Cea mai redusă creditare transfrontalieră, în ultimii trei ani

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 iunie 2012

Cea mai redusă creditare transfrontalieră, în ultimii trei ani

Băncile au înregistrat, în ultimul trimestru al anului trecut, cea mai accelerată reducere a creditării transfrontaliere din perioada similară a lui 2008, care a urmat falimentului Lehman Brothers, potrivit ultimului raport trimestrial al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI). Scăderea a fost globală, însă provocată în special de băncile din zona euro presate să îşi reducă expunerile, notează raportul. Atât împrumuturile acordate băncilor, cât şi cele către instituţii non-bancare s-au contractat, însă, în cazul primelor, declinul a fost mai accentuat.

Creanţele transfrontaliere au scăzut cu 799 miliarde dolari, reprezentând 2,5% din portofoliul global, conform datelor BRI. Reducerea creditării interbancare a fost de 637 miliarde dolari (3,1%), în timp ce împrumuturile către sectorul nonbancar s-au contractat cu 162 miliarde dolari (1,4%), se arată în raport. Autorii studiului explică: "Declinul a fost determinat în principal de o scădere semnificativă a împrumuturilor interbancare, în urma revărsării crizei datoriilor de stat din zona euro către pieţele de credit. Reducerea a fost mai abruptă în cazul creanţelor transfrontaliere pe entităţi rezidente în zona euro şi poate fi atribuită în principal băncilor din zona euro".

Ţara noastră a înregistrat o contracţie cu 3,8 miliarde dolari (6,7%) a creditării transfrontaliere în trimes-trul patru al lui 2011 faţă de trimes-trul precedent, până la nivelul de 52,8 miliarde dolari, potrivit datelor BRI. Faţă de finalul anului 2009, activele bancare internaţionale din ţara noas-tră au scăzut cu 10 miliarde dolari (5 miliarde dolari în fiecare din ultimii doi ani).

Creditarea către sectorul bancar s-a diminuat, faţă de al treilea trimestru al anului trecut, cu aproape 2 miliarde dolari, ajungând de la 21,996 miliarde dolari la 20,123 miliarde dolari, conform statisticilor oficiale. Faţă de finele lui 2009, scăderea a depăşit 7 miliarde dolari.

În ţările dezvoltate, creditarea trans-frontalieră s-a redus cu 630 milioane dolari, cele mai notabile excepţii de la tendinţa generală fiind Japonia şi Elveţia, care au înregistrat creşteri de 71 miliarde dolari, respectiv 13 miliarde dolari.

Economiile emergente au avut, de asemenea, parte de scăderi ale creanţelor bancare transfrontaliere. Contractarea totală a fost de 75 miliarde dolari, potrivit BRI. Declinul s-a înregistrat, cu predilecţie, în zona Asia-Pacific, în special în sectorul bancar din China. Pentru statul asiatic, ultimul trimestru al anului trecut a fost primul de scădere de la primul trimestru al lui 2009, notează autorii raportului. Singurele ţări aflate în dezvoltare unde creditarea transfrontalieră a crescut sunt cele din America Latină şi din Caraibe, conform datelor oficiale.

Declinul puternic al împrumuturilor interbancare se caracterizează prin trei aspecte, potrivit Băncii Reglementelor Internaţionale. În primul rând, şi cel mai important, bănci active la nivel internaţional şi-au redus creditarea transfrontalieră către bănci din zona euro. În al doilea rând, acestea şi-au contractat, de asemenea, şi creditele către bănci din alte ţări dezvoltate, chiar dacă într-o măsură mai redusă. În al treilea rând, şi-au redus îm-prumuturile interbancare mai mult decât alte produse.

Creanţele interbancare din zona euro au scăzut cu 364 milioane dolari

Creanţele interbancare având ca ţintă băncile înregistrate în zona euro s-au redus cu 364 milioane dolari în ultimul trimestrul al anului trecut. Aces-ta reprezintă 57% din declinul global al creditării interbancare, potrivit BRI. Această contractare este cea mai ridicată pe care zona a înregistrat-o, atât în termeni absoluţi, cât şi în termeni relativi, din trimestrul patru al lui 2008.

La periferia zonei euro, creanţele către alte bănci au continuat să scadă semnificativ. Creanţele către băncile spanilor s-au reduc cu 57 miliarde dolari (9,8%), iar cele către băncile italiene cu 46 miliarde dolari (8,7%), Grecia, Portugalia şi Irlanda înregistrând, la rândul lor, scăderi semnificative. Cu toate acestea, contracţia din aceste ţări reprezintă doar 39% din reducerea la nivelul întregii zone euro, atrag atenţia autorii raportului. Germania a avut parte de o scădere de 104 miliarde dolari, echivalentul a 8,7% din portofoliu, iar Franţa de una de 55 miliarde dolari (4,2%).

Cea mai mare parte a creanţelor, 82% sau 524 miliarde dolari, o reprezintă creditele interbancare. Titlurile de creanţă totalizează 7% din portofoliu, restul de 11% constând în alte creanţe, explică reprezentanţii BRI. Dacă la nivel global, împrumuturile către alte bănci s-au redus cu 3,2% faţă de trimestrul precedent, la nivelul zonei euro scăderea a fost mai pronunţată, de 6,3 procente, potrivit BRI.

Băncile europene îşi restrâng poziţiile transfrontaliere

În trimestrul patru al lui 2011, criza datoriilor suverane din zona euro a început să se răspândească dinspre pieţele de credit către activele băncilor, se arată în raport. Drept urmare, băncile cu sediul în ţările din zona euro şi-au redus activele transfrontaliere cu 584 miliarde dolari (4,7%) conform BRI. Băncile înregistrate în Franţa şi-au diminuat activele internaţionale cu 197 miliarde dolari (5,3%), în special prin reducerea de poziţii denominate în euro. Aceasta reprezintă cea mai puternică scădere din partea băncilor franceze în ultimii doisprezece ani, după cea de 7,1% din trimestrul precedent, notează autorii studiului. Băncile germane şi-au redus poziţiile cu 181 miliarde dolari (4,7%), cele spaniole cu 35 miliarde dolari (5,3%), iar cele italiene cu 32 miliarde dolari (3,5%), în timp ce instituţiile de credit britanice şi le-au majorat cu 7 miliarde dolari (0,2%), potrivit datelor oficiale.

Creditarea internaţională către periferia zonei euro continuă să scadă

Creanţele băncilor străine faţă de persoane şi companii din Grecia, Irlanda, Italia, Spania şi Portugalia au continuat să se reducă în ultimul trimes-tru al anului trecut, cu 126 miliarde dolari (5,7%), notează raportul BRI. Creanţele faţă de sectorul public au scăzut cu 54,1 miliarde dolari (14%), cele faţă de băncile locale cu 54,5% (13%), iar cele faţă de sectorul privat nonbancar cu 17 miliarde dolari, precizează autorii studiului.

Creditarea către Grecia s-a redus cu 11 miliarde dolari (10%), către Italia cu 55 miliarde dolari (6,8%), către Spania cu 48 miliarde dolari (7,2%), către Irlanda cu 7,5 miliarde dolari (1,7%), în timp ce împrumuturile având ca destinaţie Portugalia au scăzut cu 3,7 miliarde dolari (2%), potrivit datelor oficiale.

Contracţia a fost determinată în special de către băncile din zona euro, care şi-au redus activele cu 105 miliarde dolari. Mai mult de jumătate din această valoare, 55 miliarde dolari, a venit din partea băncilor franceze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb