CEL MAI MARE DIN UE Eurostat: "Deficitul bugetar al României - 4,1%, în trimestrul al doilea"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 octombrie 2017

Eurostat: "Deficitul bugetar al României - 4,1%, în trimestrul al doilea"

Actualizare 16:49 MFP: "Ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a precizat, referitor la comunicatul EUROSTAT privind deficitul bugetar în trimestrul II al anului 2017 pentru ţara noastră, că ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Reprezentanţii Ministerului au explicat: "Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul EUROSTAT şi datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier. Astfel, execuţia bugetului general consolidat conform metodologiei naţionale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB".

MFP mai informează că execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că ţara noastră se încadrează în ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017.

În comunicat se menţionează: "Precizăm că valoarea comunicată de EUROSTAT, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB. Aceasta reflectă componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare, şi raportată la PIB din trimestrul II, trimestru în care PIB înregistrează de obicei o valoare nominală mai redusă decât în trimestrele III şi IV ale anului. Reamintim că în anul 2016, PIB-ul din trimestrul II a fost de 178,7 miliarde de lei, reprezentând 23,5% din PIB-ul anual. Valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV, fiind de 228,9 miliarde de lei. În trimestrul II al anului 2017, valoarea PIB-ului a fost de 197,5 miliarde lei, având aceeaşi pondere în PIB-ul prognozat pentru anul 2017".

MFP atrage atenţia asupra faptului că în datele publicate de EUROSTAT se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,7% din PIB în al doilea trimestrul din anul 2016, în condiţiile în care deficitul pe întregul an a fost de 3% din PIB.

În comunicat se mai arată: "Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul II) se observă că deficitul bugetar a crescut cu 0,4pp la 4,1% din PIB. Trebuie precizat că ajustarea a condus la valori foarte scăzute în trimestrele III şi IV din 2016, respectiv 2,3% şi 2,1%".

Aşadar, potrivit sursei citate, datele trimestriale publicate nu sunt de natură a explica valorile anuale.

"Este de aşteptat o astfel de evoluţie sezonieră şi pentru trimestrele III şi IV din 2017, astfel încât să se ajungă pe întregul an la valoarea de sub 3% din PIB", conchid reprezentanţii MFP.

(A.C.)

-----

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor publicate ieri de Eurostat şi citate de News.ro.

Datele sunt calculate după metodologia European System of Accounts (ESA 2010).

După România, cele mai mari deficite bugetare au fost înregistrate de Marea Britanie (3,4%), Franţa (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu câte 1,2%).

La nivelul celor 28 de state ale UE, deficitul bugetar a crescut la 1,3%, date ajustate sezonier, faţă de 1,1% înregistrat în primul trimestru al acestui an.

Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat respectarea ţintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht. În caz contrar, România riscă să intre în procedura de deficit excesiv.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentând 0,78% din PIB, în creştere de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care ritmul de creştere a cheltuielilor, trase în sus mai ales de salariile bugetarilor, a depăşit avansul încasărilor, arată datele publicate în septembrie pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb