Dincolo de factorii naturali de climă şi de frumuseţile zonei care fac din Covasna un loc ideal pentru petrecerea vacanţei, această staţiune este, de asemenea, destinaţia ideală pentru cei care sunt interesaţi de tratarea bolilor cardiovasculare.
Mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa prin concentraţia de CO2 din gazele de mofetă. Terapiile cu mofetă sunt benefice pentru circulaţie, sprijinind funcţia intelectuală, renală, sexuală şi ţinând departe bolile cardiovasculare.
Mecanismul de acţiune al mofetelor constă, în primul rând, în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor foarte mici (arteriole), acţiune care este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice. Această acţiune duce la încălzirea tegumentului, dar şi la vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală). De asemenea, are loc şi inhalarea unei mici părţi din dioxidul de carbon din mofetă. Se execută în poziţie ortostatică, pentru jumătatea inferioară a corpului timp de 5 - 20 minute progresiv.
În special, prin băile de gaz se pot trata afecţiunile cardiovasculare. De asemenea, în scop profilactic, mofetele sunt recomandate persoanelor cu risc cardiovascular, pentru cei care suferă de hipertensiune, la cei cu nivel crescut al colesterolului, fumătorilor, persoanelor care au probleme cu circulaţia precum şi celor care lucrează în frig. Foarte interesant de menţionat este faptul că în straturile superioare ale gazelor, concentraţia de dioxid de carbon este mult mai scăzută. Fapt care stimulează transportul de oxigen către ţesuturile organismului, inclusiv către creier, ceea ce duce la creşterea randamentului intelectual. Se ştie că mulţi scriitori şi pictori celebrii veneau pentru băile de gaz pentru că acestea le generau adevărate explozii de inspiraţie.
Cea mai mare mofetă din Covasna este la Spitalul de Cardiologie - un spital unic în ţară prin profilul său de cardiologie şi de recuperare cardiovasculară, deservind întreaga ţară. De asemenea, mofeta amintită este una dintre cele mai mari din lume: ocupă o suprafaţă de 100 mp şi poate deservi în acelaşi timp pană la 100 de persoane. Mofeta spitalului este recunoscută ca fiind şi una dintre cele mai frecventate din lume deoarece aici, la spital, se efectuează zilnic până la 500 de proceduri de tratament.
• "Metoda Covasna"
Au trecut 61 de ani de la înfiinţarea Spitalului de Cardiologie din Covasna. De atunci spitalul poartă numele doctorului Benedek Geza, fondatorul instituţiei, şi timp de 26 ani şi directorul acesteia. Şi tot aici se practică o metodă de tratament recunoscută în lume: "Metoda Covasna", elaborată de acelaşi dr. Benedek Geza. Pe cât de celebră, pe atât de simplă. Această metodă îmbină mai mulţi factori terapeutici naturali, respectiv ape minerale, mofete şi aer puternic ionizat şi este utilizată cu succes în tratamentul a peste 10.000 de bolnavi anual.
În ce constă această metodă? Reţeta este cât se poate de simplă: aer curat, cura cu ape minerale şi tratament cu mofete, toate aceste elemente fiind specifice staţiunii Covasna.
Metoda funcţionează prin eliminarea principalilor factori de risc în diverse afecţiuni, cu rol în reducerea hipertensiunii arteriale, a nivelului de lipide din sânge şi a greutăţii corporale, cât şi renunţarea la fumat.
Acestă metodă combină tratamentul medicamentos, în cazul afecţiunilor cardiovasculare, cu elementele specifice oraşului Covasna (mofete, cură de apă minerală, aerul specific). Prin această metodă, un regim de viaţă ordonată (inclusiv renunţarea la fumat), o dietă sănătoasă şi mişcarea zilnică stau la baza tratării bolilor cardiovasculare.
Elementele specifice metodei sunt: baia cu CO2, mofeta, aerul specific, bioclimatul de depresiune intramontană.
Atenţie! Acest tratament nu este indicat în cazul bolilor infecţioase, tumorilor maligne, decompensări cardiace, tulburări de ritm cardiac.