"Cele mai mari îngrijorări ale investitorilor belgieni - birocraţia, corupţia şi infrastructura"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 14 septembrie 2017

"Cele mai mari îngrijorări ale investitorilor belgieni - birocraţia, corupţia şi infrastructura"

(Interviu cu domnul Alain Schodts, Preşedintele BEROBA)

Asociaţia de afaceri Belgia-România "BEROBA" a devenit Cameră de Comerţ Bilaterală, în urma acreditării ca membră a Federaţiei Camerelor de Comerţ belgiene (BLCCA) în iulie 2017.

Preşedintele BEROBA Alain Schodts a avut amabilitatea să ne acorde un interviu referitor la preocupările investitorilor belgieni.

Potrivit domniei sale, Belgia este de mulţi ani unul dintre cei mai importanţi investitori străini în România.

Înfiinţată în 2013 la iniţiativa Ambasadei Belgiei la Bucureşti şi a investitorilor belgieni în România, BEROBA s-a dezvoltat de-a lungul timpului ca organizaţie autonomă, care numără în prezent 85 de membri, majoritatea companii şi oameni de afaceri belgieni sau entităţi având interese belgiene în România.

BEROBA este membru activ în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Reporter: Cum a evoluat procedura de deschidere de firme în România, în ultimii ani, în termeni de birocraţie, costuri?

Alain Schodts: Din experienţa mea, mulţi oameni de afaceri belgieni vor să facă totul pe cont propriu. Dar, uneori, întâmpină probleme şi se întreabă cum este posibil. De aceea, îi invităm la Camera de Comerţ, unde le putem oferi asistenţă. Eu şi membrii boardului avem mulţi ani de experienţă de trai în România. Nu spun că ştim totul, dar cel puţin ştim cum merg lucrurile.

Am vrea să transmitem investitorilor că dacă vin la noi, îi putem pune în legătură cu societăţi care să îi ajute, pe diverse domenii - asistenţă juridică, contabilitate, recrutare. Vrem să fim legătura dintre aceste companii. Vrem să evităm experienţele negative pe care le-au avut unii investitori în trecut, pentru că România este o ţară cu multe oportunităţi. România este unul dintre cei mai buni elevi din clasă, dacă ne uităm la creşterea economică din ultimii doi-trei ani.

Cred că procedura de deschidere a firmelor este mai uşoară, decât acum câţiva ani.

Nu spun că nu se mai poate îmbunătăţi. În ultimii ani, indiferent de guvern, am văzut că se fac investiţii pentru atragerea investitorilor străini. De exemplu, îmi amintesc că acum câţiva ani birocraţia în domeniul TVA era foarte stufoasă.

Reporter: Aţi menţionat oportunităţile din România. În ce domenii sunt interesate firmele belgiene care vor să vină aici?

Alain Schodts: Este greu de spus, pentru că există interes în foarte multe domenii. Dacă ar fi să evidenţiez un sector, acela ar fi agricultura. Mulţi belgieni sunt foarte interesaţi să investească în agricultură pentru că România are un sol foarte bun, iar climatul este propice pentru diverse culturi. De asemenea, forţa de muncă este încă ieftină.

Cunoştinţele românilor în anumite sectoare sunt foarte avansate, de exemplu în IT&C. Cluj este un oraş în dezvoltare, avem multe companii belgiene care au deschis acolo, în ultimii ani, pentru că ştiu că oamenii au o calificare înaltă.

Cred că sunt mult mai multe lucruri care ne leagă decât lucruri care ne despart.

Reporter: Care sunt îngrijorările investitorilor legate de România?

Alain Schodts: Cele mai mari îngrijorări sunt birocraţia, corupţia şi infrastructura.

Reporter: Consideraţi că lupta anticorupţie din ultimii ani a ajutat la imaginea României în faţa investitorilor sau nu?

Alain Schodts: Lupta anticorupţie ajută, dar trebuie să aveţi grijă cum faceţi asta. Locuiesc de zece ani în România şi în fiecare zi încerc să urmăresc un buletin de ştiri. Ştim că există un anumit nivel de corupţie şi înţeleg că au vrut să arate că fac treabă (n.r. procurorii). Dar a fost un exces de zel, care, uneori, dă o imagine negativă. Toată lumea aştepta în faţa televizoarelor să vadă cine va mai fi arestat. Acest lucru a creat un contraefect. Nu cred că în alte ţări sau în Vestul Europei nu există corupţie. Peste tot există corupţie, dar depinde de nivel. Văd că, în România, se face muncă serioasă şi mulţi oameni sunt în spatele gratiilor. Totuşi, mai sunt lucruri care au nevoie de îmbunătăţiri, în birocraţie, administraţie. Lucrez în logistică şi transport, infrastructura este o mare, mare problemă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb