Cel mai mare studiu global despre proteinele din corpul uman va începe în Marea Britanie în această lună. Proiectul ar putea revoluţiona depistarea bolilor, permiţând analize simple de sânge pentru identificarea afecţiunilor precum cancerul şi demenţa cu ani înainte de diagnosticarea tradiţională, transmite news.ro.
UK Biobank Pharma Proteomics va investiga interacţiunea dintre gene, stilul de viaţă şi mediu în dezvoltarea bolilor. Aceasta va oferi cercetătorilor o bază de date unică despre modul în care modificările nivelurilor de proteine ale unei persoane influenţează apariţia bolilor pe parcursul vieţii.
Proiectul ar putea permite dezvoltarea unor teste de sânge pentru diagnosticarea rapidă şi precisă a afecţiunilor autoimune, precum scleroza multiplă şi boala Crohn. Proteomica studiază proteinele pe scară largă, investigând rolul acestora în boli şi cum structura şi funcţia lor pot cauza afecţiuni.
UK Biobank Pharma Proteomics extinde un program pilot care a publicat date despre aproape 3.000 de proteine din probe de sânge de la 54.000 de participanţi. Datele pilot au ajutat deja cercetătorii să identifice niveluri crescute de proteine la pacienţii care dezvoltă demenţă cu până la 10 ani înainte de diagnosticare şi cu 7 ani înainte de anumite tipuri de cancer.
"Datele colectate în cadrul studiului vor permite oamenilor de ştiinţă din întreaga lume să efectueze cercetări legate de sănătate, explorând modul în care stilul de viaţă, mediul şi genetica conduc prin proteine la apariţia anumitor boli la unii oameni, în timp ce la alţii nu", a declarat vineri profesorul Sir Rory Collins, cercetător principal şi director executiv al UK Biobank, potrivit unui comunicat.
"Acest lucru ne va permite să identificăm cine este, cine este susceptibil de a dezvolta o boală cu mult înainte de a o face, şi putem apoi să ne uităm la modalităţi de a preveni aceste condiţii înainte de a se dezvolta", a subliniat acesta.
Proiectul UK Biobank Pharma Proteomics, susţinut de 14 companii farmaceutice, va analiza 5.400 de proteine din 600.000 de probe de sânge, inclusiv probe din urmă cu 15-20 de ani şi probe recente de la 100.000 de voluntari.
"Sperăm că, pe măsură ce alte grupuri văd valoarea acestui proiect, vom obţine finanţare pentru a finaliza analiza celor 600,000 de probe şi sunt destul de încrezător că vom atinge acest obiectiv", a precizat dr. Chris Whelan, director de neuroştiinţe, ştiinţa datelor şi sănătate digitală la departamentul pentru inovaţii medicale a Johnson & Johnson, şi unul dintre liderii proiectului Pharma Proteomics Project.
"Aş anticipa că, până la sfârşitul acestui deceniu, vom asista la transformări în asistenţa medicală şi în modul în care se desfăşoară dezvoltarea medicamentelor", a mai adăugat dr. Whelan.
"Datele vor fi inestimabile. Valoarea datelor este infinită", a adăugat Sir Rory, în timp ce ministrul de ştiinţe britanic, Lordul Patrick Vallance, a salutat planul ca având "potenţialul de a debloca o nouă eră de posibilităţi" în medicină şi îngrijirea sănătăţii.
Datele pilot arată că anumite proteine sunt crescute la pacienţi înainte de a dezvolta cancer sau demenţă. De asemenea, cercetările ar putea permite diagnosticarea mai rapidă a afecţiunilor autoimune şi neuropsihiatrice, precum scleroza multiplă, boala Crohn, schizofrenia şi depresia. Proiectul beneficiază de investiţii de la companii farmaceutice mari, iar datele vor fi disponibile cercetătorilor începând cu 2026.
Opinia Cititorului