Ceaţa din jurul proiectului care prevede conversia cu discount a creditelor contractate în valută este tot mai densă, iar iniţiativa nu pare să se apropie de votul final.
Ieri, în şedinţa Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, a fost din nou pus pe masă proiectul de lege (pentru a câta oară?!), fără niciun rezultat, fiecare dintre părţile prezente la dezbateri înţelegând altceva din discuţii.
Deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu susţine că Executivul blochează adoptarea iniţiativei legislative, explicând: "Guvernul nu are un punct de vedere ferm legat de cum ar urma să se procedeze şi blochează adoptarea. Proiectul prevede ca statul să garanteze 50% din soldul rămas după aplicarea reducerii, însă această garanţie va veni doar pentru aceia aflaţi în situaţia ca imobilul pus gaj să nu mai acopere creditul, urmând ca aceştia să vină cu o garanţie suplimentară în favoarea statului. Nu este o garanţie gratuită acordată de stat. Ministerul de Finanţe a gândit această formă a programului şi acum vrea să ni-l dea nouă pe sub masă ca să amendăm Legea conversiei. De aceea, ne-am împotmolit".
La rândul său, Cătălin Voivozeanu, unul dintre iniţiatorii Grupului Clienţilor cu Credite în franci elveţieni (CHF), prezent, ieri, în Comisia de buget de la Camera Deputaţilor, ne-a spus că, dimpotrivă, statul ar dori să vină cu 100% garanţie a creditelor sau să suporte discountul propus.
Cătălin Voivozeanu neaExistă unele amendamente pe care noi, consumatorii, nici nu le-am văzut. Au fost ieri puse pe masă, dar nici Asociaţia Română a Băncilor, nici Banca Naţională a României nu ştiau de ele".
Între timp, se împlineşte aproape un an de când clienţii cu credite în CHF plătesc rate din ce în ce mai mari, din cauza exploziei cursului franc elveţian-leu.
Iniţiativa care prevede conversia în lei sau euro a creditelor contractate în valutele care s-au depreciat cu peste 50% faţă de moneda naţională, de la momentul acordării împrumuturilor şi până în prezent, a fost amendată cu programul MFP ce viza, în forma sa iniţială, aplicarea unui discount la sold şi garantarea de către stat, în proporţie de 50%, a sumelor rămase de plată.
Amintim că, după întâlnirea de acum câteva luni pe care a avut-o cu reprezentanţii clienţilor, ministrul finanţelor susţinea că un discount de 25% la creditele în franci elveţieni (CHF) ar fi fezabil pentru bănci. Cu toate acestea, proiectul transmis parlamentarilor prevede o reducere de 15% la sold.
Săptămâna trecută, Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, a spus, răspunzând unei întrebări adresată de ziarul Bursa: "Din punctul meu de vedere, discountul putea merge şi până la 80%, dar băncile nu au acceptat mai mult de 15%. Eu zic că noi ne-am respectat promisiunea, atâta vreme cât ne menţinem propunerea ca o proporţie de 50% din soldul rămas după aplicarea reducerii să fie garantată de stat".
Legiuitorii şi consumatorii au păreri diferite pe aproape toate articolele prevăzute de această iniţiativă legislativă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Daniel Costina în data de 28.10.2015, 08:29)
Grupul creditatilor ar trebui sa fie reprezentat la negocieri de cei doi apostoli ai dreptatii de la Banca Romaneasca, New Marco si Silviuls, ca doar ei se bat cu caramida in piept ca vai, cat lupta ei pentru altii....Eu zic sa-i blindati la brau cu grenade si sa-i bagati la negocieri, ar avea si ei ceva argumente atunci si ar putea fi utili, ca si carne de tun macar.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de silviuls în data de 01.11.2017, 13:48)
Domnule ambi "apostoli"au inghetat cursul...ei ce zici....au fost bune "grenadele de la brau "...apropo tu ti a rezolvat creditul in euro, ofer consultatii pentru inghetare curs ..
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2015, 10:30)
voievozeanu traieste pe alta lume???? cum adica ARB si BNR nu stiau de amendamente??? pai eu cred ca tocmai ei le-au depus!!!! poate nu stie nici acum cine a modificat OUG 50 in decembrie 2010 sau amanarea intrarii in vigoare a noului Cod Civil .... sau modificarile la Legea 193/2000 .... alooooo d-le Voievozeanu ..... trezeste-te ..... suntem in Romania ..... tu nici acum nu stii cine guverneaza si dicteaza in tara asta!!!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2015, 10:32)
Refuz sa fiu reprezentat de acest Voievozeanu!!!! .... opinia unui client cu 2 credite in CHF!!!! autoritatile statului ar trebui sa ia in calcul ca la dezbateri sa invite si alte asociatii ale clientilor .... ca nu doar GCCC exista in tara asta!!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.10.2015, 17:49)
io am dat spaga la banca, si m-a invatat directorul toate jmecheriile, nu a fost mare, vo 500 de euro la 20.000 euro luati. iti spune tot, cum sa te incadrezi, ce tre sa faci, iti negociaza si o dobanda bunicica. si uite asa am evitat orice bataie de cap, si-l mai recomand pe om si la alti preteni.