internaţională a IPO-urilor".

Conform presei din China, furnizorul serviciului Alipay încă analizează mărimea şi calendarul operaţiunii de vânzare a acţiunilor.

Conform unor surse citate de presa străină, compania ar vrea să listeze între 5% şi 10% din acţiunile sale în cadrul ofertei publice iniţiale care s-ar număra printre cele mai mari lansate anul acesta. Ele mai spun că societatea urmăreşste să obţină o evaluare a companiei de peste 200 de miliarde de dolari, ceea ce ar face din listarea Ant una dintre cele mai mari din istoria IPO-urilor.

Săptămâna trecută, Eric Jing, preşedintele executiv al Ant, declara: "Măsurile inovatoare implementate de piaţa Star şi Bursa din Hong Kong au deschis uşa investitorilor de la nivel mondial să acceseze companii de tehnologie de vârf din cele mai dinamice economii din lume. În plus, aceste companii au astfel acces la pieţele de capital".

Ant, societate cu sediul în Hangzhou, este deţinută în proporţie de 33% de Alibaba Group Holding Ltd. şi controlată de fondatorul Alibaba, Jack Ma. Ant este compania care domină sectorul plăţilor mobile din China, oferind împrumuturi, operaţiuni de plăţi, asigurări şi servicii de gestionare a activelor prin intermediul aplicaţiilor mobile.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ehei , unchiule Sam ,nici nu stii cat de mic incepi sa fii !

    Ehei , unchiule Sam ,nici nu stii cat de mic incepi sa fii !

    1. Da" consoleaza-te , istoria ne arata ca perioada de dominare a unui imperiu se reduce in mod accelerat ,de la milenii la zeci de ani !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb