Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Grecia a expulzat ilegal o femeie în Turcia şi a calificat utilizarea expulzărilor sumare ("pushback-uri") drept o practică sistematică, relatează euronews. Aceasta ar putea avea implicaţii importante pentru modul în care Europa gestionează migranţii la graniţe. Femeia turcă a primit daune de 20.000 de euro pentru expulzarea din 2019.
Decizia CEDO, pronunţată la Strasbourg, ar putea influenţa modul în care statele europene gestionează migranţii, în contextul în care Grecia şi alte ţări din UE solicită controale mai stricte. Femeia turcă a primit 20.000 de euro daune pentru deportarea ilegală din 2019, fiind împiedicată să depună cerere de azil după traversarea graniţei greco-turce.
"Curtea a considerat că existau indicii puternice care sugerează că, la momentul evenimentelor invocate, exista o practică sistematică de "pushback-uri' ale cetăţenilor din ţări terţe de către autorităţile greceşti, din regiunea Evros (la graniţa Greciei) către Turcia", se arată în hotărâre. O cerere separată depusă de un bărbat afgan, care susţinea că a fost returnat forţat în Turcia din insula Samos în 2020, a fost respinsă din cauza lipsei de dovezi. Oficialii greci au negat acuzaţiile şi au susţinut că politicile lor de frontieră respectă legislaţia internaţională. Agenţia ONU pentru Refugiaţi a cerut investigaţii asupra acuzaţiilor de "pushback-uri", descrise ca practici sistematice de organizaţiile pentru drepturile omului. Autoritatea Naţională pentru Transparenţă din Grecia a concluzionat în 2022 că nu există dovezi care să susţină acuzaţiile de deportări ilegale.
Opinia Cititorului