CEC Bank a lansat un nou produs de creditare ce are caracteristicile unui credit punte, fiind al zecelea produs dezvoltat în cadrul programelor de sprijin şi ajutoare de stat derulate de MADR, începând cu data de 19 martie 2008, potrivit unui comunicat al băncii.
Acest produs vine ca urmare a semnării "Convenţiei privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii ajutoarelor de stat pentru realizarea angajamentelor asumate voluntar în favoarea bunăstării păsărilor, respectiv a bunăstării şi protecţiei porcinelor", de către CEC Bank cu Agenţia de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA), Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Creditul asigură finanţarea capitalului de lucru în vederea desfăşurării activităţilor curente de către beneficiarii ajutoarelor de stat care deţin, cresc sau exploatează păsări/porcine, individual sau în forme juridice, conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole.
Categoriile de clienţi eligibili care pot accesa aceste credite sunt reprezentate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare, şi/sau persoane juridice.
Creditele se acordă în lei, iar valoarea creditului poate fi de maximum 85 % din valoarea sumelor înscrise în Adeverinţele emise de APIA, dar şi în funcţie de situaţia clientului în ceea ce priveşte datoriile restante pe care le înregistrează la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor speciale.
Costurile practicate de CEC Bank pentru finanţarea acestor clienţi sunt dobânzi PR (prime rate) + marja 2,1 %, (în prezent, valoarea PR fiind de 7,9 puncte procentuale) la care se adaugă un comision de gestiune perceput la fiecare utilizare din credit de 0,30%.
Creditele beneficiază de garanţia emisă de FGCR ce va reprezenta un procent de până la 80% din valoarea creditului acordat.
Rambursarea creditelor se va face integral la data primirii sumelor cuvenite beneficiarilor, dar nu mai târziu de data stabilită în Convenţia încheiată de bancă cu APIA, respectiv data de 31 decembrie 2011.