Cel mai mare operator bursier din Canada ia în calcul crearea unei noi pieţe

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2023

Cel mai mare operator bursier din Canada ia în calcul crearea unei noi pieţe

Dacă va fi lansată, bursa se va adresa unor categorii noi de companii şi active

TMX Group Ltd., cel mai mare operator bursier din Canada, analizează posibilitatea lansării unei burse de valori complet nouă, în condiţiile în care acesta încearcă să-şi apere poziţia dominantă într-o industrie în care concurenţa este în creştere, informează theglobeandmail.com.

Conform unui raport publicat miercuri, TMX - cu sediul în Toronto - se angajează să "evalueze nevoia şi apetitul pentru o nouă bursă, foarte diferenţiată", care să completeze TSX Venture Exchange. Iniţiativa urmează unui proces de consultare de un an cu privire la modul de îmbunătăţire a accesului la piaţa publică pentru companiile mai mici, dat fiind că rivali precum Canadian Securities Exchange şi Cboe Canada (fosta NEO Exchange) şi-au extins recent propriile capacităţi, devenind o provocare pentru TMX.

"Avem piaţa noastră cu cele două platforme - Toronto Stock Exchange şi TSX Venture Exchange. Ne putem imagina o platformă nouă, cu o clasă diferită de investitori şi de active care să fie tranzacţionate pe acea piaţă", a explicat într-un interviu Loui Anastasopoulos, directorul executiv al TSX şi şeful global al diviziei de formare a capitalului din cadrul TMX.

Ideea privind o nouă piaţă "a apărut foarte des" în discuţiile cu peste 600 de emitenţi, investitori şi alte părţi interesate, în ultimul an, a spus Anastasopoulos, adăugând: "Am tot auzit că ar putea fi o oportunitate pentru ceva diferit".

O eventuală decizie privind noua piaţă - în cel mult un an

Raportul citat menţionează că va mai dura încă 6 - 12 luni până când TMX va decide dacă va continua cu procesul de lansare a unei noi burse care s-ar adresa companiilor aflate într-un stadiu incipient de dezvoltare şi claselor alternative de active".

Loui Anastasopoulos a afirmat: "Securitizarea activelor imobiliare este, spre exemplu, o oportunitate. Aceste active pot fi listate şi tranzacţionate, şi reprezintă doar un exemplu de clasă alternativă de active care ar putea avea sens pe o platformă nouă".

Toronto Stock Exchange este, în prezent, destinaţia preferată a companiilor care sunt prea mici ca să fie listate pe TSX-V. Noua bursă luată în considerare să fie lansată de TMX ar viza, în mod similar, companiile mai mici.

Loui Anastasopoulos precizează: "Avem în vedere clase de active precum tokenizarea, active alternative şi cripto. Există o întreagă varietate de lucruri care nu se potrivesc lumii bursiere tradiţionale".

Potrivit theglobeandmail.com, atragerea companiilor dincolo de lumea tradiţională a burselor a fost tocmai misiunea NEO Exchange când aceasta s-a lansat, în 2015. Tendinţa s-a accelerat când NEO Exchange a fost achiziţionată de Cboe Global Markets Inc., în 2021. Piaţa a fost redenumită Cboe Canada la începutul acestui an. Cu toate acestea, raportul TMX se angajează şi la o altă nouă iniţiativă pentru TSX-V, concepută special pentru a face platforma mai atractivă pentru companiile din industriile emergente.

Venituri record pentru TMX Group, în primul trimestru

Cel mai mare operator bursier din Canada a reuşit să obţină un rezultat financiar record în primele trei luni ale anului 2023.

Deţinătorul Toronto Stock Exchange şi TSX Venture Exchange a realizat, în perioada ianuarie-martie 2023, un profit de 89 de milioane de dolari sau 1,59 dolari/acţiune, în condiţiile în care vânzările sale au sporit cu 4% în ritm anual, la recordul de 299,1 milioane de dolari. În primele trei luni din 2022, profitul operatorului bursier a fost de 267,4 milioane de dolari, respectiv 4,75 dolari/titlu, datorită beneficiilor din achiziţia Box Holdings Group LLC, o piaţă options complet electronică.

Profitul ajustat a fost de 1,85 dolari/acţiune, comparativ cu 1,82 dolari în trimestrul întâi al anului anterior. Pentru acest an, analiştii aşteptau, în medie, un profit ajustat de 1,77 dolari/acţiune, la venituri de 286,6 milioane de dolari.

"Rezultatele din primul trimestru reflectă rezistenţa continuă a modelului nostru divers de afaceri în condiţiile în care lucrăm într-un context macro provocator", a declarat directorul financiar al TMX, David Arnold, într-un comunicat preluat de financialpost.com, menţionând: "Veniturile, excluzând Wall Street Horizon, SigmaLogic şi Box, au sporit cu 6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, în condiţiile în care continuăm să investim în creştere pentru a ne îndeplini obiectivele financiare pe termen lung".

Listările de pe piaţa Canadei, în declin

Ofertele publice iniţiale (IPO) lansate pe piaţa canadiană, respectiv toate tranzacţiile de atragere de finanţare au încetinit simţitor anul acesta, notează BNN Bloomberg. Potrivit sursei citate, companiile care s-au listat la TSX-Venture au atras numai 7,8 milioane de dolari canadieni în primele cinci luni ale anului curent, comparativ cu 116,5 milioane în intervalul ianuarie-mai 2022.

Totuşi, grupul TMX este încrezător că finanţările prin vânzarea de acţiuni se vor redresa până la sfârşitul acestui an, mai ales că majorarea ratelor dobânzilor a făcut ca finanţarea datoriilor să fie relativ mai scumpă.

"Cererea va continua să crească, deoarece nu a existat multă activitate de finanţare", a declarat directorul general al TMX Group, John McKenzie, adăugând: "Nu vom vedea acest lucru în vară, dar l-am putea observa în toamnă".

O companie producătoare de ulei de canabis din Canada este pe cale să se listeze săptămâna viitoare într-o tranzacţie de referinţă, ocolind ruta tradiţională a IPO-urilor.

Listarea este aşteptată după fuziunea cu un producător de ţiţei cotat la bursă. Zyus Life Sciences Inc. a finalizat preluarea inversă a Phoenix Canada Oil Co. Ltd. pe 9 iunie, strângând 20,1 milioane de dolari canadieni (15,1 milioane de dolari SUA). Compania, care produce medicamente pe bază de canabis pentru tratarea durerilor provocate de osteoartrită şi cancer osos, este pregătită să debuteze la tranzacţionare ca Zyus Life Sciences Corp. (simbol "ZYUS") la TSX-Venture din Canada, în data de 19 iunie.

Preluările inverse sunt o modalitate populară de listare în perioadele de volatilitate a pieţei, permiţându-le companiilor să negocieze direct cu investitorii instituţionali, conform profesorului de finanţe de la Universitatea din Calgary, Ari Pandes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb