CEC Bank a înregistrat un profit de 65,13 milioane de lei, în 2010, în creştere faţă de profitul din 2009, de 50 de milioane de lei, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele băncii, la conferinţa de anunţare a rezultatelor de anul trecut.
CEC Bank a urcat pe locul patru, anul trecut, în clasamentul băncilor, în funcţie de cota de piaţă pe active, după ce în 2009 a ocupat poziţia a cincea. Banca a înregistrat o creştere a activelor, de 4,2%, în 2010, mai mare decât creşterea activelor pe totalul sistemului bancar, care a fost de 3,5%. Acest lucru se explică prin creşterea depozitelor atrase de la clienţii băncii, cu 9,6%, cu mult peste media sistemului bancar de 5,8%.
Rata de solvabilitate a CEC Bank a fost de 17,18%, în 2010, situân-du-se peste nivelul impus de reglementările Băncii Centrale, de minim 10% şi peste media sistemului bancar de 14,6%.
Gradul de acoperire a creditelor brute din depozitele clienţilor nebancari a fost de 63,77%, anul trecut, indicator considerat foarte bun de reprezentanţii băncii întrucât arată un potenţial important de creştere a creditelor.
Depozitele totale de la clienţi au crescut cu aproximativ 10%, în 2010. Pe segmentul persoanelor fizice, soldul depozitelor a fost de 13,8 miliarde de lei, iar pe segmentul persoanelor juridice, soldul a fost de 1,3 miliarde de lei.
Radu Graţian Gheţea a declarat că anul trecut CEC Bank a reuşit să echilibreze portofoliile de credite pentru persoane fizice şi juridice. Portofoliul de credite pe segmentul persoanelor juridice a crescut cu circa 14,3%, în 2010.
Utilizările din credite acordate persoanelor juridice au fost de aproximativ 9,4 miliarde de lei, anul trecut, faţă de utilizările perioadei similare de 7,8 miliarde de lei.
Portofoliul de credite a crescut de trei ori în 2010, faţă de 2006, la 9,6 miliarde de lei, din care 4,7 miliarde de lei reprezintă credite acordate persoanelor fizice, iar 4,8 miliarde de lei reprezintă credite acordate altor persoane decât cele fizice (n.r. persoane juridice, IMM-uri, Corporate).
CEC Bank a acordat anul trecut 12.170 de credite noi, în valoare totală de 1.687 milioane de lei. De asemenea, banca a mai acordat anul trecut 5.848 de credite pentru proiecte cofinanţate din fonduri europene, cu o valoare a granturilor de 1,5 miliarde de lei (aproximativ 350 milioane de euro).
Gradul de provizionare al CEC Bank a fost de 9,51%, anul trecut, iar soldul creditelor restante a atins nivelul de 7,3%.
Pentru acest an, CEC Bank îşi propune să îşi mărească numărul şi volumul de credite pentru cofinanţarea proiectelor europene, să se implice activ în programele de dezvoltare a României, să îşi consolideze poziţia pe segmentul de piaţă tradiţional şi să identifice noi forme de sprijinire a clienţilor care se confruntă cu problemele privind rambursarea creditelor.