CEDO pronunţă două condamnări împotriva Turciei pentru încălcarea libertăţii de expresie

J.P.
Internaţional / 15 iunie 2021

CEDO pronunţă două condamnări împotriva Turciei pentru încălcarea libertăţii de expresie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat marţi două sentinţe împotriva Turciei pentru încălcări ale libertăţii de expresie, în cazul unei angajate a serviciului public şi al unui student care şi-a exprimat opoziţia faţă de autorităţi, relatează AFP, citat de Agerpres.

Primul caz se referă la o angajată a Ministerului turc al Educaţiei Naţionale care a apăsat butonul "like" pe Facebook la anumite conţinuturi, în special criticând practicile represive de care sunt acuzate autorităţile turce sau încurajând oamenii să demonstreze împotriva acestor practici.

Angajata a fost concediată fără a i se oferi despăgubiri, autorităţile turce estimând că aceste practici ar putea "tulbura pacea şi liniştea la locul de muncă". Ulterior, ea a a pierdut în instanţă, când a cerut să fie reintegrată.

Cei şapte judecători ai CEDO au considerat în unanimitate că respectiva angajată a fost demisă încălcându-i-se dreptul la libertatea de exprimare, garantată de articolul 10 din Convenţia europeană a drepturilor omului.

Prin urmare, Turcia a fost condamnată să-i plătească fostei angajate 2.000 de euro "daune morale".

Al doilea caz se referă la un student, condamnat penal după ce a susţinut un discurs în 2012 în sprijinul studenţilor reţinuţi de poliţie pentru că s-au opus sosirii lui Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier, într-un campus universitar.

CEDO recunoaşte că afirmaţiile studentului conţineau "o anumită sfidare şi o doză de ostilitate" faţă de Erdogan, dar subliniază că "limitele criticilor admisibile sunt mai largi faţă de un politician, vizat în această calitate, decât faţă de un simplu cetăţean".

Judecătorii curţii consideră că nu există "o relaţie rezonabilă de proporţionalitate" între condamnarea studentului şi "scopul legitim de a proteja reputaţia persoanei în cauză".

Prin urmare, cei şapte judecători au condamnat în unanimitate Turcia pentru încălcarea libertăţii de exprimare şi i-au ordonat să-i plătească studentului 2.000 de euro "daune morale".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Atunci cand un ONG sorosist, cum este si acest CEDO cere unui stat sa plateasca niste despagubiri, pt o asa-zisa incalcare a drepturilor omului(evident, in viziunea lor de slugi globaliste) exista 2 posibilitati: ori statul respectiv este un stat suveran si le arata degetul mijlociu ridicat, ori este o Colonie umila si plateste din banii poporului! Nu stiu cum va proceda Turcia, dar banuiesc ca nu va accepta insulta platii!

    1. Presupun ca in opinia ta,Turcia este un stat suveran care arata degetul mijlociu.Du-te in Turcia sa te exprimi si acolo slobod,ca pe aici.Tot dai din gura aia spurcata si critici tot de parca ar fi ceva de capul tau!

      Lasa capul meu, oligofrenule, tu vezi-iti de capul tau sec de pe umeri si de cel din pantaloni pe care-l freci non-stop, precum si de cel al lui ma-ta, pe care o iau durerile de cap, la cate partide orale are pe Centura din partea tiristilor ei!

      Pastilele urgent!

      Desigur! La tine pt impotentza fizica si mentala, iar la ma-ta pt bolile venerice de care sufera, dupa atata trotuar facut!

      Desigur!Trebuie sa-ti iei urgent medicatia!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb