CEA MAI MARE LISTARE DIN SUA "Alibaba" obţine aproape 22 miliarde dolari din IPO

A.C.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2014

"Alibaba" obţine aproape 22 miliarde dolari din IPO

Fondatorul companiei devine cel mai bogat chinez

Gigantul chinez de comerţ online "Alibaba Group Holding" Inc. a stabilit, pe 18 septembrie, preţul final al ofertei sale publice iniţiale (IPO) la 68 de dolari pe acţiune, adică la limita superioară a intervalului din prospect (60-68 dolari/titlu).

Aceasta este cea mai mare ofertă publică iniţială din istoria SUA: 21,8 miliarde dolari. Oferta evaluează "Alibaba" la 167,6 miliarde de dolari, depăşind marile corporaţii americane, precum "Walt Disney" sau "Boeing".

Acţiunile "Alibaba", companie care a avut tranzacţii de 248 de miliarde de dolari în 2013, au fost lansate vineri la tranzacţionare pe Bursa din New York, sub simbolul "BABA".

"Alibaba" realizează 80% din totalul vânzărilor online din China şi efectuează mai multe tranzacţii decât realizează împreună companiile de comerţ online "Amazon.com" şi "eBay". De asemenea, potrivit Bloomberg, valoarea companiei este estimată la 231,7 miliarde de dolari, devenind astfel mai mare decât valoarea adunată a "Amazon.com" şi "eBay", după ce preţul pe bursă a urcat de la 68 la 94 de dolari, vineri.

Compania chineză a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani de un fost profesor, Jack Ma, care vrea să utilizeze banii obţinuţi în urma listării pentru extinderea activităţii firmei în SUA şi pe alte pieţe.

Astfel, fondatorul "Alibaba" a devenit cel mai bogat din China, cu o valoare netă estimată la 21,9 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg al Miliardarilor. După IPO, acesta va deţine aproape 7,8% din "Alibaba", potrivit datelor companiei, mai transmite Bloomberg.

"Yahoo!" Inc., acţionar al "Alibaba", renunţă la acţiuni în valoare de aproximativ opt miliarde dolari în această ofertă, participaţia grupului urmând să se reducă la 16%, de la 24%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb