CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 SEPTEMBRIE - 2 OCTOMBRIE Aurul revine în atenţia investitorilor

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 octombrie 2018

Aurul revine în atenţia investitorilor

Marcând creşteri în trei din cele şase zile de tranzacţionare incluse în intervalul 25 septembrie - 2 octombrie, cotaţia aurului a bifat o apreciere de 1,53%, în perioada menţionată, cotaţia metalului preţios încheind şedinţa din data de 2 octombrie la 1.202,4 dolari/uncie.

Potrivit Bloomberg, turbulenţele politice din Italia, consemnate pe fondul unei posibile confruntări de lungă durată între executivul de la Roma şi Comisia de la Bruxelles în ceea ce priveşte ţintele de deficit ale bugetului guvernului italian, prezentat joi, 25 septembrie, a contribuit la aprecierea generală a cotaţiei aurului.

Noul guvern de la Roma a propus ca deficitul public să fie stabilit la 2,4% din PIB în următorii trei ani, faţă de 0,8% cât promisese executivul precedent.

De asemenea, şi argintul a consemnat o apreciere a cotaţiei. La începutul zilei bursiere de joi, 25 septembrie, metalul alb se tranzacţiona la un preţ de 14,24 dolari/uncie, în timp ce la sfârşitul zilei bursiere de marţi, 2 octombrie, argintul se tranzacţiona la un preţ de 14,79 de dolari/uncie, cea mai înaltă cotaţie de la sfârşitul lunii august, conform datelor disponibile pe site-ul "bullionvault.com".

Tai Wong, şeful departamentului de tranzacţionare metale preţioase de la BMO Capital Markets, a spus, pentru Bloomberg: "Volumul de tranzacţionare al celor două metale preţioase a crescut în cea de-a doua zi din octombrie, iar activitatea sugerează că investitori fac alocări semnificative în aur, la începutul acestei luni".

Potrivit acestuia, unii administratori de fonduri reîncep să se uite către metalele preţioase drept investiţii "sigure" după ce Comisia Europeană a avertizat luni că Italia se îndreaptă către o criză similară cu cea prin care a trecut Grecia (n.r. incapacitate de plată). În consecinţă, obligaţiunile guvernamentale italiene au atins cel mai slab randament din ultimii patru ani, mai arată Bloomberg.

Datoria publică a Italiei este a doua cea mai ridicată din zona euro, după cea a Greciei.

În ceea ce priveşte tranzacţiile cu aur denominate în euro, conform site-ului "goldprice.org"(care urmăreşte preţul aurului raportat la principalele monede internaţionale), în data de 28 septembrie, metalul galben a început să fie tranzacţionat la preţul de 1.015 euro/uncie. Până la sfârşitul şedinţei din data de 2 octombrie, aurul era cotat la puţin peste 1.041 euro/uncie.

Tot marţi, 2 octombrie, moneda unică europeană a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele şase săptămâni după ce Claudio Borghi, un politician relevant din coaliţia partidelor care formează majoritatea din Parlamentul Italian a declarat că problemele Italiei s-ar rezolva dacă ţara ar reveni la moneda naţională, scrie Reuters.

Ieri, în jurul orei 13:00, aurul se tranzacţiona la 1.208,7 dolari pe uncie, potrivit datelor furnizate de site-ul investing.com.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 25 septembrie - 2 octombrie, cu 1,47%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a înregistrat o creştere de 1,09%, în acelaşi interval.

Cea mai bună evoluţie din cadrul ambelor coşuri de acţiuni a fost bifată de acţiunile producătorului de petrol şi gaze Romgaz (SNG), a căror cotaţie a urcat cu 4,29%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 2 octombrie, cotaţia SNG s-a apreciat cu 1,03%, în contextul unui volum de 93.554 de acţiuni, sub media celor 20 de zile, de 118.625 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a înregistrat o retragere de 0,55%, în intervalul 25 septembrie - 2 octombrie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul acestui indice bursier, cel mai bun comportament a fost marcat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al căror preţ a urcat cu 1,19%, în perioada menţionată.

În data de 2 octombrie, cotaţia titlurilor FP a scăzut cu 0,11 %, fiind transferate 2.381.445 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 5.568.000 de unităţi.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este condus, în perioada 25 septembrie - 2 octombrie, de acţiunile SNG, pe locul al doilea în acest clasament găsindu-se acţiunile Condmag (COMI), a căror apreciere a fost de 3,88%.

Pe ultima treaptă a podiumului randamentelor de la bursa noastră se află titlurile Artego (ARTE), care au raportat un avans de 3,45%, în raport cu moneda euro, în intervalul 25 septembrie - 2 octombrie.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 24 septembrie - 1 octombrie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au crescut cu 0,58%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Certinvest BET Index, ale cărui titluri au înregistrat o creştere de 0,54%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP Euro Premium Return, care au urcat cu 0,52%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 25 septembrie - 2 octombrie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2,91%, în perioada 25 septembrie - 2 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de aproximativ 6.457 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 111,9 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2871
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9089
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4655

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb