Cea mai mare companie de servicii petroliere din lume îşi extinde activitatea în Rusia

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august

Cea mai mare companie de servicii petroliere din lume îşi extinde activitatea în Rusia
Călin Rechea

Compania americană de servicii petroliere SLB, cunoscută anterior sub numele Schlumberger, a anunţat recent că îşi extinde activitatea din Rusia, pe fondul retragerii unor mari rivali, după cum scrie Financial Times. Compania este înregistrată în Antilele Olandeze şi are sediul global în Houston, Texas.

FT subliniază că SLB a semnat noi contracte şi a recrutat sute de noi angajaţi în Rusia. Afirmaţia porneşte de la analiza unor documente ale organizaţiei neguvernamentale Global Witness şi a anunţurilor de angajare. Personalul căutat porneşte de la şofer şi ajunge la geolog sau inginer chimist.

Subsidiarele din Rusia ale companiei americane au înregistrat în iulie 2024 două noi mărci comerciale, după ce în decembrie 2023 au semnat un contract cu institutul rus de petrol şi gaze Vnigni, pentru construirea unor modele de zăcăminte de petrol şi gaze care pot fi utilizate în dezvoltarea proiectelor de extracţie.

Informaţiile privind extinderea activităţii gigantului american în Rusia vin la scurt timp de la anunţul companiei din martie 2024, conform căruia SLB "nu are de gând să părăsească Rusia", după cum a scris tot Financial Times.

"Când vom decide, vom face publică decizia", a declarat atunci Olivier Le Peuch, directorul executiv al SLB, pentru Financial Times. Le Peuch a mai precizat că "echipa de acolo funcţionează autonom şi ne protejăm oamenii şi bunurile".

În faţa acuzaţiilor privind susţinerea indirectă a agresiunii Rusiei în Ucraina, oficialul SLB a subliniat că s-au luat măsuri pentru prevenirea şi interzicerea oricărui transfer de tehnologie către Rusia, iar astfel "se va degrada, pe termen lung, capacitatea ţării de a-şi dezvolta unele dintre câmpurile petroliere offshore".

Cotidianul financiar aminteşte că SLB a construit o afacere majoră în Rusia de la căderea URSS, care a generat 5% din veniturile de 33,1 miliarde de dolari ale grupului în 2023, cu circa 9.000 de angajaţi.

"Firmele energetice occidentale sunt încă libere să ajute Rusia să producă petrol şi să ajute la finanţarea războiului", declarat Lela Stanley, de la Global Witness.

Opinia conform căreia producţia petrolieră a Rusiei ar înregistra scăderi masive fără tehnologia occidentală nu este împărtăşită de Craig Kennedy, fost vicepreşedinte la Bank of America. "Rusia are mijloacele pentru a menţine producţia fără aceste tehnologii, doar va fi mai costisitor", a precizat Kennedy.

SLB a oprit transferul de echipamente şi tehnologie către Rusia până în septembrie 2023, ca urmare a extinderii sancţiunilor internaţionale.

Datele obţinute de Financial Times arată că SLB a transferat materiale şi echipamente cu o valoare de circa 17,5 miliarde de dolari către Rusia în perioada august - decembrie 2023, iar echipamente cu o valoare de circa 2,2 miliarde au fost fabricate de SLB sau subsidiare ale sale.

O parte semnificativă a echipamentelor transferate de SLB în Rusia, cu o valoare de circa 3,3 miliarde de dolari, intră în categoria celor restricţionate pentru export de către Uniunea Europeană, însă SLB a apelat la furnizori din alte ţări.

Majoritatea importurilor SLB în Rusia au venit din China, după cum scrie FT, cu o valoare estimată la 13 miliarde de dolari, iar importuri de 3 miliarde de dolari au avut originea în India. În plus, "SLB a furnizat echipamente unora dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, inclusiv Lukoil".

FT mai subliniază că "organizaţiile pentru drepturile omului şi guvernul ucrainean susţin că activitatea SLB în ţară ajută la generarea a miliarde de dolari din veniturile petroliere pentru a sprijini efortul de război al Kremlinului".

Cu toate acestea, "factorii de decizie occidentali au evitat să impună sancţiuni mai mari asupra serviciilor petroliere din Rusia, din cauza temerilor că ar sufoca exporturile de combustibili fosili şi ar provoca o creştere a preţurilor petrolului la nivel mondial".

Se pare că o astfel de ipocrizie, aflată la cote stratosferice, nu deranjează pe nimeni. Şi de ce ar deranja, când oficialii Departamentului de Stat american continuă să declare că "SLB nu a încălcat până acum sancţiunile, iar compania înţelege clar limitele"?

Un alt oficial american, purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA, a declarat pentru FT că "Statele Unite şi coaliţia internaţională care se opune Rusiei rămân angajate să reducă profiturile lui Putin", însă "obiectivul opririi fluxului de petrol rusesc ar avea consecinţe grave pentru economia globală".

Cu alte cuvinte, finanţarea maşinii de război a Rusiei de către "partenerii" occidentali va continua, în timp ce se amplifică propaganda războinică, astfel încât "carnea de tun" din Estul Europei să fie cât mai bine "poziţionată" pentru a-şi accepta soarta cu serenitate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Minciuni,minciuni,minciuni.Res trictii pentru organizatii mici dar liberi pentru escroci mari.

    1. Nimic nou ,Lenin a spus dupa instalarea la putere si infrangerea mensevicilor

      "Capitalistii ne vor vinde si streangurile care ii vom spanzura" 

    Europenii doar baga bani. Niste prosti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb